От колко изцедена кърма има нужда бебето?

16/06/2020, 16:55:27
От колко изцедена кърма има нужда бебето?

16/06/2020

  Ако ви се налага или предпочитате да храните бебето с изцедена кърма от шише, то неизменно ще се сблъскате с въпроса – какво количество му е необходимо?

  Съществуват различни формули, изчисляващи дневното количество мляко, според теглото и възрастта на бебето. Изследвания при изключително кърмени бебета показват, че между първия и шестия месец, те приемат от 570 до 900 мл. кърма на денонощие (средно 750 мл.).

  Съществува формула, според която дневната нужда от кърма може да се изчисли според теглото на бебето. Според нея тя е:

  • 0-3 месеца: 1/6 от телесната маса;
  • 3-6 месеца: 1/7 от телесната маса;
  • 6-9 месеца: 1/8 от телесната маса;
  • 9-12 месеца: 1/9 от телесната маса;

  Удобна е и формулата на Маслов, която определя количеството кърма за едно хранене. Количеството се изчислява в милилитри като се използва цифрата, означаваща възрастта на детето в месеци, пред нея се поставя единица, а след нея – нула.

  Така например кърмаче на 2 месеца трябва да приема 120 мл. на едно хранене, а бебе на 5 месеца – 150 мл. и т.н.

  Тези количества обаче са ориентировъчни и се отнасят за шесткратно хранене. Ако бебето се храни по-често, то може да изяжда по-малки количества. Затова е удобно да сметнете цялото количество за денонощие според възрастта на детето и да го разпределите според броя хранения.

  За 3 месечно бебе, нещата биха изглеждали така:

  6 * 130 = 780 мл. за 24 часа

  И така ако бебето се храни 7 пъти то би трябвало да приема по около 110 мл. на едно хранене. Естествено бебето не е машина и не е еднакво гладно винаги. Ако на предното хранене е хапнало малко, нормално е да огладнее по-рано и да навакса с количеството на следващото ядене. Може да има дни, в които има по-малко апетит и други, в които хапва повече.

  Дали бебето получава достатъчно кърма може да разберете по броя пълни памперси за денонощие и по нормалното наддаване на тегло.

  Как да изцеждате кърма?

  Много майки смятат, че е по-лесно и удобно да хранят бебето с изцедена кърма от шише, вместо да кърмят, което не е съвсем така, но това е тема на друг разговор. Изцеждането не е лека работа, тъй като гърдите пускат мляко в отговор на различни стимули от страна на бебето. Сукателните движения на бебето и приливът на хормони, който се получава при гушкането и плачът му, карат гърдите да пускат мляко. Помпата не може да предизвика тези усещания, което прави изцеждането трудно, досадно, а понякога и неуспешно. Затова и може да не изцедите толкова кърма, колкото би изсукало бебето.

  За да направите изцеждането по-лесно, опитайте следните техники:

  • Топъл, влажен компрес на гърдите 15 минути преди изцеждане;
  • Масаж на гърдите;
  • Изпиване на чаша течност, например чай;

  След добро изцеждане гърдите трябва да се усещат олекнали. В тях не бива да има твърди участъци и болезнени бучки. В началото изцеждането може да ви отнема много време, но постепенно ще започне да става по-лесно и по-бързо.

  Практически съвети за изцеждане:

  • В началото може да се наложи изцеждане на всеки 3-4 часа за да се избегне препълване на гърдите. Освен това честото изцеждане на млякото ще стимулира производството на ново;
  • Избягвайте да давате добавка от адаптирано мляко защото кърмата ще намалее;
  • Ако произвеждате повече млякото, отколкото бебето изяжда, опитайте да замразите кърма;
  • Измивайте добре ръцете си преди изцеждане и поддържайте помпата и шишетата изрядно чисти;
  Тагове:
  Ако ви се налага или предпочитате да храните бебето с изцедена кърма от шише, то неизменно ще се сбл

  Имейл бюлетин

  Изпрати