Кашлица при децата - видове, причини, решения

16/08/2021, 11:58:22
Кашлица при децата - видове, причини, решения

16/08/2021

  Кашлицата е рефлекс, който има за цел изчистване на дихателните пътища от попаднали в тях частици, предизвикали дразнене и възпаление – вируси, бактерии, гъбички, полени, прах, чуждо тяло. Кашлицата може да бъде симптом на различни заболявания в зависимост от нейния вид, продължителност и придружаващи симптоми.

  Според своята продължителност кашлицата се дели на:

  • Остра – до 4 седмици
  • Хронична – над 4 седмици

  Повечето вирусни инфекции предизвикат остра кашлица, която отшумява до месец в случай, че инфекцията е излекувана и няма настъпили усложнения. Хроничната кашлица обикновено се дължи на алергия, рефлукс, бронихална астма, увеличена трета сливица. Понякога след прекаран тежък грип или пневмония остатъчната кашлица може да продължи повече от месец.

  Според вида кашлицата се дели на:

  Суха кашлица при децата

  Сухата кашлица протича без отделяне на секрет и най-често се получава при вирусна инфекция на горните дихателни пътища – носа и гърлото. Дължи се на настинка или грип. Обикновено се проявява в началото на заболяването между първия и третия ден, като в последствие може да стане влажна т.е. да започне отделяне на храчки.

  Когато сухата кашлица се дължи на вирусно заболяване, първата стъпка за нейното лечение е превръщането ѝ във влажна кашлица. То има за цел втечняване на секрета от носоглътката и изхвърлянето му от дихателните пътища.

  Внимание: потискането на сухата кашлица в началото на заболяването е опасно, тъй като може да доведе до задържането на секрет в носоглътката и бронхите и до развитие на усложнения – бронхит или пневмония.

  Много е важно да осигурите добра хидратация на организма, която ще помогне на детето по-бързо да се справи с инфекцията и ще окаже влияние на втечняване на секрета.

  Как да се борим със сухата кашлица:

  • Топли напитки – предлагайте на детето топъл билков чай, топло мляко с мед или достатъчно вода. Течностите не бива да са горещи, а приятно топли. Компоти или прясно изцедени сокове също са подходящи.
  • Чист въздух – проветрявайте помещенията редовно и най-вече преди сън. Извеждайте детето по-често навън, по възможност в парк или извън града. Избягвайте контакт с дразнители като козметика, парфюми, замърсен въздух.
  • Овлажнете въздуха в стаята – идеалната влажност на въздуха е около 50%, но при вирусни инфекции, протичащи с кашлица и запушен нос е добре тя да бъде около 60%.
  • Инахалации – консултирайте се с лекар относно провеждането на инхалации на вашето дете. Използвайте физиологичен разтвор или медикаменти по лекарско предписание.
  • Отпушване на носа – запушения нос, стичането на секретите в гърлото затрудняват дишането и водят до кашлица. Опитайте промивки на носа с физиологичен разтвор или спрей за нос с деконгестант.
  • Лекарства за отхрачване – втечняването на секрета и отхрачването му ще помогне за по-бързото отшумяване на кашлицата. Консултирайте се с педиатъра относно избора на подходящ медикамент.

  Ако продължава повече от месец и не се влияе от предписаното лечение, сухата кашлица може да се дължи на алергия, което налага консултация с лекар и провеждането на изследвания за потвърждение или отхвърляне на диагнозата.

  Влажна кашлица при децата

  Влажната кашлица най-често е съпроводена с хрема и възпалено гърло, дължи се на секрети и слуз в дихателните пътища. Най-често се използват мукорегулиращи и муколитични препарати както и общоукрепващи средства като витамини и билков чай. Промивките на носа ще помогнат за по-бързото изчистване на секретите от носоглътката.

  Ако заедно с влажната кашлица наблюдавате учестено и шумно дишане, температура повече от 3 дни, хлътване на междуребрията, то има голяма вероятност настинката да се е усложнила с бронхиолит или пневмония. Това изисква спешен преглед при лекар. 

  Астмата също може да предизвика влажна кашлица, особено тежка през нощта и с характерен хриптящ звук.

  Лаеща кашлица при децата

  Лаещата кашлица е суха с характерен звук, наподобяващ лай. Може да се придружава от пресипване на гласа и висока температура. Дължи на възпаление на ларинкса и трахеята, най-често от вирусна инфекция. Влошава се през нощта. Обикновено се успокоява от свеж въздух или топла баня – от парата. Необходима е консултация с лекар относно избора на подходящ медикамент и провеждането на инхалации. В повечето случаи отшумява за 3 до 7 дни.

  Нощна кашлица при децата

  Това е кашлица, която се появява само когато детето е в легнало положение. Може да бъде суха или влажна. Обикновено се дължи на заден ринит, бронхит, астма, синузит, алергия, стомашен рефлукс. Придружаващите симптоми и обстойния преглед са важни за уточняване причината за кашлицата в легнало положение. Проветряването, пиенето на топла напитка и изправянето в седнало положение обикновено успокояват пристъпната нощна кашлица.

  Най-честите причини за кашлица при децата

  Вирусни и бактериални инфекции

  В повечето случаи кашлицата се проявява като следствие от вирусна инфекция, която може да се усложни с бактериална. Това се дължи на факта, че носоглътката не е стерилна и в нея живеят множество бактерии, но при наличие на вирусна инфекция, локалния имунитет отслабва и бактериите започват да се размножават усилено. За да се разграничи вирусната инфекция от бактериална е необходим лекарски преглед и кръвни изследвания. Типичната настинка отшумява за 7 до 10 дни без усложнения. Ако след 10 тия ден детето все още има симптоми се налага повторна оценка на състоянието му.

  Увеличена трета сливица

  Представлява струпване на лимфоидна тъкан в горната задна стена на назофаринкса. Под въздействие на дразнители (инфекциозни причинители от такива от околната среда) може да настъпи хипертрофия на третата сливица. Това води до затруднено дишане през носа, хъркане, секреция от носа, сухота в устата, кашлица и често боледуване на вирусни инфекции.

  При засягане на евстахиевата тръба може да се наблюдават и чести ушни инфекции. Диагнозата се поставя на база анамнезата, физикален преглед, ендоскопско изследване на носа. При леки симптоми се провежда лечение чрез медикаменти за отпушване на носа, носни промивки, чист въздух, общоукрепващи средства, антибиотици при наличие на бактериален причинител.

  Ако симптомите са тежко изразени, сънят на детето е непълноценен за дълъг период от време, наблюдават се хронична кашлица, хроничен заден ринит и чести ушни инфекции може да се предприеме хирургично премахване на третата сливица.

  Гастроезофагеален рефлукс

  Рефлуксът води до кашлица както при възрастни така и при деца и бебета. Тя се появява основно в легнало положение и след нахранване. Може да се съчетава с усещане на парене в хронопровода, дразнене в гърлото, тежест в стомаха.

  Облекчава се при поставяне на детето на висока възглавница или заемане на седнало положение. Изисква консултация с гастроентеролог относно избора на лечение и диета.

  Алергия

  Може да се появи пристъпна суха кашлица или постоянна такава със или без наличие на алергичен ринит. Алергичната кашлица е много упорита и може да прерасне в бронхиална астма ако не се лекува навреме. Може да бъде съчетана със запушен нос или хрема, често кихане, сълзене или зачервяване на очите, напрежение в синусите, сърбеж в очите и гърлото. Причинява се от различни дразнители – цветен прашец, мухъл, домашен прах, косми от домашни любимци, акари, някои храни и медикаменти. В началото родителите смятат, че детето боледува от чести настинки, тъй като кашлицата е съчетана с хрема и главоболие. Липсва обаче повишена температура. При алергичния ринит секрета от носа е бистър и прозрачен.

  Нужна е консултация с алерголог относно избора на медикаменти за лечение и промяна в начина на живот с цел избягване излагането на алергени.

  Бронхиална астма

  Астмата представлява възпалително заболяване на бронхите, водещо до оток, увеличено производство на мукус и поява на спазъм. Може да има алергичен компонент, но не е задължително. Протича с упорита, непродуктивна кашлица, затруднено и учестено дишане, „свирене в гърдите“. Кашлицата и хриптящият звук от гърдите обикновено се влошават при физическо усилие, след смях, през нощта, при контакт със студен или мръсен въздух.

  Недостигът на въздух се наблюдава при пристъп на бронхиална астма.

  При съмнение за астма се налага обстоен преглед при пулмолог и изследвания като рентгенография на белия дроб, спирометрия, кръвни изследвания, кожни проби за алергия.

  Туберкулоза

  Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което засяга основно белия дроб. Съществуват и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи. туберкулозният микобактерий (Mycobacterium tuberculosis). Заразяването става чрез проникване на причинителя през дихателните пътища. Възможно е и по хранителен път чрез консумация на заразени продукти.

  Характерна е силната, мъчителна, упорита кашлица. Освен това може да се наблюдават болка и стягане в гърдите, отпадналост, нощно изпотяване, загуба на тегло, продължително повишена температура. В малък процент от случаите туберкулозата протича безсимптомно или може да бъде объркана с пневмония.

  При доказана туберкулоза детето се хоспитализира и се лекува с противотуберкулозни медикаменти. Лечението продължава и вкъщи, а възстановяването е бавно. Благодарение на редовната ваксинация с БЦЖ, туберкулозата обикновено протича леко.

  Магарешка кашлица

  Коклюш или още магарешка кашлица е инфекциозно заболяване, предизвикано от бактерий Bordetella pertussis. Засяга предимно деца до 6 месечна възраст, които по някаква причина не са имунизирани или деца над 11 годишна възраст, чийто имунитет е започнал да намалява.

  Започва като обикновена вирусна инфекция с хрема, лека кашлица, повишена температура. След една-две седмици започва пристъпна кашлица със шумно вдишване. Гласните връзки са свити, поради което кашлицата звучи като магарешки рев. Пристъпа продължава около минута, а лицето на детето може да посинее и да се наблюдават паузи в дишането.

  При възрастни и тийнейджъри коклюшът може да протече леко, без характерни пристъпи и да се наблюдава само продължителна дразнеща кашлица.

  Заболяването продължава около 3 месеца, а възстановяването може да отнеме до 6 месеца. Лекува се с антибиотик.

  При бебета под 6 месеца магарешката кашлица може да е животозастрашаваща и да доведе до затруднено дишане и дехидратация.

  Бронхит

  Острият бронхит представлява възпаление на бронхите в следствие на вирусна инфекция. Обикновено настъпва няколко дни след началото на настинката и се проявява с упорита кашлица, която може да нарушава съня на детето. Налага се физикален преглед за разграничаване на бронхита от пневмонията и предписване на подходящо лечение.

  Желателно е изследване на гърлен секрет за установяване на бактериален причинител и извършване на антибиограма за избор на подходящ антибиотик. Може да се използват още отхрачващи средства, медикаменти, облекчаващи дишането, инхалации.

  Пневмония

  Пневмонията е възпаление на белите дробове, причинено от вируси, бактерии, гъбички или паразити. Развива се най-често като усложнение след прекарана остра вирусна инфекция. Симптомите включват:

  • Висока температура
  • Втрисане
  • Упорита суха или влажна кашлица
  • Учестено дишане
  • Хрипове, свирене в гърдите
  • Хлътване на мускулите на гръдния кош
  • Задух
  • Болка в гърдите
  • Обилно изпотяване
  • Обща отпадналост

  Леките форми на заболяването както и атипичните пневмонии може да не предизвикат повишена температура, а кашлицата може да е лека. Разпознават се по влошено общо състояние – повишено потене, липса на апетит, умора, задъхване.

  Пневмония се подозира при наличие на някои от изброените симптоми, както и в случай, че след кратко подобрение, детето отново вдигне температура или кашлицата се усили.

  Диагнозата се поставя чрез преглед, рентгенография на бял дроб, кръвни изследвания.

  Леките форми може да се лекуват у дома, но по-тежките случаи, както и пневмонията при деца под 1 година изискват хоспитализация. Лечението е чрез антибиотици, кортикостероиди, медикаменти за облекчаване на дишането, муколитици, инхалации.

  Кога да заведете детето на лекар?

  • Кашлицата е съчетана с температура по-висока от 38,5 градуса при деца над 12 месеца или по-висока от 38 градуса при деца под 12 месеца;
  • Температурата продължава повече от 3 дни;
  • Има поява на хрипове или затруднено дишане;
  • При учестено дишане и хлътване на междуребрията;
  • Детето се оплаква от болка в гърдите;
  • При наличие на храчки с гной или кръв;
  • Детето отказва да приема храна или течности
  • Детето е необичайно сънливо и отпаднало;
  Тагове:
  Кашлицата е рефлекс, който има за цел изчистване на дихателните пътища от попаднали в тях частици, п

  Имейл бюлетин

  Изпрати