Защо детето боледува често?

11/10/2021, 16:07:14
Защо детето боледува често?

11/10/2021

  Много родители се сблъскват със синдрома „често боледуващо дете“. Колко често обаче е нормално и кога може да се подозира проблем с имунната система?

  По време на бременността майката предава на детето антитела от клас IgG срещу редица инфекции, с които нейният организъм се е срещал през годините. Тяхната активност се запазва за различен период от време, но започва да отслабва след първите 6 месеца. По време на кърмене детето също получава пасивен имунитет от майчиния организъм.

  Постепенно този имунитет се изчерпва и детето започва да изгражда своя активен имунитет, срещайки се непрекъснато с различни микроорганизми от външната среда.

  Въпреки, че това се случва на около 6 месечна възраст, повечето деца боледуват рядко преди да тръгнат на детско заведение.

  • Смята се, че децата на възраст между 1 и 6 години боледуват от вирусни инфекции до 8 пъти годишно.
  • Децата над 7 години боледуват до 5 пъти годишно, а тези в тийнеджърска възраст (също и възрастните) до 4 пъти годишно.

  Ако детето боледува по-често то може да се нарече „често боледуващо“.

  Какви са причините за честото боледуване?

  Основната причина е посещаването на детска ясла и градина. Постъпвайки в колектив, организмът на детето се среща с множество различни вируси и бактерии, с които не се е сблъсквал до този момент, което обичайно води до често повтарящи се респираторни инфекции.

  Другата причина може да бъде заболяване – вроден или придобит имунен дефицит, наличие на алергия.

  Кога можем да подозираме имунен дефицит?

  • През първата година от живота си детето боледува повече от 3 пъти или получава усложнения, налагащи сериозно лечение – бронхиолит, отит, пневмония.
  • Респираторните инфекции продължават много дълго – над 14 дни.
  • Детето развива хронични инфекции (например бронхит, синузит, ринит).
  • Четири или повече възпаления на ушите в рамките на една година.
  • Две или повече пневмонии за една година.
  • Упорита кожна гъбична инфекция или наличие на кожни абцеси.
  • Неповлияване на инфекциите от перорални антибиотици и необходимост от венозното им приложение.
  • Изоставане в развитието.
  • Постоянно намален апетит, бледа кожа и лигавици, липса на енергия.

  Кога може да става дума за алергия?

  Алергичните деца боледуват по-често, по-продължително и тежко. Вирусите проникват в клетките чрез рецептори, които се намират по повърхността на лигавиците (на носоглътката, очите, кожата), а при алергичните деца тези рецептори често са в повишено количество. Това „отваря вратата“ на респираторните инфекции. Като се прибави превъзбудената и изтощена имунна система и честия прием на лекарства, обикновено се стига до порочен кръг от постоянни боледувания и усложнения от страна на дихателната система.

  Ако детето:

  • Боледува повече от 8 пъти годишно в периода 1-6 години или повече от 5 пъти годишно на възраст над 6 години.
  • Често стига до усложнения – бронхит, ларингит, пневмония.
  • Има постоянна хрема – хъркане, запушен или течащ нос, симптоми на „задна хрема“.
  • Има хронична кашлица (продължаваща над 3 месеца), особено нощем.
  • Има признаци на астма – учестено дишане, трудно вдишване, „хриптене“ в гърдите, нощна или сутрешна кашлица, кашля при физически натоварвания.
  • Има атопичен дерматит
  • Страда от чести конюнктивити.

  При наличие на поне два признака е твърде вероятно детето да страда от алергия. Нужна е консултация с педиатър, който ще препрати детето към консултация с имунолог или алерголог. След необходимите изследвания, диагнозата ще се отхвърли или потвърди.

  В зависимост от това дали става дума за имунен дефицит и какъв точно, за алергия или друго заболяване, се пристъпва към необходимото лечение.

  За щастие повечето деца са здрави и не се открива подлежащо заболяване като причина за честите инфекции. В такъв случай е редно да се разгледат основните фактори на средата – начин на хранене, достатъчно движение и сън, отстраняване на основни дразнители като цигарен дим, мухъл, замърсен въздух. Начина на лечение също е от значение. Честият прием на антибиотици, кортикостериоиди, антихистамини или имуностимулатори без нужда може да доведе до рецидивиращи инфекции или по-тежко протичане на баналните вирусни заболявания.

  Не бива да пропускаме и стресът като основен фактор на боледуването. При тръгване на детско заведение, много деца изживяват стресова ситуация – за пръв път са отделени от мама, трябва да свикнат с изцяло нова среда и да бъдат част от колектив. В такъв момент имунната система не може да реагира адекватно и това прави децата податливи на болести.

  Какво можем да направим?

  Помогнете на детето да се адаптира към средата

  Не всяко дете е готово по едно и също време да тръгне на ясла или детска градина. Някои деца не изживяват раздялата болезнено и се чувстват чудесно с колектив, но за други това е труден преход. Говорете с детето и го подгответе предварително. Опитайте да не му прехвърляте вашето притеснение. Ако вие сте тревожни и смятате детската градина за неподходящо място, то е много вероятно детето да усети това и да не ходи с желание там. Говорете с персонала за всичко, което ви притеснява и предайте на детето положителна нагласа относно новата ситуация.

  Осигурете на детето достатъчно сън, движение, игри на открито

  Прекарвайте повече време сред природата

  Чести разходки в гората или дори близкия парк, екскурзии в планината, морска почивка – честата смяна на климата и чистият въздух са много важни за нашето здраве.

  Правете закалителни процедури

  При здраво, доносено бебе закаляването може да започне две седмици след раждането. Процедурите трябва да се правят целогодишно, редовно, без прекъсване. Те включват водни и слънчеви бани, въздушни процедури.

  Пълноценно хранене

  Протеините са основен фактор за оптимална работа на имунната система. Можем да си ги набавим от месо, риба, млечни продукти, яйца, бобови храни, киноа, елда. От изключително значение са витамините както и калций, магнезий, желязо, цинк. Ограничете захарта и другите храни без никаква стойност като солети, чипс, сокове и т.н.

  Чревната флора

  Дисбектериозата е честа причина за постоянни боледувания, гъбични инфекции, стомашни проблеми, намален апетит или повишено желание за сладки храни, влошено качество на съня, раздразнителност. Ранното и неправилно захранване, непълноценното хранене, стресът и честия прием на антибиотици са основните причини за нарушен чревен баланс. За да го избегнете, не предприемайте лечение с антибиотици без нужда и се уверете, че детето приема достатъчно пробиотични храни – кисело мляко, сирене, хляб с квас, естествено ферментирали зеленчуци както полезни пребиотици – пресни плодове, зеленчуци, овесени ядки. Ако се налага лечение с антибиотик, включете и пробиотик за поне един месец.

  Не разчитайте на хранителни добавки

  Това не означава, че не може да ги използвате, но не очаквайте те да са панацея. Имуностимулаторите и билковите препарати имат своята роля за здравословното състояние, но няма да помогнат при имунен дефицит или алергично състояние, нито могат да заместят здравословното хранене, съня и движението.

  Тагове:
  Много родители се сблъскват със синдрома „често боледуващо дете“. Колко често обаче е но

  Имейл бюлетин

  Изпрати