Неподходящи храни за бебето

07/04/2022, 12:01:33
Неподходящи храни за бебето

07/04/2022

  До навършване на 1 година е желателно да не даваме на детето храни, които са трудни за храносмилане, могат да предизвикат алергия или не са здравословни. Някои храни като гъби и ядки е добре да се избягват дори до навършването на 3 годишна възраст.

  Кои са неподходящите храни за бебето?

  Храни с добавена захар и сол

  До навършване на 1 година, детето няма нужда от добавяне на подправки в храната си. На нас може да ни се струва безвкусна, тъй като сетивата ни са притъпени, но езиковите рецептори на бебето не търсят вкуса на подправената храна като нас. Всъщност дори възрастните, ако намалим количеството подправки, ще усетим истинския вкус на храната и ще си припомним, че и така е достатъчно вкусна. Освен това прекомерното количество сол натоварва бъбреците.

  Мед

  Суровият мед може да съдържа бактерия, причиняваща ботулизъм – опасно заболяване в детска възраст. Затова препоръките са медът да бъде включен в менюто на детето най-рано след навършване на 1 година.

  Бебешки бисквити и сухари

  Производителите им твърдят, че стимулират дъвченето след появата на първите зъбки. Реално обаче, повечето от тях съдържат брашно, захар, набухватели и не се различават особено от стандартните бисквити. Ако желаете да предлагате такива храни на малкото дете, четете внимателно състава и изберете такива с минимално съдържание на захар или ги пригответе у дома.

  Сурови морски храни

  Топлинната обработка убива патогенните бактерии и паразити, които биха били особено опасни за крехкия детски организъм. Освен това готвенето прави храната по-лесно смилаема за бебешкото стомахче.

  Месни колбаси

  Повечето от тях са с високо съдържание на сол, подправки и мазнини. Освен това съдържат оцветители, консерванти и други неподходящи добавки.

  Ядки

  До една година, ядките не бива да се включват в менюто на бебето, тъй като са силен алерген и са трудни за храносмилане. След това може да се дават, но не цели защото съществува сериозна опасност от задяване. Предлагайте фино смлени или натрошени. Цяла ядка може да дадете на 3-4 годишна възраст с повишено внимание.

  Полусурови яйца

  Яйцата може да са преносител на бактерията салмонела. Затова винаги ги предлагайте добре сготвени.

  Гъби

  Гъбите съдържат твърде много растителни влакна, които ги превръщат в една от най-тежките храни. Може да ги въведете в менюто най-рано на 3 годишна възраст и в малки количества.

  Цвекло

  Червеното цвекло е много полезно, но е трудно за храносмилане, тъй като е богато на пектин и фибри. Може да го предложите задушено или сварено след навършване на 10 месеца в малки количества. Сурово, обаче не бива да се дава поне до 18 месечна възраст, тъй като може да предизвика алергия, освен това често съдържа много нитрати.

  Патладжан

  Патладжанът съдържа високи количества хистамин и е трудно смилаем. Добре е да включите в детското меню не по-рано от 12 месечна възраст.

  Целина

  Този полезен зеленчук е силен алерген. Освен това, заради високото съдържание на фибри, може да подразни бебешкото стомахче. Препоръчва се след 18 месечна възраст.

  Ряпа

  Съдържа много целулоза и предизвиква газове и тежест в корема.

  Мариновани зеленчуци и туршии

  Съдържат твърде много сол, оцет, трудносмилаеми са и няма никаква хранителна стойност. Естествено ферментиралите зеленчуци са много полезни, но са с високо съдържание на хистамин и може да предизвикат както алергични симптоми, така и подуване на корема, тежест и газове. Давайте ги след навършване на 2 годишна възраст в малки количества и следете за реакция.

  Сурови зеленолистни зеленчуци

  Спанак, маруля, кейл, коприва, лапад не бива да се дават в суров вид поне до 18 месеца на детето. Съдържат оксалати, които възпрепятстват усвояването на калция. Освен това са силно нитратни, дразнят стомаха и предизвикват подуване. Може да ги предлагате сготвени, добавени към ястие.

  Плодов сок

  Плодовият сок е течна, концентрирана захар. Той дразни крехкото бебешко стомахче, помага за образуването на зъбен кариес, създава лъжливо чувство за ситост. Освен това детето привиква към сладките напитки от малко, а на тази възраст най-важни са млякото и водата.

  Тагове:
  До навършване на 1 година е желателно да не даваме на детето храни, които са трудни за храносмилане,

  Имейл бюлетин

  Изпрати