Захранване на бебето с месо

25/08/2021, 13:27:06
Захранване на бебето с месо

25/08/2021

  Месото е важна част от хранителния режим на децата, тъй като е основен източник на белтъчини, полезни мазнини, лесно усвоимо желязо, витамини от група В, минерали и микроелементи.

  Кога да захраним бебето с месо?

  Експертите по детско хранене препоръчват месото да бъде едно от първите храни в менюто на бебето и да се въведе скоро след началото на захранването на 6-7 месечна възраст.

  Според Американската педиатрична асоциация месото е подходящо за първа храна на бебето и трябва да бъде въведено още на 6 месечна възраст, тъй като по това време запасите от желязо в организма на бебето се изчерпват. Както знаем, кърмата не е богата на желязо, а в зеленчуците, плодовете и зърнените храни, то е в трудно усвоима форма. От друга страна желязото е жизнено важно за развитието на мозъка, нервната система и имунитета на бебето.

  С какво месо да започнем и в каква последователност?

  За начало на захранването се препоръчват бедните на съединителна тъкан и мазнини птичи меса – пилешко, пуешко, патешко. Заешкото също може да е едно от първите въведени меса.

  След тях са подходящи риба, телешко, агнешко. Нетлъсто свинско месо може да предложите на около 10 месеца.

  След въвеждане на първите крехки меса – пуешко, заешко, пилешко, патешко, може да предложите на бебето пилешки дроб – той е лесно усвоим и много богат на желязо.

  Как да въведем месото и в какво количество?

  Обикновено месото се въвежда като добавка към зеленчуково пюре, с което бебето вече е захранено. Препоръките са месото да се дава през ден като се редува с жълтък. Строгото им спазване обаче не е необходимо. Добър вариант е 4 дни седмично - месо, 2 дни - жълтък, 1 ден – риба. След навършване на 12 месеца месото може да се дава ежедневно на 1 хранене на ден.

  • 6-8 месеца  20 гр.
  • 8-12 месеца 40 гр.
  • 1-1.5 години  45-50 гр.
  • 1.5 – 3 години около 55 гр.
  • 3-7 години – около 60-70 гр.

  Въвеждането на месото започва както с всяка нова храна по 1 лъжичка (около 5-10 гр.) като постепенно количеството се увеличава до достигане на желаното за възрастта. Всяко ново месо се въвежда по същия начин.

  Как да приготвим месото?

  Ако имате възможност пригответе месното пюре у дома. Месото трябва да е прясно или скоро замразено, добре почистено и нетлъсто. Отначало го предлагайте сварено. Пасирайте в блендер или кухненски робот добре свареното месо и част от бульона, в който е вряло до получаване на хомогенна смес. В първите месеци не давайте на бебето месо, приготвено на скара или пържено.

  Може да добавите фино пасирано месо към зеленчуковото пюре за обяд. Тънки ивици месо, удобни за хващане, са добър вариант в случай, че практикувате захранване, водено от бебето.

  След това може да предлагате месо по различни начини – в крем супа, като пастет върху филийка, малки кюфтенца и т.н.

  Какво месо не бива да даваме на бебето?

  Преработените меса като колбаси, кренвирши, бекон, пушени меса не са подходящи в ранна детска възраст, тъй като съдържат голямо количество сол и други добавки, неподходящи за началото на захранването. Не предлагайте морски дарове, миди и раци през първите 2 години, тъй като могат да предизвикат сериозна алергична реакция. Избягвайте готова кайма, която съдържа голямо количество сланина, соя, подправки. Вместо това изберете кайма от 100% смяло месо.

  Тагове:
  Месото е важна част от хранителния режим на децата, тъй като е основен източник на белтъчини, полезн

  Имейл бюлетин

  Изпрати