Детето се държи невъзпитано на масата

18/06/2020, 16:57:21
Детето се държи невъзпитано на масата

18/06/2020

Добрите обноски по време на хранене, научени в детска възраст, са ценни през целия ни живот

  Детето непрекъснато сяда и става от масата? Носи играчки, взима храна и тича наоколо? Мляска или говори с пълна уста? Да, това е често срещано поведение у малките деца, но кога е момента да го прекратим и как да го направим?

  Простият отговор е „веднага“. Добрите обноски на масата се учат в най-ранна детска възраст и колкото по-рано детето разбере кое е приемливото поведение, толкова по-добре.

  Усвояването на основни социални умения по време на хранене е нещо безкрайно ценно за детето ви, което ще му е от полза през целя живот – в детска градина, в училищния стол, на приятелско събиране, обществено събитие, официална вечеря, бизнес среща – независимо от обстоятелствата и мястото, обноските по време на хранене правят силно впечатление на околните.

  Още от бебешка възраст детето научва някои основни правила при хранене, дори на вас да ви се струва рано за това. Ако не искате то да се храни докато гледа телевизия или си играе на телефона, например, не го правете и вие. Не използвайте електронни устройства на масата и не пускайте телевизора докато храните детето. То попива вашия пример и представа за хранене от най-ранна възраст. Слагайте столчето му за хранене на трапезната маса за да му изградите навик, че мястото за ядене е именно там.

  Ако бършете устата му по време на ядене, в съзнанието на детето се насажда впечатлението, че лицето му трябва да е чисто когато се храни.

  Периода на прохождането и малко след това е момента, в който детето започва да се учи да използва прибори и да усвоява основния етикет на масата.

  Сега е времето и да се научи да казва „моля“ и „благодаря“. На около тригодишна възраст вече може да помага в отсервирането на масата, да слага салфетки и прибори.

  На какво да научим детето до 5 годишна възраст?

  • Създайте навик у детето да си мие ръцете преди и след хранене;
  • Малкото дете цапа много около себе си по време на хранене, но може да го включите в почистването след това. Дайте му кухненска гъба за да почисти таблата на столчето си. Изкажете благодарност, независимо колко е успяло да почисти;
  • Научете детето да се храни бавно и спокойно, а не да тъпче много храна в устата си;
  • Обяснете на детето, че трябва да стои на масата с изправено гръбче за да може храната лесно да намери пътя към стомахчето;
  • Научете детето да не говори с пълна уста;
  • Обяснете в каква последователност се нареждат приборите и за какво се използват. Дайте възможност на детето да ги подрежда на масата и го похвалете колко добре се справя;

  За повечето от тези неща е достатъчно да покажете личен пример още в бебешка възраст и да използвате кратки и ясни обяснения.

  Ако детето отказва да спазва правилата, постоянно става от масата, иска да се разхожда с храна в ръката или да си играе докато се храни?

  Бъдете твърди и покажете, че такова поведение няма да бъде толерирано. Кажете на детето: „Сядаме на масата. Когато ти станеш или започнеш да се занимаваш с нещо друго, това означава, че си приключил с храненето и ще отнеса чинията ти.“

  Когато детето стане от масата, отсервирайте неговата чиния без да коментирате поведението му и продължете да се храните. Много вероятно е детето да каже, че не е било готово и да поиска да му бъде върната храната. Припомнете му, че ставането му от масата, за вас е знак, че то е приключило с вечерята. Не преговаряйте, не променяйте правилата. Дългите обяснения не работят при малките деца.

  Много вероятно е детето да се разплаче, но не връщайте чинията му. След няколко такива опита, то ще схване простото правило:

  Стоиш на масата – има храна. Ставаш от масата – няма храна!

  Не се чувствайте гузни от това, че детето няма да си изяде вечерята. Това е негово решение и е добър начин да разбере логичните последици от действията си.

  Тръшкането и плачът са израз на разочарованието на детето от решението, което е взело. Било е предупредено и е можело да постъпи по друг начин. Ако последиците от собствените му действия не му харесват, следващия път ще направи по-добра преценка и няма да стане от масата преди да е приключило.

  Не очаквайте правилото да проработи от първия път. Възможно е да изтърпите няколко сцени, но ако останете спокойни и непреклонни, детето ще започне да уважава правилата по време на хранене.

  Тагове:
  Детето непрекъснато сяда и става от масата? Носи играчки, взима храна и тича наоколо? Мляска или гов

  Имейл бюлетин

  Изпрати