Майките, които не кърмят

27/01/2021, 15:53:38
Майките, които не кърмят

27/01/2021

Неуспешно кърмене - как да се справим с емоциите?

  Пишейки за ползите от кърменето и вдъхвайки увереност на бъдещите майки, че ще се справят с него, сякаш сме толкова повлияни от идеята да ги насърчим да кърмят на всяка цена, че някак пропускаме да помислим за вероятността да не се получи…за вероятността да опитат, но да не успеят или пък въобще да не искат да кърмят. Затова, че все пак имат право на избор и могат да вземат решения за своето тяло.

  „Не искам да кърмя“ – представете си да го изречете на глас пред хората. Вероятно повече от тях ще са шокирани, скандализирани и ще побързат да ви обвинят директно в лицето, че сте безотговорна майка или поне тихичко ще цъкат с език…

  Активистките послания, информационните кампании, честото напомняне от какво лишавате бебето, случайните подмятания или директните въпроси от близки, могат да особено огорчаващи и потискащи. Независимо дали са опитали, но не са успели или въобще не са искали да кърмят, повечето жени в подобна ситуация, чувства вина и усещане за провал.

  Защо майките не кърмят?

  Най-честите причини за това липсата на опит и информираност, липсата на подкрепа в родилното отделение, стрес и неприятни усещания по време на кърмене. Според статистиката повечето жени започват да дохранват бебетата си, а в последствие спират да кърмят напълно, защото смятат, че кърмата им е недостатъчна и мислят, че бебето гладува. На следващо място са проблемите по време на кърмене – неправилно засукване, в следствие на което имаме плачещо и изнервено бебе и разранени и много болезнени зърна. Чувството за обсебване на тялото ни от бебето, което иска почти постоянно да е на гърда, също може да ни откаже от кърменето с надеждата бебето да започне да спи повече през нощта, а и заради възможността да бъде хранене с шише от таткото или друг близък.

  Истината е, че липсата на опит и подкрепа често се оказват решаващи. Понякога раждането е протекло с усложнения, майката и бебето са разделени за дълго и това също може да попречи на нормалния процес на кърмене.

  Всъщност почти всички от тези проблеми са преодолими, но изтощението, следродилната депресия, липсата на подкрепа и силния стрес могат да сложат окончателен край на кърменето.

  Понякога кърменето не е възможно по чисто медицински причини, например хормонални проблеми или медикаменти, които майката приема и са несъвместими с лактацията.

  А ако просто не искам да кърмя?

  Кърменето е интимен акт и споделяне на тялото ви с друг човек – бебето. За някои жени това може да е смущаващо и дори неприятно, макар да звучи странно на пръв прочит. Ако вие сте от тях трябва знаете, че имате право на тези чувства! Кърменето не е акт, в който се влиза с нежелание и страх, нито насила. Той е доброволен, взаимен процес, който трябва да устройва и двете страни.

  Причините за нежелание за кърмене може да са най-разнообразни:

  • Прием на лекарства, които са съвместими с кърменето, но майката се притеснява и не иска да излага детето дори и на минимален риск;
  • Притеснения относно това как ще повлияе кърменето на тялото и по-конкретно на гърдите;
  • Травмиращо раждане, след което на жената ѝ е трудно да се справи с емоциите и не може да понесе още един стрес като кърменето;
  • Адаптираното мляко може да изглежда примамлива алтернатива – вижда се колко е изяло бебето, може да го храни някой друг и т.н.
  • За някои жени самата идея за кърмене изглежда отблъскваща и неприятна, без да могат да посочат точна причина затова.

  Това, че не кърмя означава ли, че детето ми няма да е здраво?

  Категорично НЕ! Кърмата е естествената храна за всички бозайници и всички други храни са алтернативни. Без съмнение майчиното мляко има множество ползи за бебешкия организъм, но децата, които не са кърмени дори и един ден, също порастват здрави. Всъщност, нашето здраве далеч не се изчерпва само с кърменето, нито с храненето като цяло. То зависи от много фактори – ген, начин на живот, околна среда, прием на медикаменти и още куп неща, като не всички те зависят от нас.

  Ползите от кърменето далеч не опират само до хранителния състав на млякото, важна е и близостта, която получава бебето. Ако решите да не кърмите е силно желателно да компенсирате тази близост, като често гушкате бебето, не само по време на хранене, държите го на ръце или го носите в слинг.

  Подкрепа за некърмещите

  Обществото ни обича крайностите, обича да раздава осъдителни присъди и да критикува. Само до преди 20-30 години, бъдещите майки у нас не са насърчавани да кърмят. Още в болницата бебетата са получавали шише вода със захар, а майките – инструкция да кърмят точно на 3 часа с дълга нощна пауза. Днес, вече знаем, че това е рецепта за неуспешно кърмене. Разбира се, държани гладни, бебетата често са плачели, някои от тях не са наддавали добре и педиатрите са съветвали майките веднага да започнат дохранване. Още на 40 дни бебетата са били захранвани със сок, така че окончателния край на кърменето се е случвал скоро след раждането и никой не е виждал драма в това.

  Разбира се, днес знаем, че тези практики са вредни и не ги прилагаме. Но отидохме в другата крайност – кърмене на всяка цена. Днес си супер-майка ако кърмиш изключително и не даваш вода, ако кърмиш дълго или ако кърмиш на открито без да се стесняваш. А всяка жена, която по някаква причина не е кърмила, бива заклеймявана и обявена едва ли не за провалена майка. Какво нещо са тенденциите, а?

  Информационните кампании за кърменето са важни и полезни.
  Насърчаването на бъдещите майки да кърмят е ценно.
  Подкрепата в родилното отделение по отношение на кърменето е изключително важна.
  Но трябва да правим разликата между информация и пропаганда.

  Кърменето не бива да бъде на всяка цена!

  Бебето има нужда на първо място от здрава и щастлива майка. Всичко останало е бонус. Дори и кърмата. 

  Как да се справим с чувството за вина?

  Без значение какво точно е станало...

  • Може би те е боляло адски много и не си искала да продължиш…
  • Може би не си срещнала подкрепа в болницата…
  • Може би си имала травмиращо раждане и ти е била нужна помощ…
  • Може би си получила грешни съвети от акушерките, педиатъра, гинеколога или майка си…
  • Може би си била разделена от бебето и то така и не е засукало…
  • Може би просто не си искала да кърмиш…

  Каквото и да е причината, важно е да знаеш, че майчинството е много повече от това да кърмиш. То е обич, неповторима връзка, доверие, топлина. Две души, които са се намерили и са се познали...Можеш да дадеш на бебето си всичко това, без значение как го храниш.

  Пишейки за ползите от кърменето и вдъхвайки увереност на бъдещите майки, че ще се справят с него, ся

  Имейл бюлетин

  Изпрати