Колкото повече играчки имат децата толкова по-малко играят с тях

21/10/2020, 15:41:05
Колкото повече играчки имат децата толкова по-малко играят с тях

21/10/2020

"Вземете им играчките и ще играят повече"

  Играчките се трупат неусетно, а детето продължава да иска нови и нови. Настъпвате ги, спъвате се в тях, а то вече дори не помни какви играчки има…Въпреки това, в магазина отново иска поредната, която след 2 дни е на дъното на някой кош. Коледа, рожден ден, първи юни – играчките валят…Познат ли ви е този сценарий?

  През 1992 година стартира немски проект наречен „der spielzeugfreie kindergarten“ (Детска градина без играчки). Всички играчки от детските заведения, участвали в проекта, са премахнати за период от три месеца. Тогава учителите стигат до заключението, че липсата на играчки дава възможност на децата да развият въображението си за да преборят скуката, да последват вътрешното си творчество. Според изследователите това ги прави самоуверени, подобрява когнитивните и социални умения.

  Докато играчките са прибрани децата са играли само с предмети от бита и природни елементи като шишарки, листа, клонки, камъчета, мидички. Целта е да се подхранва креативността, въображението, връзката с природата. Набляга се на идеята децата сами да си измислят игра, а не да очакват играчките да ги забавляват. Проекта се оказва много успешен. През първия ден децата са объркани и гледат тревожно към празната стая. На втория ден вече си играят като си правят скривалища, завивайки столовете и масите с одеяла. Скоро след това тичат из стаята, смеят се, общуват, измислят си въображаеми игри и открито се забавляват.

  Според Кати Силва, професор по психология в Оксфордския университет „Когато децата имат голям брой играчки това им действа разсейващо, а когато са разсеяни те не учат и не играят добре“.

  До подобен извод достига и друго проучване за зависимостта между поведението на децата и броят играчки, авторите стигат до заключението, че децата, които имат по-малко играчки, играят по-дълго и по-пълноценно с всяка от тях т.е. измислят много повече начини на игра.

  Философията „Малкото е повече“ не е нещо ново и очевидно с пълна сила важи и за детските играчки.

  Когато има голям избор на децата им е трудно да вземат решение

  Може да се уверите в това ако поставите пред три годишното си дете 5 блузи и го попитате коя иска да облече. На другия ден пробвайте с 2 блузи и веднага ще видите колко по-лесно и бързо детето ще вземе решение. Нещо подобно се получава и когато малчуганите са затрупани с играчки. Те се разсейват, вниманието им се разпокъсва, не могат да изберат с коя играчка да играят и прекарват много малко време с всяка от тях в желанието си да вземат следващата.

  Видът на играчките също има значение

  За качествената игра важен е не само броя на играчките, а и техния вид. Модерните интерактивни играчки са интересни на пръв поглед, но не са толкова полезни за развитието на детето колкото обикновените, опростени играчки без много функции. Нашумелите интерактивни играчки правят децата лениви и ги превръщат в наблюдатели, а не участници в играта. Плюшеното мече пее, подскача, говори, а детето…го гледа. А идеята всъщност е да играе детето, а не мечето. Децата, играещи основно с електронни и интерактивни играчки свикват да очакват някой да ги забавлява, което нарушава креативността им и способността им да си измислят сами игра. Същия ефект се наблюдава и когато детето прекарва твърде много време с електронни устройства.

  По-простите играчки дават на детето възможност да развихри въображението си.

  Децата искат да играят с „истинските неща“

  Със сигурност сте забелязали, че децата предпочитат игра с предмети от бита вместо с детски играчки. Една купа с камъчета или кестени предизвиква много повече интерес у малкото дете отколкото лъскава кукла или плюшен заек. Играчките може да са атрактивни в първия момент, но бързо омръзват защото реалния стремеж на детето през първите години от живота му да е разбере как е устроен този свят и за какво служат всички тези неща, които ни заобикалят. Детето иска да се научи да работи с предмети от бита, имитирайки възрастните и това е напълно в реда на нещата (от там е и големия интерес към дистанционното :)).

  Дайте на детето възможност да играе безопасно с предмети от бита, с които няма риск да се нарани сериозно. Нека да затваря и отваря капаците на кутиите, да завинтва капачките на бурканите, да носи прането в пералнята, да слага щипки на сушилника. Оставете го в банята с леген с малко вода и две чашки за да прелива от едната в другата. Игрите с вода са много интересни и полезни за децата.

  Играчки според пола?

  У нас все още битува схващането, че куклите са за момиченца, а количките за момченца. Ако малко момче изяви желание да бута бебешка количка с кукла вътре, много родители изпитват притеснения да му купят подобни играчки защото не е „мъжко“. Сякаш момчетата не стават бащи и не гледат бебета, а момичетата не карат коли когато пораснат :)

  Зарежете стереотипите и остарелите схващания и се водете по интересите на детето. В противен случай налагате на децата ненужни ограничения и спирачки пред въображението им.

  По-малко, но по-качествени играчки

  Силно желателно е да намалим броя на играчките вкъщи, а да увеличим тяхното качество. Когато се замислите дали да купите някаква играчка, не забравяйте, че детето трябва да участва в играта, а не просто да гледа. Ако играчката свети и пее и всичко, което се иска от детето е да натисне един бутон, то тази играчка няма особена стойност за развитието на малкия човек. От друга страна дървени блокчета и различни конструктури например, дават на детето много повече възможности за игра.

  Как да спрем да купуваме много играчки и какво да правим с излишните такива?

  Не следвайте модата

  И при играчките има мода, но е напълно излишно да имате в дома си всеки любим герой от анимация или приказка под една или друга форма. Помислете дали играчката настина ще е полезна за пълноценна игра, в противен случай не я купувайте.

  Не купувайте играчки „между другото“

  Влезли сте за нещо в магазина, подминавате щанд с евтини играчки, детето казва, че иска и вие се поддавате заради ниската цена? Това е сигурен подход да се затрупате с ненужни вещи, които ще изхвърлите много скоро. Както и сигурен начин да научите детето, да НЕ цени вещите си, тъй като ги получава и губи твърде лесно.

  Играчките като подкуп или награда

  Не подкупвайте детето с играчки за да слуша и не купувайте такива само за да предотвратите тръшкане или истерия. Подобен консуматорски подход дава превес на материалните неща, а не те трябва да са водещи във възпитанието.

  Научете детето да цени играчките си

  Никой не цени вещите ако е затрупан с тях и постоянно получава нови и нови. Редуцирайте играчките като оставите само качествени такива, с които детето играе пълноценно. Учете го да пази и прибира играчките си по местата след употреба.

  Подредете играчките

  Големия кош, който побира всички играчки изглежда практичен само на пръв поглед. За да извади нещо от него детето трябва да изсипе на пода цялото съдържание. Докато играе с нещо, останалите играчки се търкалят по пода, а после някой трябва отново да ги прибере. Това може дори да обезкуражи детето изобщо да търси играчката, както и да забрави какви играчки има! Най-добрия вариант е да се сдобиете с шкаф с отворени рафтове на подходяща за детето височина и на него да подредите играчките в кошници като ги сортирате по вид. Така то лесно ще взема и връща играчката обратно.

  Приберете част от играчките

  Разгледайте играчките на детето и оставете тези, с които се занимава активно в последно време, а тези, които дълго време са били пренебрегвани приберете в чанта или кашон в мазето или на тавана. Така във всеки един момент детето ще разполага с ограничен брой играчки и няма да се разсейва, а след време забравените  стари играчки ще получат „нов живот“.

  Подарете играчки

  Заедно с детето отделете всички играчки, с които не играе, а са здрави и в добър вид и ги подарете на близки, приятели и познати или ги дарете на деца в нужда. Счупените и повредени играчки изхвърлете!

  Играчки от отворен и от затворен тип

  Играчките от затворен тип са тези, които имат само едно предназначение например пъзел или сортер. С тях може да се прави само едно конкретно нещо. Отворените играчки са такива, с които може да се играе по много различни начини. Куклата, например, е отворена играчка – детето може да я разходи, приспи, нахрани, изкъпе и т.н. Отворените играчки развиват въображението на детето, но това в никакъв случай не означава, че играчките от затворен тип са лоши и безполезни. Според психолозите трябва да се стремим детето да има 25% затворени и 75% отворени играчки.

  Какво правим с подаръците?

  Коледа, рожден ден и други поводи са все ситуации, в които приятели и родини вероятно подаряват на детето ви играчки. На по-близките от тях може да кажете от какво имате нужда и да дадете идея за играчка, която ще ви бъде от полза. Преди събитието е добре заедно с детето да разгледате наличните играчки и да отделите всички, които са повредени, които вече не са подходящи за неговата възраст или с които по друга причина не играе, за да освободите място за бъдещите подаръци. Така няма да се затрупвате с играчки.

  Играчките се трупат неусетно, а детето продължава да иска нови и нови. Настъпвате ги, спъвате се в т

  Имейл бюлетин

  Изпрати