Предлежание на бебето в утробата и упражнения за заемане на правилна позиция

14/07/2020, 13:41:11
Предлежание на бебето в утробата и упражнения за заемане на правилна позиция

14/07/2020

  Разположението, което бебето заема в матката, от седмия месец на бременността нататък е важно за протичането на раждането. Обикновено след седмия месец бебето не променя предлежанието си, тъй като вече е доста голямо и движенията му са ограничени. В някои случаи обаче бебето се върти до по-късни срокове на бременността и може да промени позицията си в последния момент. Ако бебето е заело позиция, неблагоприятна за нормално раждане, има различни техники, които го стимулират да се завърти, дори и непосредствено преди раждането.

  Защо позицията на бебето е толкова важна за раждането?

  Представете си, че искате да проврете ръка през много тесен отвор и може да го направите само ако свиете ръката си по точно определен начин. Подобна е и ситуацията по време на раждане – за да мине бебето през тесния отвор на таза трябва да е заело оптимална позиция, която ще му помогне да излезе бързо, лесно, безопасно и безболезнено. Ако бебето е в неблагоприятна позиция, то няма да успее да влезе в тазовия отвор или ще заседне там. Инстинктивно бебето усеща, че няма да може да мине през тесния отвор и прави опити да се завърти, които забавят и затрудняват раждането и водят до болки в кръста и таза на майката.

  Понякога бебето успява да се роди безпроблемно дори и да не е в оптимална позиция, но това може да отнеме много часове, болка и изтощение за жената. В други случаи бебето се заклещва и се преминава към спешно секцио. Затова и повечето лекари когато констатират, че бебето не е заело оптимална позиция директно препоръчват Цезарово сечение.

  Каква позиция може да заеме бебето в матката?

  Главично предлежание

  Тилно предлежание

  За да протече раждането нормално и без усложнения, изключително важно е бебето да бъде с главата надолу. В 95% от случаите бебето се намества така в последните месеци от бременността, тъй като главата е най-едрата част от тялото му и то инстинктивно я разполага в най-широката част на матката. Най-често гърбът на бебето е обърнат на ляво. Това е най-благоприятната позиция за естествено раждане (LOA).

  Бебе, заело такова предлежание се ражда много по-бързо и лесно, отколкото бебе в друга позиция.

  Т.е. бебето е с главата надолу, в лявата част на корема, а лицето му е към гърба на майката – ако няма усложнения от друг характер, раждането може да протече леко и бързо.

  Тилно предлежание, но в дясната част на корема (ROA) е позиция, при която бебето отново е с главата надолу, но е застанало в дясната страна на корема с тила напред. В това положение бебето трябва да се завърти на 180 градуса за да премине през родовия канал.

  Задно тилно предлежание

  При тази позиция бебето отново е с главата надолу, но лицето му е обърнато напред, а тила му е към гърба на майката. Бебето може да е дясно разположено (ROP) или ляво разположено(LOP).

  Раждането на бебе със задно тилно предлежание може да протече по-бавно, трудно и болезнено и има риск да се наложат различни медицински интервенции, както и да се стигне до спешно Цезарово сечение.

  По време на раждането опитната акушерка може да помогне на бебето да се завърти за да се роди по-бързо и лесно, но у нас, повечето лекари директно преминават към секцио ако плода е със задно тилно предлежание.

  Седалищно предлежание

  Около 4-5% от бебетата заемат седалищно предлежание в матката – с главата нагоре и дупето надолу. Крачетата могат да бъдат свити в коленцата или изправени, като и в двата случая са плътно прилепнали към тялото.

  Причините, поради които бебето заема седалищна поза са различни:

  • анатомични особености на матката и таза на майката;
  • преразтегната маточна мускулатура в следствие на множество предишни бременности;
  • аномалии в развитието и разположението на плацентата;
  • повишено или намалено количество на околоплодните води;
  • увеличено тегло на плода;
  • недоносеност;

  В голяма част от случаите не се открива причина за седалищното разположение на бебето.

  Седалищното предлежание може да бъде различно:

  Пълно седалищно предлежание – при което крачетата са сгънати в тазобедрените стави и прибрани към тялото;

  При преминаване през родовия канал има опасност от усукване на пълната връв.

  Чисто седалищно предлежание - двете крачета са изпълнати към главата;

  При тази позиция има най-добри шансове за нормално раждане.

  Краково предлежание - едното или двете стъпала на бебето сочат надолу;

  Естественото раждане в този случай е много рисковано за майката и бебето.

  Колянно предлежание - среща се изключително рядко. Раждането става чрез Цезарово сечение. 

  Вагиналното раждане е възможно в случаи на:

  • Бебето с крачета, сгънати в таза и изпънати към главата;
  • Тегло на плода под 4 кг;
  • Липса на други индикации за Цезарово сечение;

  Напречно предлежание

  В този случай бебето е застанало хоризонтално с гръб към шийката на матката. Нормално е бебето да бъде в такава позиция през първите два триместъра от бременността. Много рядко то може да остане в такова положение до раждането. Подобна позиция може да се наблюдава при преждевременно раждане. Ако бебето не се обърне, се пристъпва към Цезарово сечение.

  Как да помогнем на бебето да се обърне в подходяща позиция за вагинално раждане?

  Гравитацията

  Гравитацията работи в наша полза през цялото време. Главата на бебето е най-тежката част от тялото му и е най-естествено то да се обърне в правилна позиция още в края на втория триместър. През втората половина от бременността опитайте:

  • Седене на стол на обратно – с разкрачени крака от двете страни на седалката и с лице към облегалката;
  • Седене върху топка за раждане;
  • Седене на дивана с разкрачени крака и корем, свободно отпуснат напред, вместо да сте облегнати назад;
  • Спете на лявата страна;

  Упражнения за обръщане на бебето

  1. Легнете на пода, повдигнете краката и положете няколко възглавници под таза, така че той да бъде на 30-40 см. по-високо от раменете. Стойте в тази позиция няколко минути, след което се изправете. Може да правите упражнението по 3 пъти на ден, на празен стомах.

  2. Застанете на 4 крака, наклонена надолу и поставете главата си върху ръцете. При тази поза матката се разширява и бебето усеща, че има пространство да смени позата си.

  3. Застанете на колене на табуретка или диван и ръце на пода с висящ корем. Опитайте да поставите лакти на пода, като внимавате наклонът да не е прекалено опасен. Най-добре е член от семейството да ви помогне. Тази техника помага за отпускане на маточните връзки и стимулира бебето да смени позицията си.

  4. Запишете се на йога за бременни – някои от упражненията и техниките за релаксация, прилагани там, също помагат на бебето  да заеме оптимална позиция.

  5. Ориенталски танци – кръговите движения на таза, подобни на тези при ориенталските танци отпускат стегнатите маточни връзки и насърчават бебето да се обърне. Освен това помагат за по-леко раждане и може да се практикуват по време на първата фаза на раждането.

  6. Котешки гръб – застанете на 4 крака и редувайте извиване на гърба и отпускане. Правете упражнението редовно по няколко пъти на ден.

  7. Медитация – седнете някъде на тихо и спокойно място и се отпуснете. Галете нежно корема си с длан в посока отгоре надолу и говорете на бебето, че наближава момента да се роди и трябва да се обърне. Пуснете му нежна класическа музика. Някои майки препоръчват светене с фенерче в долната част на корема, тъй като любопитното бебе може да последва светлината.

  Тагове:
  Разположението, което бебето заема в матката, от седмия месец на бременността нататък е важно за про

  Имейл бюлетин

  Изпрати