Атопичен дерматит при бебета и малки деца

06/02/2020, 11:47:49
Атопичен дерматит при бебета и малки деца

06/02/2020

Какво представлява атопичния дерматит при децата и как да се грижим за атопичната кожа?

  Атопичния дерматит е едно от най-честите, хронични кожни заболявания. Засяга до 25 % от децата и до 10 % от възрастните в развитите страни. Често се съчетава с други алергични прояви като ринит и бронхиална астма. близо половината от всички случаи на атопичен дерматит започват през първите 6 месеца от живота на детето.

  При около 70 % от децата заболяването отшумява преди тийнеджърска възраст.

  Как протича атопичния дерматит?

  В зависимост от възрастта се наблюдават три стадия на заболяването с различни клинична картина:

  От 0 до 3 години

  Първите обриви обикновено са по бузите, скалпа, зад ушите. Около устата може да се наблюдават зачервявания. Кожата на детето е суха и сърбяща. По-късно обривът може да обхване и други части на тялото и крайниците. Могат да се наблюдават струпвания на ситни, групирани пъпчици. Поради дразненето от пелените, областта на седалището и генеталиите може да е зачервена и раздразнена.

  От 3 до 10 години

  Кожата е суха, обривите се разполагат основно в сгъвките, пъпките са лющещи се и силно сърбящи.

  Над 10 години

  Кожата продължава да е суха, сърбежът е силен като може да влошава съня и качеството на живот. Обриви и зачервявания могат да се наблюдават по цялото тяло, но най-често са в областта на кръста, около плешките и глезените, по гърба, около очите и устата.

  Какви са симптомите на атопичния дерматит?

  Основните признаци на заболяването са суха кожа, склонна към чести дразнения и обриви, силно реагираща на външни фактори като слънце, топлина, студ, алергени, дразнещи материи на дрехи, триене. Появяват се обриви, локализирани по различни части на тялото, най-често сгъвките на лактите и колената, тила, около устата и бузите, понякога могат да обхващат и цялото тяло.

  Сърбежът е водещ симптом на дерматита, въпреки че понякога в ранна детска възраст може да липсва. В спокойните периоди кожата е суха и склонна към зачервяване, а в острите фази става възпалена, сърбяща, лющеща се.

  Тежестта на симптомите варира в различните случаи.

  Освен с характерните обриви и суха кожа, атопичния дерматит много често се комбинира с други алергични заболявания като: кожна екзема, сенна хрема, алергичен конюктивит, астма.

  Рискови фактори

  Фамилна анамнеза

  Деца, чийто членове на семейството имат атопичен дерматит, астма или сенна хрема, има по-голяма вероятност да развият атопичен дерматит както и други алергични прояви, категорични са специалистите.

  Детето живее в индустриална страна

  Децата, родени и живеещи в развитите страни с по-високо ниво на замърсяване на въздуха и околната среда по-често страдат от атопичен дерматит и алергии.

  Женски пол

  Статистиката показва, че момичетата страдат от АД (атопичен дерматит) малко по-често от момчетата.

  Алергии

  Ако детето има алергични прояви към храни, например млечни продукти, ядки, морски храни, домашен прах, полени и др. риска да развие АД е по-голям.

  Пасивно пушене

  Децата, живеещи в жилища, в които се пуши по-често проявяват алергии, дихателни проблеми и дерматити.

  Причини за атопичния дерматит

  Точните причини за развитието на атопичен дерматит все още не са напълно изяснени. Знае се, че генетичния фактор играе важна роля. Смята се, че нарушение на имунната система води до повишена реактивност на организма, която предизвиква кожното възпаление.

  При нарушение на повърхностния кожен слой се наблюдава голяма загуба на вода, която води до дехидратация на кожата и увеличава риска от зачервяване, възпаление и сърбеж. Антимикробната бариера на кожата се уврежда, което увеличава риска от бактериални кожни инфекции.

  Според съвременно научно откритие, причината за АД може да бъде мутация в ген, който отговаря за синтеза на белтък, подтискащ имунното възпаление. При пациенти с АД този белтък има намалена активност и организмът реагира на въздушни и хранителни алергени с бързо възпаление, изразяващо се в кожен дерматит.

  Според различни прочувания храненето на майката по време на кърмене може да окаже влияние върху появата и развитието на АД. Хранителните алергени като млечни продукти, соя, яйца, риба, ядки, могат да преминат от кръвната циркулация на майката в кърмата и да предизвикат алергична реакция у бебето.

  Нарушената чревна флора на майчиния организъм, прием на антибиотици, храни богати на захар и свръх растеж на гъбички в червата, правят чревната стена пропусклива и увеличават шанса алергичните храни, приемани от майката да попаднат в кърмата.

  Болести на храносмилателния тракт и бъбреците на детето могат да доведат до отлагане на токсични продукти от метаболизма, в кожата и да доведат до възпаление.

  Дисфункция на ендокринната и централна нервна система могат да бъдат причина както за отключване, така и за влошаване на АД.

  Отключващи фактори

  Кои са най-честите фактори, които отключват острата фаза на атопичния дерматит?

  • Хранителни алергии – непоносимост към млечни продукти, яйца, ядки, фъстъци, риба и морски дарове, мъхести плодове, глутен, може да се изразява с появата на АД;
  • Алергии към домашен прах и полени;
  • Почистващи препарати – твърде агресивни съставки в детската козметика или перилните препарати;
  • Изкуствени материи на дрехите, които спарват и не позволяват на кожата да диша;
  • Претопляне, обилно потене, дълго излагане на слънце;
  • Дълго излагане на студ;
  • Употреба на някои медикаменти;
  • Емоционален стрес – може както да отключи така и да влоши развитието на атопичния дерматит.

  Лечение на атопичния дерматит

  Вътрешно:

  • Антихистамини – Ериус, Зиртек, Фенистил, Ксизал и други;
  • Кортикостероиди – Метилпреднизолон, Урбазон и други;
  • Витамини;
  • Имуномодулатори;
  • Противовирусни средства;
  • Антибиотици – при инфектиране на възпалените кожни участъци;
  • Пробиотици;

  Външно:

  • Кортикостероиди под формата на крем, лосион, спрей;
  • Локални имуномодулатори;
  • Антимикробни средства – противогъбични или антибиотични продукти, прилагани локално в случай на инфекция;
  • Емолиенти;

  Как да се грижим за кожата с атопичен дерматит?

  От ключово значение в терапията на АД е измиването с мека, неагресивна козметика и редовното прилагане на емолиенти.

  Козметиката за къпане не трябва да съдържа парфюми, сапуни, алкохоли и да изсушава и дразни допълнително кожата. След къпане винаги трябва да се прилага хидратиращ продукт (емолиент), който да възстанови водно-липидния баланс на кожата и да предотврати загубата на вода.

  • Къпете детето с топла, а не гореща вода;
  • Не се препоръчва измиване повече от веднъж дневно;
  • Подсушете внимателно кожата с потупващи движения, а не с търкане, използвайте мека хавлия от 100% памук;
  • Веднага след баня нанесете емолиент;
  • Режете ноктите на детето редовно за да се избегне разраняване при разчесване;
  • Поддържайте нормална стайна температура -21-22 градуса през деня и най-много 20 градуса през нощта;
  • Обличайте детето с памучни дрехи и избягвайте твърдите и груби материи;
  • Перете дрехите с бебешки прах за пране или такъв за чувствителна кожа и не използвайте омекотител;
  • Спазвайте съветите на дерматолога относно терапията на детето през различните фази от заболяването;

  Можем ли да предпазим детето от развитие на атопичен дерматит?

  Не съществува специфична профилактика, която със сигурност да предпази детето от появата на АД, но може да сведете до минимум рисковите фактори:

  1. Хранете се разнообразно и балансирано през бременността и не приемайте лекарства и добавки без консултация с лекар. Не пушете;

  2. Балансираното хранене на майката по време на кърмене е много важно. Още при първи алергични прояви на детето, освен да го заведете на лекар, премахнете алергизиращите продукти от своето меню и обсъдете със специалист дали да приемате пробиотици;

  3. Не пушете вкъщи и в близост до детето;

  4. Поддържайте добра хигиена, нормална влажност и температура в помещенията;

  5. Уверете се, че в дома ви няма мухъл;

  6. Захранвайте детето внимателно и на време. Твърде ранното захранване е предпоставка за развитие на алергии. Ако бебето има роднина – майка, баща, брат или сестра с алергични прояви, отложете въвеждането на някои силно алергизиращи храни като цитруси, мъхести плодове, ядки, морски дарове, пчелни продукти;

  7. Не къпете детето с гореща вода. Продължителността на една баня не бива да надхвърля 10 минути;

  8. При излагане на детето на слънце използвайте слънцезащитен крем с висок фактор;

  Алтернативно лечение

  Спорно е доколко алтернативните методи подобряват състоянието при АД. Според някои проучвания допълнителният прием на омега - 3 мастни киселини облекчава симптомите на атопичния дерматит. Добре е да се консултирате с педиатър или алерголог преди да започнете да давате рибено масло на детето. Обмислете възможността, особено ако то не консумира достатъчно риба, стига да няма алергия към морски продукти.

  Според някои източници допълнителният прием на витамини D и B12 влияе благоприятно върху АД.

  Пробиотиците подобряват състоянието на чревната флора и имунитета и могат да доведат до намаляване на алергичните прояви.

  Някои лекари изписват имуномодулатори като част от лечението на АД, но не е желателно да използвате такива на своя глава.

  Има източници, които препоръчват лечение с хомеопатия, билки или етерични масла, но освен че няма доказателства, че тези методи действат, те могат дори да бъдат опасни. Етеричните масла предизвикват алергични реакция и употребата им при деца под 5 години трябва да става много внимателно и само по лекарско предписание. Съществуват билкови мехлеми с лайка, жожоба, жен шен, невен, кокосово масло. Повечето от тях са безопасни и ако детето няма алергия се понасят добре. Все пак когато става дума за кожно заболяване, каквото е АД, препоръките са да следвате съветите на дерматолозите и да не мажете кожата на детето с нищо различно, от това, което е препоръчал лекарят.

  Има данни, че слънчевите бани успокояват АД. Въпреки това повечето деца, особено тези със светла кожа, са много чувствителни към слънчевите лъчи в първите 3-4 години от живота си. Дългото излагане на слънце крие и риск от топлинен удар. Избягвайте престоя на слънце през най-топлите часове през лятото – от 11:00 до 16:00 часа, използвайте слънцезащитен крем и шапка за детето. Не забравяйте и да се погрижите за неговата хидратация като му предлагате редовно вода.

  Прогноза

  По-голямата част от пациентите с атопичен дерматит се подобряват значително или напълно преди пубертета. Най-често заболяването утихва още около 7-мата година, особено ако са елиминирани или сведени до минимум отключващите фактори и се полага правилна грижа за кожата.

  При около 25% от пациентите АД може да продължи и след пубертета. Ранната поява на първия обрив, силния сърбеж и съчетаването на АД с други алергии като астма и ринит, повишават риска за по-тежко протичане на заболяването и по-бавно отшумяване на симптомите.

  При най-леките случаи на АД добрата хигиена и редовното хидратиране на кожата са достатъчни мерки за ограничаване на острите прояви.

  Може ли детето с атопичен дерматит да се ваксинира?

  Този въпрос е от компетенцията на педиатър, но по принцип АД не е предпоставка за не поставяне на ваксини. Децата с АД подлежат на стандартно ваксиниране. Ако детето се намира в остра фаза на заболяването, в зависимост от тежестта на клиничната картина и прилаганото лечение, лекарят може да отложи за известно време ваксинацията. Ако детето е подложено на терапия със системни кортикостероиди, те оказват известен имуносупресивен ефект и в този период имунизации не се правят.

  Тагове:
  Атопичния дерматит е едно от най-честите, хронични кожни заболявания. Засяга до 25 % от децата и до

  Имейл бюлетин

  Изпрати