Кървене от носа при децата

10/08/2020, 13:17:15
Кървене от носа при децата

10/08/2020

  В носа има множество малки кръвоносни съдове, които лесно могат да бъдат наранени и да доведат до кръвотечение. Лигавицата на носната кухина е крехка, нежна и богато кръвоснабдена, склонна към лесно травмиране.

  Кръвотечението от носа започва внезапно и може да се прояви както напред през ноздрите така и назад, при което кръвта се стича в гърлото.

  При децата епистаксис се среща много често по различни причини

  Инфекции

  Вирусните и бактериални инфекции на носа и синусите могат да доведат до изсъхване на носната лигавица, раздразнение и образуване на корички, което дразни децата и ги кара често да „човъркат“ носа си, което допълнително уврежда стената на малките кръвоносни съдове, която и без това е травмирана от инфекцията;

  Алергии

  Алергичния ринит, протичащ с обилна хрема прави носната лигавица чувствителна и раздразнена, склонна към лесно кървене;

  Чоплене на носа

  Честа причина за слабо кървене е разчоплянето на нослето от страна на детето. В тези случаи кървенето е леко и спира спонтанно;

  Неправилно издухване

  Много силното и прекалено често издухване на носа може да причини руптура на капилярите;

  Травми

  Удар в областта на главата и носа може да предизвика силно кървене, което изисква оказване на спешна медицинска помощ;

  Външно тяло в носа

  Понякога малчуганите може да вкарат дребен предмет в носа си. Ако той остане там по-дълго предизвиква локално възпаление и кръвта може да бъде примесена с гной;

  Продължително стоене на слънце

  Прегряването в детска възраст също може да предизвика кръвотечение от носа. Ако в горещ ден когато детето е било повече време навън се появи кървене от носа, следете и за други прояви на прегряване – обезводняване, обрив, повишена температура, повръщане;

  Недостиг на витамини С или А

  Медикаменти

  Употреба на различни лекарства като локални кортикостероиди, антикоагуланти, капки за нос, изсушаващи лигавицата;

  Заболявания

  Честото кървене от носа може да се дължи на различни болести, свързани с нарушения в кръвосъсирването, ендокринни заболявания, бъбречни или чернодробни проблеми, хеморагични носни полипи и други. При рецидивиращи кръвотечения обърнете се към лекар за изясняване на причината;

  Видове кървене от носа

  Кървене от предната част на носа

  Най-често се среща кръвотечение от предната част на носа. То се дължи обикновено на вирусна инфекция с обилна хрема, силно издухване на носа или нараняване на лигавицата от бъркане с пръстче. Обикновено е обилно, едностранно и често възниква при разтъркване на нослето при сърбеж или след човъркане от страна на детето. Може да се случи когато детето е право или нощем, в легнало положение. Сухият въздух допълнително дразни носната лигавица и я прави уязвима.

  Кървене от задната част на носа

  Среща се сравнително рядко при деца. Обикновено е обилно и се стича назад към гърлото дори когато човек стои с глава, приведена напред.

  Може да предизвика задяване и кашлица.

  Как да се справим с кървенето от носа?

  1. Успокоите детето, тъй като възбудата и стреса при вида на кръвта предизвикват сърцебиене и повишаване на кръвното налягане, от което кървенето се усилва още повече. Говорете нежно и спокойно, запазете самообладание и обяснете на детето, че не се случва нищо страшно и кървенето скоро ще спре. Опитайте се да му отвлечете вниманието с нещо интересно.

  2. Сложете детето седнало с леко наклонена глава напред, така че кръвта да може да изтича от ноздрите. Не бива детето да ляга или да държи главата си назад, тъй като кръвта се стича в гърлото и може да раздразни стомаха, да предизвика повръщане или кашлица.

  3. В ноздрата, която кърви поставете суха марля, навита на фунийка. Единия край трябва да стърчи извън ноздрата за да може лесно да я извадите след това. Марлята може да остане до час-два, ако се налага подменете с нова.

  4. Желателно е в носа да се постави съдосвиващ препарат с ксилометазолин. Най-удобно е той да бъде под формата на спрей. Пръска се 2 пъти в кървящата ноздра. След това може да поставите марля, ако кървенето още продължава. През цялото време детето стои с глава, наведена напред.

  5. Запушването на кървящата ноздра за 5-10 минути също обикновено спира кървенето. Може да поставите студен компрес върху носа.

  6. В аптечната мрежа се предлагат кръвоспиращи продукти под формата на маз, която с помощта на специален накрайник се поставя в ноздрата. Може да използвате продукта за да спрете кървенето или след като сте го овладели в продължение на 7-10 дни за 2-3 пъти на ден с цел заздравяване на капилярите и носната лигавица.

  7. В следващите 10 дни е добре детето да приема витамин С в доза от поне 100 мг. дневно.

  8. В следващите 24 след кръвотечението избягвайте физическите натоварвания, стоенето на слънце и духането на носа.

  Кога да се консултираме с лекар

  • При обилни кръвотечения, които продължават повече от 15 минути;
  • При затруднено дишане;
  • При повръщане;

  Ако кръвоизливите се повтарят често обезателно се консултирайте със специалист УНГ.

  Как да предотвратим кървенето от носа

  • Поддържайте лигавицата на носа влажна чрез ежедневно впръскване на солен разтвор (Низита, Стеримар, Меример), особено през зимния сезон;
  • След случай на кървене може да прилагате кръвоспираща маз (например Емофикс) за период от 7 до 10 дни. След това може да продължите с Ринопантеина маз, която е подходяща за по-дълго приложение. Тя подобрява процеса на реепителизация и поддържа нормалната влажност на носната лигавица.
  • Проветрявайте често и поддържайте оптимална влажност у дома 50-60%;
  • Учете детето, че бъркането в носа е вредно и невъзпитано и му обяснете, че ако нещо го дразни трябва да се приложи спрей (солен разтвор) и да се издуха носа, без да се чопли. Дръжте ноктите му максимално къси защото вероятността то да спре да бърка напълно в носа си е минимална;
  • Уверете се, че в менюто на детето присъстват достатъчно храни, богати на витамини А и С, както и калций и витамин К;
  • Избягвайте да излагате детето на слънце в горещите, летни дни;
  • Понякога кървенето може да се дължи на бактериална инфекция, особено ако е съчетано с гъста хрема, запушен нос, кашлица или температура. В такъв случай се налага локално и/или орално приемане на антибиотични препарати.
  Тагове:
  В носа има множество малки кръвоносни съдове, които лесно могат да бъдат наранени и да доведат до кр

  Имейл бюлетин

  Изпрати