Как да предпазим бебето от развитие на хранителна алергия

09/11/2020, 14:18:55
Как да предпазим бебето от развитие на хранителна алергия

09/11/2020

  Хранителната алергия представлява бурна реакция на организма към определена храна, при която имунната система участва с образуването на антитела. Много често тя се бърка с хранителна непоносимост.

  Разликата между двете е, че хранителната непоносимост се предизвиква от храни, които съдържат или водят до освобождаване на активни вещества – хистамин и тирамин. Хранителна непоносимост е и ензимен дефицит, например липса на лактаза – ензим, който разгражда млечната захар. Хора с такъв дефицит изпитват дискомфорт при консумация на млечни продукти. Разликата е, че алергията се проявява при употреба дори на съвсем малко количество от конкретната храна, докато при непоносимост ефектът обикновено се дължи на консумация на по-големи количества.

  Така, хората с истинска алергия към млечни продукти не бива да консумират изобщо такива и трябва стриктно да четат етикетите за съдържание на млечни храни. Докато тези с ниско ниво на ензима лактаза обикновено могат да консумират малки количества млечни продукти без проблем.

  Хранителните алергии най-често се проявяват преди детето да навърши 3 години и в повечето случаи се израстват до 7-10 годишна възраст.

  Симптоми на хранителна алергия

  Алергичната реакция обикновено се проявява веднага след консумация на конкретната храна, понякога до два-три часа и в много редки случаи – до 2 дни:

  • Зачервяване, сърбящ обрив, екзема
  • Подуване и сърбеж на лигавиците – устните, езика, гърлото, носа
  • Сълзене и зачервяване на очите, подуване на клепачите
  • Повръщане
  • Диария
  • Зачервяване и разранява в областта на ануса
  • Хрема
  • Кашлица
  • В тежки случаи – затруднено преглъщане и задух

  Децата, страдащи от алергия към белтъка на кравето мляко (най-често срещаната в детска възраст) може да проявяват и други симптоми като: слабо наддаване на тегло, тежки колики, рефлукс, наличие на слуз или кръв в изпражненията, често боледуване, астматични пристъпи, раздразнителност и проблеми със съня.

  Кои храни най-често предизвикват алергии?

  • Мляко
  • Яйца
  • Фъстъци
  • Соя
  • Риба и морски дарове – миди, стриди
  • Пшеница
  • Ядки – орехи, лешници, кашу
  • Цитруси

  Много често се наблюдават и кръстосани алергии, например:

  • Към кравето мляко и соевия белтък
  • Към зърнени храни и тревни полени
  • Към домати и грах
  • Към ябълки, праскови, кайсии
  • Към фъстъци и соя

  Най-често срещана е алергията към млечния белтък. Според проучвания децата, страдащи от алергия към мляко, яйца, соя или пшеница, в повечето случаи израстват проблема до тийнеджърска възраст. Докато в случаите, в които се наблюдава алергия към ядки, риба и морски дарове, тя обикновено продължава и в зряла възраст.

  Какви са причините за хранителните алергии?

  Генетичен фактор

  Алергиите са наследствено обособени. Ако единия родител страда от хранителна алергия, вероятността детето да развие такава (към същата или друга храна) е 25 %. Ако обаче и двамата родители са алергични, то тя скача на цели 80 %!

  Този риск показва единствено предразположеност на детето към алергия, но не означава, че то ще развие такава. С избягване на рисковите фактори като ранно и неправилно захранване, нездравословно хранене, стрес, вредни химикали, детето може да не развие хранителна алергия дори и двамата родители да имат такава.

  Хранене с адаптирано мляко

  Производителите на адаптирани млека се стремят те да наподобяват максимално майчината кърма. Въпреки това те са продукт от преработено краве мляко и крият риск от алергия.

  Ранно захранване

  За да предизвика една храна алергия тя трябва да премине от червата в кръвоносната система. Умната природа ни е подсигурила защита като е покрила лигавицата на червата със защитен слой, съдържащ имуноглобулин А, който не позволява алергените да навлизат в кръвта. Храносмилателната система на кърмачето обаче е способна да секретира достатъчни количества имуноглобулин чак след петия месец. До тогава той се доставя единствено с кърмата. Това означава, че лигавицата на червата през първите месеци е пропусклива и всяка храна може да премине кръвната бариера и да предизвика алергия, особено ако бебето не е кърмено! Затова е важно да се спазва препоръката и детето да се захранва след навършване на 6 месеца когато вече лигавицата избирателно пропуска вещества, достигащи до кръвоносната система.

  Ранното захранване, особено на бебе, хранещо се с адаптирано мляко крие голям риск от алергии!

  Раждане с Цезарово сечение

  Според алерголозите, децата родени с Цезарово сечение по-често страдат от хранителни алергии в сравнение с вагинално родените. Обяснението се състои най-вече в това, че при естествено раждане, преминавайки през родовия канал бебето получава първата си доза полезни бактерии от своята майка. Освен това след секцио децата се нуждаят от по-дълга адаптация и по-често имат проблеми с дишането. Още един факт, който има значение е, че след оперативно раждане обикновено кърменето започва по-късно.

  Стрес

  Психическото напрежение също не бива да се пренебрегва като фактор за отключване на алергия.

  Превенция

  Не съществува конкретен начин, чрез който да избегнем със сигурност появата на хранителна алергия. Профилактиката се състои най-вече в избягване на рисковите фактори, или поне тези, които зависят от нас:

  Изключително кърмене през първите 5-6 месеца

  Захранване на навършени 6 месеца

  Прочетете повече: защо не бива да захранваме преди шестия месец?

  Поетапно въвеждане на храните в менюто на бебето

  Кърмата трябва да бъде основна храна до навършване на една година

  Въвеждане на алергени:

  • Жълтък – след навършени 7 месеца, а при деца с рискови фактори – след навършване на 12 месеца; Белтък – след 12 месеца;
  • Млечни продукти – при деца без алергия млечните продукти следва да се въвеждат бавно и внимателно след навършване на 9 месеца (с изключение на адаптираното мляко); при деца с алергия към АБКМ въвеждането става по-късно след консултация с лекар;
  • Мед – след навършване на 12 месеца;
  • Цитруси – след навършване на 12 месеца;
  • Ягоди – след навършване на 24 месеца;
  • Ядки – смлени след навършване на 24 месеца, а цели след 3 годишна възраст поради опасност от задавяне.

  Здравословно хранене

  Балансираното хранене е в основата на нашия имунитет, от който зависят алергичните реакции. През първите 3 години трябва да се избягват храни със съдържание на изкуствени подсладители, овкусители, оцветители, трансмазнини. Наблягайте на естествени храни като плодове, зеленчуци, месо, яйца, зърнени продукти. Плодовете и зеленчуците трябва да се мият старателно и да се киснат във вода с лъжичка сода за да се отмият пестицидите и нитратите или да се белят.

  Избягвайте готови сосове, инстантни каши, сокове, пактерани храни.

  Избягване на стреса

  Изграждането на режим и рутината на сън, хранене и игра от най-ранна възраст ще помогне на детето да се чувства спокойно и сигурно. Кърменето на поискване, гушкането и близостта през първите месеци са особено важни. Разходките на открито, игрите навън, връзката с природата и пълноценния сън са от съществено значение за общото здраве на детето.

  Тагове:
  Хранителната алергия представлява бурна реакция на организма към определена храна, при която имуннат

  Имейл бюлетин

  Изпрати