Обрив от претопляне при бебета и малки деца

21/08/2020, 14:53:58
Обрив от претопляне при бебета и малки деца

21/08/2020

  Поради физиологични особености бебетата и малките деца не могат да регулират телесната си температура толкова успешно колкото възрастните. Затова и са изложени на повишен риск от претопляне. Топлинния обрив се появява най-често през летните месеци когато тялото не бебето не успява да се охлади ефективно и потните жлези по кожата му се запушват. Резултатът е ситен, червен обрив.

  Може да се появи и през останалите сезони ако температурата в помещението е твърде висока, детето е облечено с много дрехи и се поти.

  Топлинния обрив се влошава от излагането на слънчева светлина и изпотяването.

  Какво причинява обрива?

  Комбинацията от горещина и влага създават идеални предпоставки за поява на топлинен обрив (милиария). За да се охлади тялото започваме да се потим, влагата се образува в потните жлези и минава през малки каналчета за да излезе на повърхността на кожата и да се изпари. При малките деца тези каналчета не са напълно развити и лесно могат да се запушат при повишено изпотяване.

  Какви са симптомите?

  Малки червени пъпчици, заобиколени от цялостно зачервяване на кожата. Понякога пъпките се изпълват с течност и се превръщат в мехурчета. Обикновено обрива се получава на места с много чувствителна кожа – корем, гърди, бедра, подмишници, ингвинални гънки, сгъвките на лактите и колената. Може да се прояви и по откритите части на тялото при излагане на силно слънце -  лице, рамене, гръб.

  Обикновено обривът не е силно сърбящ, но предизвиква дискомфорт, чувство за парене по кожата и раздразнителност у детето.

  Ако не се вземат мерки пъпчиците може да се инфектират.

  Как да облекчим обрива?

  Охлаждаща баня

  При първите прояви на обрив и зачервяване вземете мерки за охлаждане на кожата. Изкъпете детето с леко хладка (не студена!) вода, подсушете внимателно с мека кърпа, без да търкате обрива и го оставете голичко за известно време за да може кожата да диша. Използвайте нежно измиващо средство без сапун. Подходящи са олио и душ-гелове за атопична и чувствителна кожа.

  Антихистамини

  Ако обривът е голям, а детето е раздразнително и видимо изпитва дискомфорт може да давате антихистаминов препарат (Ксизал, Фенистил, Ериус) за 5-7 дни. Добре е да се приема вечер, тъй като предизвиква лека сънливост.

  Локални кремове

  Крем или спрей с декспантенол или цинк ще облекчат обрива и дискомфорта (Бепантен, Мустела, Джинджира Алба бебе спрей). Ако обривът не мине за 3 дни педиатърът обикновено изписва кортиокостероиден препарат за локално третиране, който бързо повлиява възпалената кожа.

  Емолиенти

  Веднъж дневно след баня мажете цялото тяло на детето с подходящ емолиент. Това са продукти за суха и чувствителна кожа, склонна към алергии, зачервяване, атопичен дерматит, обриви. Предлагат се под формата на лосиони, емулсии, кремове. Омекотяват и успокояват кожата, подпомагат за задържането на естествената влага в нея и за възстановяването на кожната бариера. Редовната им употреба подпомага начина, по който функционира епидермалната бариера и прави кожата по-устойчива на външни влияния.

  Какви са другите симптоми на претопляне?

  Освен характерния обрив, признаци на претопляне могат да бъдат:

  • Повръщане
  • Повишена температура
  • Раздразнителност
  • Дехидратация (хлътнали очи, суха кожа, намалено уриниране, летаргия)

  Ако забележите подобни симптоми веднага заведете детето на сянка или в закрито, проветриво помещение. Съблечете го, разтрийте го с влажни кърпи или направете хладка баня, дайте му вода и се свържете с лекар.

  Как да предотвратим претоплянето и появата на обриви?

  1. Поддържайте оптимална стайна температура – не е желателно тя да надвишава 25 градуса през лятото и 23 през зимата;

  2. В горещите дни не извеждайте бебето между 11 и 16 часа;

  3. Внимавайте на плажа – препоръчително е да водите децата на плаж сутрин между 8 и 10 часа и след 17 часа. Детето трябва да стои под чадър през повечето време и да има лека шапка на главата. Използвайте слънцезащита с висок фактор и давайте повече течности;

  4. Обличайте бебето само в памучни дрехи без изкуствени примеси. През лятото те трябва да са свободни, светли, леки. Използвайте тънка шапка за предпазване от слънцето и сменяйте дрехите когато детето се изпоти. Спалното бельо също трябва да е памучно;

  5. Докато детето е с обрив избягвайте някои храни, които може да го влошат: шоколад, яйца, прясно мляко, цитруси, ядки, колбаси, риба, полуфабрикати, готови сокове;

  6. Не къпете бебето с гореща вода;

  7. След баня избягвайте да мажете бебето с кремове, лосиони, олиа, особено лятото. Тези продукти допълнително ще запушат порите на кожата. Може да използвате само емолиент, най-добре след консултация с дерматолог или педиатър.

  Тагове:
  Поради физиологични особености бебетата и малките деца не могат да регулират телесната си температур

  Имейл бюлетин

  Изпрати