Кога и как започва раждането?

17/11/2021, 16:14:24
Кога и как започва раждането?

17/11/2021

  Всяка бременна жена се пита „Как да разбера, че раждането започва?“, особено когато ѝ предстои за първи път. Докато при някои жени раждането започва с изтичане на водите или достатъчно силни, регулярни контракции, други може да имат леки симптоми в продължение на часове или дори дни преди същинската част. Но не се тревожете – няма да пропуснете момента.

  Кога започва раждането?

  Нормалното раждане се случва между 37-ма и 42-ра гестационна седмица. Ако настъпи преди този срок, то се определя като преждевременно раждане. Първите признаци обаче могат да се появят една-две седмици по-рано.

  Предвестници на раждането 

  Тези симптоми не означават, че раждането започва, а че предстои да се случи в следващите дни:

  Смъкване на корема

  При някои жени това се случва 2-3 седмици преди раждането, но при други (особено при второ или следващо раждане), бебето може да се смъкне в таза чак когато започнат контракциите. Коремът видимо изглежда по-ниско, дишането се облекчава защото се намалява натиска върху диафрагмата.

  Подготвителни контракции

  Въпреки че се наблюдават почти през цялата бременност, те стават по-силни и чести в последните 3-4 седмици преди раждането. Може да се наблюдава и лека болка, подобна на менструалната, ниско в корема и кръста. Характерно за тях е че не са регулярни и са съвсем леко болезнени или дори напълно безболезнени. Ако преди 37 г.с. имате повече от 4 подготвителни контракции в рамките на един час, то се обадете на вашия лекар.

  Падане на слузестата запушалка

  Слузестата запушалка затваря цервикалния канал по време на бременността и защитава матката от проникване на патогени и инфекции. Може да я забележите под формата на слуз с кървави жилки по бельото си. Това е знак, че раждането ще започне съвсем скоро, обикновено до 5 дни. Падането на „тапата“ все още не означава старт на раждането и не изисква преглед от лекар.

  Възможно е да се наблюдават още загуба на апетит, безсъние, често ходене по малка и голяма нужда, обилно вагинално течение. Всичко това са знаци, че раждането предстои до дни.

  Как започва същинското раждане?

  Контракции

  При появата на регулярни контракции, които стават все по-чести и по-болезнени, раждането със сигурност започва. В началото те могат да бъдат през интервал от 15 минути като постепенно той се скъсява до 2-3 минути. Понякога контракциите може да започнат директно на 3-5 минути. Обикновено първите контракции са кратки (до 30 секунди) и сравнително безболезнени. Корема става твърд и се усеща болка в кръста и ниско в корема, подобна на менструалната. Ако не сте сигурни дали контракциите са подготвителни или родилни, то засечете интервала между тях и пробвайте да легнете и да си починете. Ако контракциите не спрат и се появяват на всеки 15 минути или по-често, то най-вероятно раждането започва, но все още няма нужда да тръгвате към болницата, в случай, че водите ви не са изтекли и се чувствате добре. Просто продължете да засичате контракциите, вземете душ и направете последен преглед на багажа.

  Изтичане на водите

  В около 15 до 20 % от случаите, раждането започва не с контракции, а с изтичане на водите. Обикновено скоро след това се появяват и първите контракции. Нормалните околоплодни води са бистри, прозрачни, може да са съвсем леко жълти или розови. Не бива да са зелени, кафяви или да имат неприятна миризма. Това, че водите изтичат, не означава, че бебето ще остане на сухо. Те рядко изтичат целите на веднъж, обикновено продължават да текат по време на раждането. Освен това клетките на околоплодния мехур продължават да секретират течност.

  Препоръката е жената да постъпи в болница до 1-2 час след изтичане на водите, ако те са бистри и да тръгне за родилното веднага, ако водите са зелени или кафеникави. Ако раждането не настъпи спонтанно до 24 часа, обикновено се предизвиква чрез медикаменти.

  Кога да тръгнем към болницата?

  Лекарите съветват когато раждането започва с контракции, да изчакате те да станат регулярни и достатъчно чести, преди да тръгнете към болницата.

  Следвайте правилото 1-5-1. Това означава:

  • Контракциите траят около една минута;
  • Идват през интервал от около 5 минути;
  • Това продължава 1 час;

  При първо раждане тръгнете към болницата при два от следните признаци:

  А при второ или следващо раждане при един от тях:

  • Контракции на всеки 4-5 минути в рамките на 1 час;
  • Контракциите траят 60 секунди;
  • По време на контракция не може да се фокусирате върху нищо друго, трудно ви е да говорите и да се движите;

  При всички случаи тръгнете към болницата до 1 час след спукване на околоплодния мехур. 

  Това са признаците, че раждането започва и трябва да постъпите в болница. Разбира се, може да тръгнете по-рано, ако се чувствате притеснени или живеете далеч от болницата. При второ или следващо вагинално раждане, процесът се случва по-бързо. Ако имате здравословни проблеми, които изискват проследяване или по-ранна хоспитализация, също може да тръгнете по-рано.

  Тръгнете към болницата веднага ако:

  • Имате обилно кървене;
  • Околоплодните води са зелени или кафяви;
  • Не усещате движенията на бебето или те стават необичайно бурни;
  • Контракциите не отшумяват и няма пауза между тях;
  • Почувствате внезапна остра болка в корема, различна от контракциите, която не преминава;
  • Имате главоболие, световъртеж, замъглено виждане;
  • Рязко повишаване на кръвното налягане;
  • При признаци за раждане преди 37 г.

  При нормално протичащо раждане, ако майката и бебето са в добро здраве и позицията на плода е оптимална, най-добре е да останете колкото се може по-дълго вкъщи и да постъпите в болницата когато започва активната фаза на раждането (контракциите са на 3-5 минути и разкритието на маточната шийка е 3-4 см.). Така ще си спестите ненужни медицински интервенции и ще може да остане спокойни и сигурни в дома си, където може да заемате различни пози, да слушате музика, да се храните и пиете вода, да вземете душ.

  Тагове:
  Всяка бременна жена се пита „Как да разбера, че раждането започва?“, особено когато ѝ пр

  Имейл бюлетин

  Изпрати