Тиквичка - една от първите храни за бебето

16/06/2020, 11:30:49
Тиквичка - една от първите храни за бебето

16/06/2020

Тиквичката е удачен избор за начало на захранването. Тя не затруднява храносмилането и е нежна към чувствителната лигавица на бебешкото стомахче

  Тиквичката не предизвиква алергии, подобрява храносмилането и ускорява перисталтиката, затова е удачен избор ако бебето е склонно към запек.

  Богата е на витамин С, витамини от група В, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо и мед, които са много важни за развитието на мозъка и нервната система. Тиквичките съдържат и бета каротин, който е нужен за здравето на очите.

  Минимална възраст на въвеждане: 6 месеца

  При предлагане като първа храна тиквичката се измива, обелва и сварява (за предпочитане на пара), след това се пасира и предлага на бебето.

  Тъй като съдържанието на вода в тиквичката е голямо, тя рядко се предлага самостоятелно. След като бебето вече е захранено с картоф и ориз, тиквичката най-често се смесва с тях.

  Рецепта за тиквички с ориз (6-7 месеца):

  • 1 тиквичка;
  • ½ чаша ориз;

  Приготвяне:

  Тиквичката се измива и сварява с вода, колкото да я покрие. Оризът се сварява отделно в съотношение 1:3. Сварената тиквичка се смесва с готовия ориз, добавя се малко кърма или адаптирано мляко и се пасира до получаване на хомогенна смес.

  Оризът може да бъде заменен с картоф.

  Ястието може да се предлага с жълтък или сирене, след въвеждането им в менюто на бебето.

  Тагове:
  Тиквичката не предизвиква алергии, подобрява храносмилането и ускорява перисталтиката, затова е удач

  Имейл бюлетин

  Изпрати