Рутината преди сън - по-важна отколкото си мислим

22/10/2020, 15:09:14
Рутината преди сън - по-важна отколкото си мислим

22/10/2020

    За много родители детския сън се превръща в голям проблем. Приспиването е трудно, детето е видимо уморено и раздразнено, но отказва да си легне, а ако все пак заспи се буди често и търси компанията ви. И ако за кърмаческия период това е напълно нормално, то след това започва да става изнервящо и уморително да се борите да приспите дете, на което всъщност много му се спи, но упорито отказва да съдейства.

    Има един основен начин да промените това – да слагате детето да си легне в един и същи час всяка вечер ПРЕДИ да се е преуморило и да създадете определена рутина, която спазвате преди сън.

    Доказани ползи от вечерната рутина

    Рутината е безопасна, сигурна и успокояваща. Децата обичат рутината като цяло, не само за заспиване, тъй като знаят какво предстои и по-лесно се адаптират към ситуацията. Създаването на режим и лягането в определен час всъщност е полезно и за възрастните, не само за децата. Организмът ни свиква и се настройва за сън по едно и също време, което води до по-бързо и лесно заспиване. Сигурно сте забелязали как ако пропуснете да си легнете навреме после се разсънвате и дори да сте уморени заспивате трудно.

    Проучвания показват, че децата, имащи ритуал преди сън, заспиват по-бързо, спят по-дълбоко и рядко се събуждат през нощта, в сравнение с децата, които нямат ритуал.

    Колкото по-рано въведете рутината толкова по-добре.

    Спазвайте рутината всяка вечер

    Постоянството е най-важната стъпка за създаване на добра рутина. Изберете стъпките и ги спазвайте всяка вечер в същата последователност, например: къпане, масаж, приказка.

    Започнете рутината навреме

    Нуждите на децата от сън се различават в различните периоди от живота им. Ако детето се буди често през нощта, раздразнително е, изглежда уморено, а въпреки това не заспива, то вероятно има нужда от повече сън отколкото получава. Много родители слагат детето да си легне късно с надеждата да спи до по-късно сутринта. Това е основна грешка! Ако пробвате да изградите навик на детето да заспива по-рано всъщност ще установите, че ще спи до по-късно сутринта и общото количество сън ще се увеличи.

    Ако смятате, че детето ви си ляга късно започнете да измествате часа за лягане с 10 минути по-рано всяка вечер. Когато забележите, че детето спи спокойно, дълбоко и по-дълго, ако на другия ден е бодро и не е раздразнително, значи сте уцелили времето за лягане. Започнете рутината около 30 минути преди часа, в който детето трябва да е в леглото.

    Какво да включим в рутината?

    Хранене

    Ако бебето все още суче или пие мляко от бутилка преди сън е добре да го изместите преди къпането за да не свързва храненето със заспиването. Това обаче не е особено приложимо при съвсем малки бебета и пристрастени кърмачета, свикнали да заспиват на гърда. Може да оставите кърменето в края на рутината, ако опитите да го изместите се увенчаят с неуспех. Не бързайте обаче да спирате вечерното мляко напълно, дори и детето да е на 1-1,5 години, ако то все още показва, че има нужда от него.

    Къпане

    Всички знаем приказката „спи като къпано“. Е, не е случайна. Къпането е мултисензорно изживяване, влияе на температурата, помага за отпускане на тялото и по-лесно заспиване. А и за изграждане на добри навици.

    Масаж

    Според проучвания пеленачетета, които са получили масаж преди заспиване, спят по-спокойно и дълбоко и се будят по-рядко. Масажът, подобно на къпането е вид релакс и е полезен за добрия сън, но при по-голямо дете може да го пропуснете.

    Приказка или песничка за лека нощ

    Много деца заспиват по-бързо ако слушат приказка или приспивна песен. Според изследвания това намалява нивото на стреса, нормализира пулса и подпомага заспиването.

    Разбира се, няма точно определена формула какво трябва да съдържа вашата рутина за сън. Всичко зависи от навиците в семейството, желанията и нуждите на детето, а и на родителя. Това са основните компоненти, които повечето родители включват във вечерните ритуали, но не е нужно стриктно да ги следвате. Дори заспиването с любима играчка или с точно определено одеяло (за по-големи деца) може да се нарече рутина. Възможно е просто да постоите в стаята на детето, седнали на кресло или диван докато заспи без да разказвате приказка. Важно е да установите навик, който удовлетворява и вас и малчугана.

    Какво да правим ако детето се противопоставя на рутината?

    Е, ще има и такива дни. Отначало детето може да приеме добре рутината, но ще има вечери, в които няма да иска да си ляга, ще е превъзбудено и раздразнително. Това може да се очаква най-вече при някаква промяна в ежедневието – тръгване на детска градина или излизане във ваканция, по време на екскурзия, при поява на нов член в семейството, ако е имало тежък ден и т.н.

    В такъв случай отделете малко социално време само за вас. 15 минути преди обичайната рутина предложете на детето да поиграете на избрана от него игра или да прочетете приказка. Предупреждавайте детето по-рано, че ритуалът за лягане предстои. Например: „след 10 минути отиваме в банята“. Ако детето ви каже, че прави нещо много интересно, което не иска да прекъсва или настоява къпането да се забави, покажете съпричастност и дайте свобода на избор – „кога искаш да измием зъбите преди или четенето на книжка?“ повечето деца са учудващо склонни да съдействат ако има оставите възможност за избор.

    Опитайте да намалите стимулите преди сън – без електронни устройства и игри, които превъзбуждат детето. Четене на приказка, оцветяване, редене на пъзел, „приспиване“ на куклите са подходящи дейности.

    Ако въпреки всичките опити борбата за заспиване продължава твърде дълго или детето се върти много време преди да заспи, помислете дали да не може да промените нещо в режима. Намалете времето на рутината, опитайте да го слагате да ляга 20-30 минути по-късно, помислете дали вече не е голямо за следобеден сън или дали той не продължава до много късно.

    Тагове:
    За много родители детския сън се превръща в голям проблем. Приспиването е трудно, детето е видимо ум

    Имейл бюлетин

    Изпрати