Съвети за здравословно готвене за заети майки

25/05/2021, 16:37:14
Съвети за здравословно готвене за заети майки

25/05/2021

  Повечето майки страдаме от недостиг на време, което води до затруднения при приготвянето на прясна и здравословна храна. Все пак съществуват похвати, чрез които можем да улесним ежедневието си, така че животът ни да не се върти около готвенето, а в същото време да имаме домашна, вкусна храна редовно.

  Планирайте седмичното меню

  Съобразете менюто с вашия график – колко хора от семейството се хранят вкъщи през деня, колко хранения имате, какво е времето, с което разполагате за приготвянето им. Ако знаете, че ви предстои дълъг и натоварен ден или ще се приберете много късно, то добра идея е предния ден да приготвите две ястия, така че да не ви се налага да готвите твърде изморени. Възможносите за изготвяне на седмично меню са много, а това кой ще проработи за вас е индивидуално. Ако се храните вкъщи сутрин ще са ви необходими 7 закуски. Това не означава, че трябва да са различни всеки ден. Изберете 3 или 4 за седмицата и ги повторете по два пъти.

  За обяд и вечеря ще ви трябват 14 основни хранения. Добре е поне 1 от тях да включва риба, 3-4 месо, 2 яйца, 1 бобови култури, 1 паста. Желателно е към всяко ядене да добавят сезонна салата. Също така е добре поне веднъж седмично да приготвите супа, която ще ви стигне поне за 4 хранения.

  Преди да започнете изготвяне на менюто, проверете с какви продукти разполагате и помислете в какви рецепти бихте могли да ги включите. След това направете списък за пазаруване.

  Наличности за извънредни случаи

  Менюто не винаги може да се осъществи точно по план. Дали защото ни е излязла извънредна работа до късно, дали защото сме болни или уморени...на всеки може да се случи да не е в кондиция за готвене. Затова е добра идея да имате наличности от продукти, които позволяват бързо и лесно приготвяне на здравословни рецепти, така че да не ви се налага да тичате до магазина за всяко нещо. Такива може да са например: пактерани продукти като леща, боб, ориз, елда, спагети, консерви с червен боб, царевица, сушени домати. В хладилника заредете: яйца, млечни продукти (кашкавал, сирене, масло), сезонни зеленчуци. Така винаги може да приготвите бърз омлет, бъркани яйца, спагети, крем супа, боб, леща или ориз със зеленчуци.

  Правете си заготовки

  Може да поддържате измити и нарязани в стъклени буркани или кутии в хладилника почти всички зеленчуци за 2-3 дни напред – моркови, чушки, тиквички, спанак, броколи, карфиол, репички. След това бързо и лесно ще „сглобите“ салата или супа. Измити и нарязани пресни зелени подправки като магданоз, копър, пресен лук и чесън, босилек, розмарин може да съхранявате в пликчета във фризера или във формички за лед. Зеленчуков или пилешки бульон може да държите в бъркан в хладилника за 2-3 дни, а ако ще ви трябва след повече време – отново във фризера. Чудесна заготовка са варените картофи. Докато още са горещи ги сложете в буркан с винт и го приберете в хладилника. По този начин може да съхранявате картофите цяла седмица. Използвайте ги за сгъстяване на крем супа, направа на пюре или като гарнитура за спешни случаи.

  Домашно приготвени сосове и дресинги за салата също могат да се съхраняват в хладилник за няколко дни.

  Паралелно готвене

  Приготвянето на няколко неща едновременно пести време и усилия. Слагайте по 2 неща във фурната едновременно, използвайки двете нива. През това време на котлона може да сготвите супа, да направите салата или заготовка за утрешната закуска.

  Използвайте остатъците

  Приберете част от сварените картофи за огретена в буркан и на следвашия ден ги добавете към крем супа. Ако за закуска сте приготвили елда с масло и сирене и ви остане една купичка сварена елда, вечерта може да я приготвите със зеленчуци.

  Пастата, която сте сварили в повече за закуска, може да се превърне в бърза и вкусна вечеря ако добавите към нея бекон, домат, гъби, кашкавал и я сложет във фурната за 20 минути. Старият хляб може да бъде превърнат в домашни, хрупкави крутони ако го нарежете и овкусите с подправки и зехтин, след което запечете за кратко. С остатъците от боб може да си направи вкусна разядка като го пасирате с малко сметана, чесън, лук, зехтин и черен пипер.

  Възпозлвайте се от технологиите

  Има много уреди и принадлежности, които може да си ви от полза при приготвянето на здравословна храна – слоукукър, който изисква единствено да поставите нарязаните и овкусени продукти в него още сутринта или на обяд и вечерта вече имате топла вечеря; куненски робот, пасатор, електрическо ренде, уред за готвене на пара, уред за пържене с помощта на въздух (без мазнина). И разбира се, понеже „от готвенето най-обичаме миенето“ – миялна машина!

  Повечето майки страдаме от недостиг на време, което води до затруднения при приготвянето на прясна и

  Имейл бюлетин

  Изпрати