Детето не споделя играчките си

20/01/2021, 11:25:30
Детето не споделя играчките си

20/01/2021

  Добре позната сцена на детската площадка – мъниците си играят и на всеки 5 минути крехкото спокойствие е нарушено от писъци, сълзи, хапане, бутане, дърпане и други форми на саморазправа в опит да се запази владение над желаната играчка и да не се преотстъпи на друго дете.

  В такива моменти родителите често изпитват неудобство и правят опити да убедят детето си да сподели играчката или дори насилствено му я изтръгват от ръцете и да я дават на друго дете. Не е добре да възпитаваме егоисти, нали? А и това са само едни играчки, какво толкова?

  Всъщност, да, хубаво да възпитаме детето си да не бъде егоист и да споделя, но не и като не уважаваме чувствата и вещите му. За нас това са само „едни играчки“, но за детето те са ценни, любими и важни. И негови.

  Прекаленото настояване детето да преотстъпи играчката или директното взимане от ръцете му, защото сме по-силни, всъщност задълбочават проблема и го карат още по-войнствено да брани вещите си, не само от другите деца, но и от собствените си родители.

  Вземайки насила играчката, ние показваме на детето, че то няма власт над нея, че тя не е негова собственост. Не може да дадеш нещо, което нямаш. Ако детето знае, че във всеки един момент играчката може да му бъде отнета от другите деца или от мама, то започва да я брани, да се бори за собственост над нея. Когато се почувства сигурно, че наистина притежава играчката, тогава може да придобие готовност да я сподели с другиго.

  Когато се каже, че нещо е ваша собственост, то означава, че друг няма право да се разпорежда с него. Насилственото отнемане на вещите кара детето да се чувства безпомощно и неуверено.

  Вместо да настоявате детето да даде играчката на мига, оставете го търпеливо само да прецени дали иска да я преотстъпи или не. Давайки му право на избор, вие показвате уважение към чувствата и вещите му и му давате да разбере, че те са негова собственост. Уверените деца спокойно споделят играчки с връстниците си защото знаят, че няма нужда да ги бранят яростно.

  Как да научим детето да споделя доброволно?

  Говорете с детето и му обяснете, че играта е много по-забавна когато споделяме играчките си и че е нормално другите деца да проявяват интерес към неговите вещи, както и то към техните. Кажете му, че не е длъжно да дава играчките си, но ако го направи ще се забавлява много повече с приятелчетата си. Когато излизате навън и детето поиска да вземе някоя играчка, попитайте го дали е готово да я сподели с останалите. Най-добре е ако има играчки, които то пази много ревностно и не му е приятно да преотстъпва, те да не се изнасят навън или поне не на много оживени места където вероятността да възникне конфликт е огромна.

  Разберете се с детето, че при нужда ще приберете играчката на сигурно място в чантата си. Ако това се случи, нека то да участва в прибирането, тъй като ако просто грабнете играчката, вие я отнемате не само от другите деца, но и от собственика ѝ.

  Разбира се, за да разбере и осмисли всичко това детето трябва да е достигнало определено ниво на зрялост, което трудно може да стане преди 3 годишна възраст. При по-малките деца, в конфликтна ситуация, най-добре работи подходът с отвличане на вниманието. Опитайте да разсеете детето, което иска чуждата вещ като предложите друго играчка или заиграете децата с нещо друго. Дори и при по-малко дете е добре да говорите и разяснявате какво правите и защо го правите. Предложете му да приберете играчката далеч от погледите на другите деца, които бързо ще забравят за нея.

  Ако очаквате гости, опитайте да се разберете предварително с детето да скриете играчките, които не иска да споделя с другите деца и подгответе една кутия с играчки, които е склонно да предостави по време на гостуването.

  Не забравяйте, че учейки децата си да бъдат щедри и да споделят, не трябва да ги лишаваме от друго много важно умение – умението да отказваш.

  Ако детето не иска да върне чужда играчка на притежателят ѝ?

  В тази ситуация важи същото правило – играчката принадлежи на собственика. Той решава дали и за колко време да я преотстъпи на друг. Ако детето ви играе с чужда играчка и притежателят ѝ си я поиска, то трябва бързо да върнете играчката. Децата под 3-4 години нямат добре развито чувство за „твое-мое“ и смятат, че всичко, което е в ръката им в този момент им принадлежи. Затова е възможно детето ви да протестира, но трябва да се намесите категорично като вземете играчката и я върнете на притежателя ѝ. Много вероятно е детето ви да се разстрои и това е напълно в реда на нещата. Обяснете му, че както то, така и другите имат право да решават кой да играе с техните играчки и за колко време. Проявете търпение и изчакайте да се успокои колкото и време да отнеме това.

  Тагове:
  Добре позната сцена на детската площадка – мъниците си играят и на всеки 5 минути крехкото спо

  Имейл бюлетин

  Изпрати