Безценни предимства на естественото активно раждане

31/08/2020, 14:52:02
Безценни предимства на естественото активно раждане

31/08/2020

  Много хора наричат „естествено“ всяко вагинално раждане. Това обаче не е съвсем вярно. Въпреки, че бебето преминава през естествените родови пътища, вагиналното раждане често е предизвикано, дирижирано и с активна намеса на медицинския екип, което не го прави съвсем естествено.

  Какво всъщност се разбира под „естествено раждане“?

  Раждане, което е възможно най-физиологично, най-близо до това, което е решила природата. Това е раждане без използване на ненужни медикаменти и интервенции, без упойка, не фрустрирано и направлявано от медицинския екип. Терминът „активно естествено раждане“ е въведен за пръв път от Джанет Баласкас – активист и основател на Движението за активно раждане. Това означава, че жената има активна роля в раждането – тя може да избира атмосферата, присъстващите лица, да се движи и да избира позата, в която иска да роди, както и да взима решения относно употребата на медикаменти и интервенции.

  Каква е разликата с дирижираното вагинално раждане?

  Раждането у нас най-често протича дирижирано т.е. то се води с активна лекарска намеса във всяка една фаза. Това включва поставянето на система със синтетичен окситоцин за усилване на контракциите, налагане на жената да заеме легнала поза, мануално подпомагане на разкритието, използване на други медикаменти без нужда (например спазмолитици за омекване на шийката), изкуствено пукане на околоплодния мехур. По време на активната фаза на раждането, лекарската намеса най-често се състои в принуждаване на жената да заеме определена поза, която може да не е удобна за нея, натискането на корема (метод на Кристелер), направата на епизиотомия и т.н.

  Т.е у нас раждането протича по протокол, създаден от лекарите, а не по начина, измислен от природата. Женското тяло се третира като неспособно да роди и нуждаещо се от активна намеса и помощ.

  Разбира се, понякога лекарската намеса в раждането е неизбежна. Част от тези процедури имат своя смисъл и в някои случаи наистина се налагат. Проблема е, че у нас това се прави рутинно, при почти всяка родилка, защото е по-бързо и по-лесно за екипа, макар и да е много по-стресиращо за жената и новороденото.

  Препоръките на Световната здравна организация за позитивно раждане също включват минимални интервенции когато раждането не е усложнено и протича нормално.

  Защо без упойка?

  Обезболяващите медикаменти нарушават чувствителността в тялото на жената по време на раждането, възпрепятстват отделянето на окситоцин и ендорфин, намаляват усещането за напън. Често, заради епидуралната упойка се налага включването на изкуствен окситоцин и следене на тоновете на бебето, което означава, че майката трябва да лежи неподвижно. Неефективните напъни затрудняват и забавят раждането и увеличават риска от епизиотомия, форцепс, вакуум или спешно Цезарово сечение. Вижте повече за предимствата на естественото раждане без упойка.

  Ползи от активното, естествено раждане:

  1. Позволява да се избегнат някои медицински интервенции

  Както вече казахме, медикаментите и интервенциите често водят до усложнения и увеличават риска от Цезарово сечение или по-бавно възстановяване при майката и бебето. Когато са животоспасяващи те са абсолютно необходими, но във всички останали случаи е добре да бъдат избегнати.

  2. Позволява ви да се движите свободно

  При естественото раждане жената има свободата да се движи, да избере позата, в която се чувства удобно, а това води до по-лесно достигане на разкритие, по-малко болка и по-лесно изгонване на плода. Доказано е, че лежането по гръб може да намали контракциите, да забави раждането и да увеличи риска от секцио.

  3. По-бързо възстановяване

  Раждането е нормален процес и женското тяло е създадено, така че да може да се справи с него. Когато не се използват медикаменти и ненужни интервенции, раждането често протича по-лесно и с по-малко разкъсвания, а в повечето случаи – без никакви. Така майката се възстановява много по-бързо. Дирижираните напъни и натискането на корема често водят до разкъсвания, които изискват време за зарастване. Епизиотомията също е болезнена през първите дни, дори седмици. Епидуралната упойка също има множество странични ефекти сред които: главоболие, гадене, невъзможност за уриниране. Така през първите седмици жената може да има нужда от сериозно възстановяване и дори да изпитва затруднения да се грижи за бебето. Негативния отпечатък, който това оставя в съзнанието ѝ може да стане причина за избягване на следваща бременност.

  4. По-безопасно е за бебето

  Различните медикаменти и интервенции затрудняват раждането, което може да доведе до стрес при бебето и налагането то да бъде извадено по-бързо. Епидуралната упойка води до спадане на кръвното налягане при майката, което намалява кислорода към плода. Това налага бебето да бъде родено бързо, а упойката от своя страна може да намали ефективността на контракциите. В такива случаи няма друг избор освен прилагането на синтетичен окситоцин и други методи за забързване на раждането. В краен случай се стига до Цезарово сечение. След прилагане на медикаменти или след секцио, бебето се адаптира по-трудно към външния свят. То може да е сънливо, с намален тонус, слаб сукателен рефлекс. Недостига на кислород увеличава риска от неврологични проблеми, респираторна депресия и намалена способност за регулиране на телесната температура.

  5. Дава ви усещане за контрол

  Ако раждането е неусложнено и живота и здравето на майката и бебето не са застрашени, жената има право да контролира сама процеса на раждането. Това дава спокойствие, сигурност, свобода. Когато жената е спокойна, отделянето на ендорфини и окситоцин е невъзпрепятствано и раждането протича по-леко.

  6. Успешно начало на кърменето

  Употребата на различни медикаменти и интервенции често водят до намален тонус при бебето и майката в първите часове, което усложнява началото на кърменето. Доказано е, че ранния контакт между майката и новороденото подпомага успешното засукване веднага след раждането и се отразява положително и на родилката и на бебето. Ако усложненото раждане доведе до Цезарово сечение, то раздялата на майката и бебето за поне едно денонощие е неизбежна. Това допълнително отлага старта на кърменето.

  След упойка бебето е дезориентирано и сънливо и сукателния му рефлекс е по-слаб.

  7. Здравословна чревна флора на бебето

  Преминавайки, през родовия канал бебето влиза в контакт с бактериите от майчиния организъм, които са много важни за неговото развитие. Здравословната чревна флора има съществено значение за имунитета и състоянието на целия организъм.

  Как да се подготвим за естествено раждане

  Информирайте се

  Нормално е мисълта за раждане да предизвиква известен страх, както всяко непознато нещо. До голяма степен този страх е насаден от обществото и от разказите за това колко болезнено е раждането. Не забравяйте обаче, че в много от случите именно фрустрирането и дирижирането го правят трудно и болезнено, а възстановяването – бавно. Колкото по-естествено протече едно раждане, толкова по-леко ще е то. Разбира се, за целта трябва състоянието на майката и бебето да позволяват това, както и предлежанието на бебето да е оптимално за вагинално раждане. Четете, информирайте се, за да сте подготвени.

  Така раждането няма да изглежда като нещо страшно, неизвестно и независещо от вас. Усещането за контрол, което ще имате над собственото си тяло, по време на активното раждане, ви дава сигурност и спокойствие.

  Запишете се на курс

  Курсовете за бъдещите родители може да са ви полезни, тъй като ще получите съвети за техники за дишане и релаксация, заемане на удобни пози в първата фаза на раждането и ще имате възможност да зададете своите въпроси на опитни специалисти.

  Намерете лекар или акушерка, на които имате доверие

  Доверието в медицинския екип е съществена част от родилния процес. Говорете с лекаря, че желаете максимално естествено раждане и искате да избегнете ненужни процедури. Ако срещнете подкрепа и разбиране ще се чувствате по-спокойни и уверени когато моментът настъпи.

  Физическа активност

  Ако бременността ви позволява, движете се, разхождайте се, ходете на йога или гимнастика за бременни, правете секс. Физическата активност улеснява раждането, то протича по-бързо и по-леко. Упражненията на Кегел ще ви помогнат за по-добра еластичност на тъканите и намаляване на риска от разкъсвания.

  Не се страхувайте от болката

  Болката по време на раждане не трябва да води до паника и да бъде знак за стягане на мускулите. Напротив – тя ви насочва да намерите оптималната поза, най-добрата техника за дишане и изпраща сигнали към мозъка, за да контролира родилния процес. Не забравяйте, че женското тяло е създадено да ражда! Хиляди поколения жени преди вас са родили децата си и това е най-естественото нещо на света. Природата няма да ви изпрати болка, по-силна от тази, която може да понесете, тъй като това е нормален, физиологичен процес за тялото. Ако успеете да се отпуснете и за да запазите спокойствие, болката ще бъде поносима, а раждането ще протече по-лесно и гладко.

  Тагове:
  Много хора наричат „естествено“ всяко вагинално раждане. Това обаче не е съвсем вярно. В

  Имейл бюлетин

  Изпрати