Как да намалим родилните болки без упойка

09/12/2019, 09:45:46
Как да намалим родилните болки без упойка

09/12/2019

  Всички изследвания са категорични, че естественото раждане е най-добрия начин за поява на бял свят на бебето, разбира се, в случай, че състоянието на майката и плода го позволяват и няма медицинска причина за Цезарово сечение.

  То обаче е свързано с известно количество болка, която силно притеснява повечето бъдещи майки. Всъщност болката си има цел, тя дава сигнал на тялото за случващото се, подготвя майката и бебето за раждането и ни кара да следваме инстинктите си. Когато се използва упойка за обезболяване на раждането, жената става зависима от лекарския екип е много важно да следва напътствията им. Само че лекарите и акушерките, дори най-опитните, не биха могли да дирижират напъните и техния интензитет по-добре от собственото ви тяло. Болката ни показва в коя поза се чувстваме най-добре, кога трябва да напъваме и кога да спрем.

  Възможно най-естественото раждане, без упойки и медицински интервенции е най-лекото и щадящо за майката и бебето.

  Всъщност за да родим леко и без усложнения не е нужно да правим нищо специално, само да се отпуснем и да оставим тялото ни да си свърши работата. И точно тук идва трудния момент. Заради страха, адреналина, болката, лекарския екип, жената не винаги успява да се отпусне и да слуша сигналите на тялото си. Високите нива на стрес усилват болковия синдром, дори могат да нарушат родилната дейност и да доведат до спешно секцио.

  Как да се отпуснем и да родим леко като направим болката поносима?

  Движение

  Движението ускорява раждането, действа успокояващо и прави болката търпима. През първата фаза на раждането, когато все още сте у дома се разхождайте максимално. Може да използвате надуваема топка т.нар фит-бол, която притъпява болката и улеснява придвижването на бебето в таза. Седенето върху топката значително намалява напрежението в кръста и опашната кост.

  Когато пристигнете в болницата също се разхождайте, изкачвайте стълби, стига да не се налага да лежите за да се следят вашите показатели или сърдечните тонове на бебето.

  По време на контракциите опитайте да стоите изправена, а не легнала, за да може с помощта на гравитацията бебето да се придвижи по-лесно в родилния канал.

  Релаксация

  В стресови ситуации мускулите ни инстинктивно се стягат, а в случая това води до невъзможност за разширяване на таза и влагалището и се превръща в причина за трудно и болезнено раждане. За да се избегнат усложнения и разкъсвания, тазовите мускули трябва да са отпуснати. За целта може да опитате различни техники за релаксация. Ако имате възможност пуснете си успокояваща музика, по време на контракциите затворете очи и бройте бавно секундите, които продължава всяка една контракция. Дишайте. Представяйте си успокояващи картини, дръжте ръката на любимия човек, визуализирайте в ума си как бебето излиза бързо и лесно, повтаряйте си, че скоро всичко ще приключи и ще се гушкате.

  Когато болката е най-силна мислете за приятни неща, които ще донесат прилив на ендорфини в организма и ще направят преживяването много по-поносимо.

  Не забравяйте, че с всяка следваща контракция сте по-близо до мига, в който ще вземете вашето бебе в ръце.

  Дишане

  Правилното дишане осигурява, така важния, кислород за майката и бебето, намалява болката и улеснява родилния процес. Дълбокото и бавно дишане отпуска стегнатите мускули. Вдишвайте дълбоко и издишвайте бавно, без да задържате дъха си. По време на напъните, твърде дългото задържане на дъха може да напрегне тялото ви прекалено. Всяко вдишване трябва да бъде бавно и дълбоко, а издишването шумно и през устата.

  Водни процедури

  Раждането във вода се слави като много по-леко, безболезнено и приятно. За целта бебето трябва да е здраво и доносено, а състоянието на майката да е добро и да не се налагат допълнителни медицински интервенции. В някои родилни домове се предлага вана с приятна температура на водата, която улеснява разкритието и намалява болката. Жената може да влезе във ваната щом разкритието достигне 5 см.

  Ако нямате възможност за раждане във вода може да си вземете отпускащ, топъл душ вкъщи, преди да тръгнете за болницата. За целта водите не трябва да са изтекли. Ако това се е случило, не се задържайте твърде дълго под душа, не взимайте вана и по най-бързия начин отидете в болницата за да бъдете под наблюдение.

  Опитайте следните техники за намаляване на болката:

  По време на  първа фаза на раждането – от първите контракции до достигане на 6 см. разкритие 

  • Масаж - успокояващ масаж в областта на кръста, корема или гръбнака води до намаляване на болката и напрежението в мускулите.
  • Затоплена кърпа, приложена локално на кръста
  • Топъл душ
  • Седене върху голяма надуваема топка
  • Разходки, леко танцуване

  По време на следващата фаза – разкритие 6-10 см:

  • Дълбоко вдишване и шумно издишване
  • Техника за релаксация чрез броене на секундите по време на контракция
  • Може да опитате поза на колене с тяло, приведено напред
  • Масаж между контракциите в областта на гърба и кръста
  • Приклякване в ритъм с контракцията

  По време на втората фаза – изгонването на плода:

  • Пълно отпускане на мускулите между контракциите чрез дишане, релаксация, подкрепа от любимия човек
  • Напъване само когато има спонтанен напън
  • Топли кърпи на перинеума, предпазващи от разкъсвания

  Още преди раждането, а и по време на него е важно жената да е уверена в собствените си способности, да се отпусне и да остави природата да си свърши работата.

  Опитайте да си повтаряте следните утвърждения и повярвайте дълбоко в тях защото са самата истина:

  • Вярвам на тялото си и се вслушвам в него, то е създадено за да дава живот и е напълно способно да се справи с тази задача;
  • Всяка контракция ме приближава към крайния миг, в който ще гушна детето си;
  • Аз съм отпусната, тялото ми се разтваря и бебето плавно си проправя път навън;

  Не подценявайте силата на положителното мислене. Тя ще намали хормоните на стреса и ще улесни значително раждането.

  Тагове:
  Всички изследвания са категорични, че естественото раждане е най-добрия начин за поява на бял свят н

  Имейл бюлетин

  Изпрати