От кога можем да оставяме детето само вкъщи?

17/03/2022, 16:18:37
От кога можем да оставяме детето само вкъщи?

17/03/2022

Кога и как да започнем да оставяме детето само у дома?

  Отминаха времената, когато ние като деца оставахме сами вкъщи още от първи клас и това беше съвсем в реда на нещата. Днес животът е различен, светът е все по-опасен и доста по-късно децата биват оставяни сами за цял ден. И все пак, това рано или късно се случва и е добре да сме подготвени и да сме сигурни, че детето е в безопасност.

  На каква възраст детето може да бъде оставяно само вкъщи?

  У нас законът изисква детето да бъде под надзора на възрастен до навършване на 12 години, ако това създава опасност за неговото физическо, психическо или нравствено развитие. Разбира се, колкото по-голямо е детето, толкова по-безопасно е да бъде оставено само. В повечето случаи обаче, първите плахи опити за самостоятелност се случват на възраст 7-8 години.

  Ето какво съветват специалистите:

  • Дете до 7 години – не бива да се бъде оставяно само при никакви обстоятелства
  • Между 7 и 9 години – може да бъде оставяно само до 30 минути
  • Между 9 и 12 години – може да бъде оставяно само до 2 часа през светлата част на денонощието
  • Между 12 и 14 години – може да бъде оставяно само до 12 часа през светлата част на денонощието
  • Дете до 12 години – не бива да ходи само на публични места включително и до училище
  • Между 12 и 14 години – може да ходи на училище само или да излиза самостоятелно в светлата част на денонощието, а след 20 часа трябва да бъде придружавано от възрастен

  От какво зависи?

  • Нивото на зрялост
  • Можем ли да имаме доверие на детето относно реакциите му в непредвидими ситуации
  • Инструктирано ли е детето как да се грижи за своята безопасност
  • Обстановката в дома
  • Здравословното състоянието на детето

  Не може да се посочи конкретна възраст, валидна за всички деца, тъй като готовността зависи от емоционалната зрялост, бдителност и желание на детето. От това колко самостоятелно е по принцип и до колко е запознато с правилните реакции при непредвидени ситуации.

  За да прецените готовността на вашето детето, опитайте се да отговорите на следните въпроси:

  1. В състояние ли е детето да се занимава само за 2-3 часа без да търси помощ и внимание от възрастен?

  2. Страхува ли се от тъмното и спи ли само в стая на затворена врата?

  3. Запознато ли е с основите правила за безопасност – да не се доближава до отворен прозорец, да не отваря вратата на непознати, да борави правилно с електрически уреди?

  4. Може ли да използва средства за комуникация с вас, например мобилен телефон?

  5. Знае ли към кого да се обърне в непредвидена ситуация – съседи, познати, спешен телефон?

  Ако отговорите положително на тези въпроси, то можете да започнете постепенно да приучавате детето към самостоятелност. В случай, че има отрицателни отговори, постарайте се да решите тези въпроси, преди да преминете към следващите стъпки.

  Бъдете особено внимателни и обмислете добре самостоятелното пребиваване в следните случаи:

  • Детето е доверчиво към непознати
  • Детето е твърде емоционално и страхливо и отказва да остане само
  • Детето е хиперактивно и трудно се контролира дори в присъствието на възрастните
  • Детето има хронично заболяване – уверете се, че малчугана знае как да реагира при обостряне на състоянието и може да се грижи за себе си. При някои заболявания оставането сам вкъщи може да е много рисковано, дори животозастрашаващо, затова се консултирайте с лекар спрямо конкретния проблем. Ако детето е с увреждане и не може да се грижи за себе си също няма как да бъде оставено само
  • Детето е болно в момента – не е добра идея да оставяте детето вкъщи само за първи път ако боледува, особено ако има повишена температура или се налага да приема лекарства

  Подготовката

  1. Дайте на детето повече свобода, опитайте да не контролирате всяка негова стъпка вкъщи и навън, но наблюдавайте поведението му и преценете доколко е готово да остане само. Кажете му: „Хайде сега, всеки сам ще се занимава със своите неща и след час ще видим кой какво е успял да свърши“ и отидете да работите на компютъра, да готвите или си намерете друго занимание в другата стая.

  2. Позволете на детето да помага в кухнята и го научете на основни неща спрямо възрастта му. Важно е да може да си приготви сандвич или зърнена закуска, да си налее сок или мляко когато остане само.

  3. Започнете с малки стъпки. Първият път оставете детето само за 5 мин за да отидете до магазина.

  4. Никога не оставяйте детето само без да го предупредите. Може да ви се струва по-добре да издебнете момент когато гледа детско филмче и да се измъкнете за 5 минути, но когато детето забележи, че неочаквано е останало само, може да се разстрои много и следващия път да отказва да излезете без него.

  5. Внимавайте с подходящия момент – ако детето е болно, разстроено, преживява труден период (ново училище, развод на родителите, смърт на домашен любимец, преместване в нов дом и т.н.), то моментът не е добър за експерименти. Изчакайте докато малчуганът е в добро здраве и настроение.

  6. Ако детето се страхува и плаче, не пришпорвайте нещата. Изчакайте няколко седмици и опитайте пак. Пробвайте да представите отсъствието си като игра. Например вие сте Мама Зайка която отива до магазина за моркови, а малкото зайче трябва да я изчака вкъщи.

  7. Никога не плашете децата с Баба Яга, Торбалан, Страшния вълк и т.н. Не им позволявайте да гледат филмчета с чудовища или сцени на насилие, тъй като тези страхове ще се връщат в съзнанието им щом останат сами и ще затруднят процеса.

  Преди да оставите детето само:

  1. Затворете балкона и прозорците, изключете електрическите и газовите уреди. Ако има пуснато отопление, настроите го така, че да не се налага детето да борави с него и го инструктирайте за базови правила за безопасност, например да не покрива радиаторите с дрехи, играчки и т.н. Обяснете защо това е много важно и какви може да са последствията.

  2. Сложете на бърз бутон номер 112, като предварително сте обяснили какъв е той и за какво се използва. Разбира се, сложете на бързо набиране вашия телефон, както и такива на роднина, съсед или приятел, който живее или работи наблизо и е предупреден, че може да бъде потърсен.

  3. Обяснете му, че не трябва да отваря вратата на никого и че мама и тати сами ще си отключат.

  4. Инструктирайте го как да действат при екстремни ситуации – пожар, наводнение, земетресение, опит за влизане с взлом.

  5. Уверете се, че детето ви знае отговорите на тези въпроси:

  • Трите имена, домашния си адрес, телефона на родители си
  • Какво ще направи ако е само вкъщи и някой се опитва да отвори вратата?
  • Как ще реагира ако нещо се запали или дими вкъщи или спре тока?
  • На кого може да отвори вратата?
  • Знае ли как се свърже с вас или друг близък при въпроси или настъпила извънредна ситуация?

   

  Отминаха времената, когато ние като деца оставахме сами вкъщи още от първи клас и това беше съвсем в

  Имейл бюлетин

  Изпрати