Ранни признаци на аутизъм - кога да потърсим помощ?

30/09/2020, 12:03:25
Ранни признаци на аутизъм - кога да потърсим помощ?

30/09/2020

  Какво е аутизъм?

  Аутизмът е сложно разстройство на развитието, което се проявява през ранното детство и засяга възприятията на детето за света и социалните му способности. Представлява неврологична дисфункция, причинена от мозъчна аномалия, която влияе върху поведението и развитието на детето.

  Проявява се през първите 3 години от живота на детето и засяга главно социалните му умения и езиковото общуване. При повечето деца развитието до 1,5-2 годишна възраст изглежда нормално, след което настъпва обрат. При други могат да се забележат симптоми още преди навършване на 1 година.

  Кои са ранните признаци, насочващи към аутизъм

  Липса на очен контакт

  Децата търсят визуален контакт с родителите си още от най-ранна възраст. Повечето бебета гледат съсредоточено майка си в очите по време на кърмене. Аутистичните деца не осъществяват очен контакт с хората, а сякаш гледат през нас.

  Безразличие

  Детето изглежда безразлично към случващото се около него, сякаш живее в свой собствен свят.

  Липса на усмивка

  Бебетата започват да се усмихват скоро след раждането. Отначало го правят главно по време на сън, след това усмивката им е спонтанна, не е насочена към определен човек или предмет, но се случва и в будно състояние, когато бебето е доволно, например след кърмене. На около 3 месечна възраст повечето бебета вече се усмихват на родителите си, братята и сестрите си. Липсата на усмивка, в отговор на нашата, често е насочващ симптом за проблеми в развитието.

  Визуално проследяване

  Липсата на реакция от страна на бебето към човек, който го вика или влиза в стаята, както и невъзможността за проследяване на движещ се обект е сигнал за евентуално нарушение в развитието.

  Съмнения за увреден слух

  Родителите на деца с аутизъм, преди поставяне на диагнозата, често са имали съмнения, че детето не чува. Това се дължи на факта, че то не реагира на името си, не говори и не проявява желание за общуване.

  Нежелание за физическа близост

  Повечето от аутистичните деца не протягат ръце за да бъдат прегърнати от родителите си и изглежда не търсят често физически контакт с околните.

  Проблеми с изразяването на емоциите

  Малко дете с аутизъм може да плаче силно и продължително без явна причина, да се смее сякаш „само на себе си“ и не чувства притеснение когато му се карате.

  Избягва общуването

  Децата с нарушено социално развитие предпочитат предметите пред хората. Те изглеждат сякаш не изпитват необходимост от общуване с другите, не търсят компания, не проявяват интерес към останалите деца и не се включват в общи игри.

  Вглъбяване в определена дейност

  Детето е способно дълго време, дори с часове да се занимава с определена играчка или предмет без да забелязва заобикалящия го свят и без да търси контакт с другите. Това може да се повтаря всеки ден за дълъг период от време. Не го бъркайте просто със силен интерес и съсредоточаване на малчугана към нова играчка. Във втория случай колкото и концентрирано да е детето то реагира на фактори от околната среда – шумове, хора, името си и т.н.

  Трудно успокояване

  Детето с аутизъм може да изпада в кризи, придружени със силен плач или дори агресия, а успокояването му може да бъде трудно. Понякога то се съпротивлява да бъде гушкано и повечето опити за успокояване не работят.

  Самонараняване

  По време на плач или криза детето може да прави опити за самонараняване.

  Потиснат инстинкт за самосъхранение

  Децата с аутизъм не възприемат опасностите като нас. Склонни са да ги игнорират, което често изисква повишено внимание от страна на отглеждащия.

  Забавено и трудно проговаряне

  Аутистичните деца проговарят по-късно – над 2-3 годишна възраст, а понякога изобщо не говорят. Може да използват заучени думи или фрази и да не интерпретират речта по правилния начин. Например на въпрос „Как се казваш“, детето е наизустило отговора и произнася името си, но ако го попитате „Как ти е името“ не може да отговори. Не умеят да изразяват добре мисълта си, не могат да започнат и поддържат разговор.

  Не използва играчките по предназначение

  Малчугана играе с отделни части от играчките си без да се интересува от тяхната функция. Например с колелетата на количките без да използва цялата играчка по предназначение. Проявява интерес към игри, в които има повтарящи се движения на ръцете, краката или цялото тяло. Може да играе дълго време с ръцете си или сянката на стената, например. Характерно е и подреждането на играчките в точно определен ред.

  Държи на определени ритуали

  Това в известна степен е характерно за всички деца. Рутината им дава усещане за сигурност и спокойствие. Повечето деца под 3 години не обичат промяната в ежедневните им навици и това се отразява на поведението им чрез раздразнителност, плач, смущения на съня. Децата с аутизъм обаче изпитват истинска непоносимост към промяна на обстановката и откъсване от познатото. Те много държат на определени стереотипи и изпадат в криза при промяната им. Много трудно приемат нови храни, дрехи, места, хора.

  Двигателни прояви

  Често срещани са проблемите в координацията и фината моторика. Повечето деца развиват ритуални, повтарящи се движения като поклащане, въртене, пляскане с ръце. Възможно е дълго време да ходят на пръсти.

  Хиперактивност

  Децата с нарушения в развитието може да имат периоди на хиперактивност, когато изглеждат превъзбудени, движат се постоянно, сякаш не могат да се спрат на едно място.

  Сензорни нарушения

  Наблюдава се необичайна чувствителност към определени звуци, светлини, допир. Детето може да не понася докосването до определени материи или текстури. Внезапните шумове като звънене на телефон или звънец може да го разстройват и то да реагира с крещене, запушване на ушите или издаване на повтарящи се звуци, имащи за цел да заглушат нежелания шум. Може да се наблюдава намалена чувствителност към болка, студ или горещина.

  Хранителни нарушения

  Детето може да предпочита само определени храни и да отказва всички други. Често менюто на аутистичните деца се свежда до 4-5 храни, обикновено съставени от брашно и захар.

  Тези симптоми не се срещат едновременно при всяко аутистично дете, нито пък се проявяват с един и същ интензитет. Възможно е детето да проявява някои от признаците без да има аутистично разстройство. За поставяне на диагнозата са нужни обстоен медицински преглед, щателна фамилна анамнеза, оценка на развитието и изключване на други заболявания. Диагноза не може да бъде поставена само от един преглед или изследване, особено при по-малко дете.

  Потвърждаването на диагнозата е редно да се извърши от екип от специалисти, включващ педиатър, детски психиатър, невролог, клиничен психолог.

  Обобщение

  Потърсете специализирана помощ ако вашето дете на възраст над 24 месеца:

  • Предпочита комуникация с жестове или определени срички и не произнася никакви думи, изглежда сякаш не разбира какво му говорите.
  • Не посочва с пръст и не проследява движещите се предмети. Когато го попитате например „къде е котето“ детето не реагира.
  • Не реагира на името си.
  • Издава определени звуци непрекъснато.
  • Не разбира обяснения, които децата на неговата възраст възприемат с лекота.
  • Не осъществява очен контакт с близките си.
  • Не изпитва интерес към игра с други деца и общуване със семейството, изглежда сякаш си е самодостатъчно.
  • Има агресивно или самонараняващо се поведение.
  • Следва определени стереотипи и извършва ритуални движения като клатене на главата, люлеене, въртене.
  • Безразлично е към емоциите на другите, не изпитва емпатия, не разбира шегата, не отвръща на усмивка.
  Тагове:
  Какво е аутизъм? Аутизмът е сложно разстройство на развитието, което се проявява през ранното детст

  Имейл бюлетин

  Изпрати