Мога ли да пия кафе докато кърмя?

11/08/2020, 13:07:50
Мога ли да пия кафе докато кърмя?

11/08/2020

  Бързаме да ви зарадваме – ДА, може да пиете кафе докато кърмите!

  Организмът на майката преработва по-голямата част от кофеина, преди той да постъпи в кърмата. Едва 1% от общото количество кофеин, което поемате преминава в кърмата и шансът той да повлияе на бебето е минимален. Нивото на кофеин в организма и майчиното мляко достига връхната си точка около 60 минути след консумация.

  Допустимо обаче е умереното количество кофеин до около 300 мг. на ден, равняващи се на 2-3 чаши кафе. Консумацията на по-голямо количество може да доведе до безпокойство, раздразнителност и смущения на съня на бебето.

  Имайте предвид, че освен в кафето, кофеин се съдържа в зеления и черния чай, какао и шоколадови изделия, кока-кола, енергийни напитки, някои медикаменти.

  Колко и какво кафе да пием?

  Най-здравословно е кафето на зърна, смляно непосредствено преди приготвянето.

  Избягвайте разтворимото кафе, тъй като то е направено от нискокачествена суровина и е химически преработено. Освен това пакетчетата разтворимо кафе често съдържат много захар, млечни заместители, трансмазнини, глюкозен сироп, хидрогенирана палмова мас, стабилизатори, емулгатори.

  Безкофеиновото кафе всъщност, въпреки наименованието си, съдържа малки количества кофеин. Обикновено чаша безкофеиново кафе съдържа до 7 мг. кофеин, докато чаша нормално кафе – между 70 и 140 мг. Въпреки разпространените митове, в умерена консумация (до 3 чаши дневно), безкофеиновото кафе не е вредно.

  Не консумирайте повече от 2-3 чаши кафе дневно или 3 чаши зелен/черен/бял чай. Ако консумирате и други храни или напитки с кофеин, вземете под внимание и тяхното количество.

  Ограничете се до:

  • 2 чаши нормално кафе дневно като следите да не поемате кофеин от други източници (блокче шоколад не е проблем);
  • 3 чаши чай със съдържание на кофеин (в случай, че не пиете кафе!);
  • 2-3 чаши безкофеиново кафе;

  Пийте кафе веднага след кърмене, така до следващото хранене, организма ви ще е преработил по-голямата част от кофеина.

  Рискове от прекомерен прием на кофеин

  При консумация на по-голямо от препоръчителното количество кофеин може да се наблюдава нервност, възбуда, плачливост и нарушен сън при бебето.

  Наблюдавайте бебето и ако забележите, че то плаче повече от обикновено, заспива трудно и се буди често, пробвайте да намалите кофеина, който приемате. Имайте предвид, че захарта в менюто ви също може да направи детето напрегнато и превъзбудено.

  Намалява ли кофеина количеството кърма?

  Няма научни доказателства подкрепящи това твърдение. Все пак кофеина действа диуретично и ако не пиете достатъчно вода е възможно да се стигне до лека дехидратация, което ще повлияе на количеството мляко. За целта, просто се уверете, че приемате достатъчно течности.

  Тагове:
  Бързаме да ви зарадваме – ДА, може да пиете кафе докато кърмите! Организмът на майката прераб

  Имейл бюлетин

  Изпрати