Как да помогнем на децата да се справят със стреса?

30/11/2020, 10:54:20
Как да помогнем на децата да се справят със стреса?

30/11/2020

Стресът води до поведенчески проблеми при децата

  Децата също като нас възрастните, са податливи на стрес, а техните механизми за справяне с него са далеч по-ограничени от нашите. Нормално е когато детето преминава през труден период това да доведе до поява на определени симптоми – физически, емоционални, поведенчески. Когато детето е под стрес то може да започне да се напикава, да заеква, да си гризе ноктите, да се държи хиперактивно или непослушно, да се появят нови страхове. Възможно е детето да започне да боледува по-често от обичайното тъй като стресът отслабва имунната система.

  Децата не задържат трудностите в себе си, а се опитват да се разтоварят от тях чрез промени в поведението си, което е по-добрия вариант пред това да се саморазрушават отвътре, потискайки негативните емоции.

  Ако детето започне да си гризе ноктите, да се напишква нощем или друг тревожен симптом, не се притеснявайте веднага и не му се карайте. Най-добре е да запазите спокойствие, да изчакате известно време и да дадете на детето разбиране и подкрепа за да се справи със стреса. Заканите и наказанията рядко може да постигнат ефект и то за сметка на още стрес.

  За да преодолее трудностите, с които се сблъсква детето трябва да среща любящо и подкрепящо поведение от страна на своите родители. Прекаленото натъртване на проблемното поведение, заплахите и наказанията внасят допълнително напрежение.

  Ако проблемът не отшумява

  Ако даден симптом или поведенчески проблем продължи повече от няколко седмици до месец, това е знак, че детето не успява да се справи само. Понякога може да отнеме повече време, но нещата да се подобряват с всеки изминал ден. В такъв случай вероятно няма нужда да търсите професионална помощ.

  Понякога обаче проблемът не отшумява от самосебе си. Ако няколко месеца вече детето не успява да се адаптира в детската градина или в училище и видимо страда, ако се напишква нощем много дълго време, отказва да се храни или има други поведенчески нарушения, които се задълбочават, то е време да обърнете по-сериозно внимание на проблема и да се консултирате със специалист.

  Понякога даден проблем може да се разреши, но на негово място веднага да се появи нов. Например детето спира да се напикава, нос е появяват нощни кошмари или страхове и то отказва да спи само. Често променящи се симптоми също може да са израз на силен стрес, с който детето не успява да се пребори.

  Какви са причините за стрес при децата?

  Най-често това е заобикалящата ги среда, проблеми в семейството, детската градина или училище. Това може да са свръх тревожни, прекомерно контролиращи родители или такива с проблеми помежду си. Дори и да се опитвате да скриете негативните емоции от децата, те интуитивно усещат, че нещо не е наред. Тормоз в училище, натоварения график, силната самокритичност у детето, промени в живота като тръгване на детска градина, раждане на братче или сестриче, развод, смърт на близък, недоспиването също могат да предизвикат стрес и поведенчески проблеми.

  Кои са симптомите на стрес и тревожност при децата?

  Промяна в апетита

  Знаете как преди важен изпит или по време на силна тревожност не ви се яде, нали? Един от първите признаци на стрес е именно намаления апетит. Някои хора реагират на трудностите и чрез увеличаване на апетита, най-вече за въглехидрати и нездравословна храна, което често води до трупане на излишни килограми. Всяка внезапна промяна на апетита, без видима причина, и то продължаваща повече от седмица, може да подсказва проблем. това не означава непременно, че се случва нещо страшно или че трябва да правите нещо. Много вероятно е след като тревогата отмине детето да възстанови апетита си спонтанно.

  Проблеми със съня

  Тревожността веднага се отразява и на съня ни. Заспиваме трудно, будим се често, а на сутрина сме изморени и недоспали. Същото се случва и с децата. При малките може да се наблюдава силна раздразнителност и дори истерия в следствие на преумората от лошия сън. Опитайте да слагате детето да си легне малко по-рано ако усетите, че е раздразнително, умерено и кисело. Не чакайте поведението да ескалира. Ограничете телевизията и захарта вечерно време. Предложете му топло мляко или чаша чай преди лягане и останете при него докато заспи.

  Скърцане със зъби

  При много деца (а и възрастни) стресът предизвиква скърцане със зъби. При някои то се проявява само по време на сън, докато при други се наблюдава и през деня. Тъй като продължителното скърцане със зъби вреди на челюстта, захапката и емайла на зъбите, е добре да се консултирате със стоматолог.

  Проблеми със стомаха

  Често разстройство или болки в стомаха също може да издават прекомерно напрежение. Не случайно е изразът „имам топка в стомаха“. Разбира се, в такъв случай трябва да се изключи медицинска причина за болката.

  Постоянен гняв

  Честия гняв и агресия към околните или към себе си определено са тревожен симптом, който не бива да се подценява. Много често чрез агресивното поведение детето търси внимание. Замислете се какво го провокира и какво му липсва. Гневът обикновено е крайна, отчаяна реакция. Ако не можете да се справите сами, потърсете психолог.

  Промяна в общуването

  Ако детето се затвори в себе си и нежелание да общува с другите е много вероятно да страда от депресия или социална тревожност. Ако забележите, че детето ви страни от другите деца и предпочита само своята компания то си струва да обърнете внимание на проблема.

  Нежелание за посещение на детска градина или училище

  Детето ви е ходило с желание на детска градина или училище, а изведнъж отказва да го направи и си търси извинение да остане вкъщи? Много вероятно е да има проблем с някои от децата там или с учител. Трудности при усвояването на учебния материал и невъзможност за справяне с натоварения график също може да бъдат причина за отказа от посещение на училище.

  Нетипични навици

  Гризане на нокти, усукване на коса, дърпане на дрехите, бъркане в носа, хапане на устните също издават повишена тревожност у детето.

  Как да намалим стреса и да помогнем на детето да го преодолее?

  Каквото и да правим не може да избягаме напълно от стреса в нашето ежедневие. Добре е обаче да го сведем до минимум и да намерим механизми за справяне с него.

  Време сред природата

  Нищо не лекува стреса по-добре от свежия въздух и досега с природата. Ако имате възможност излезе извън  града за няколко дни – на село, на разходка край река, в планината. Карайте колелетата, плувайте, направете кратък преход през гората, играйте игри. Дори кратка разходка в парка действа освежаващо и отпускащо. Опитайте да прекарвате повече време навън заедно с децата си.

  Физическа активност

  Освен разходките и игрите навън, физическата активност като танци или спорт, също ще помогне на детето да се справи с натрупаното напрежение. Освен това подобрява здравето, имунитета, калява и учи на търпение и дисциплина.

  Творчески занимания

  Психолозите са единодушни, че децата реагират много добре на творчески занимания като рисуване, изрязване, лепене, украсяване, игра с пластелин, пясък и вода. Оцветяването също действа отпускащо.

  Намалете употребата на електронни устройства

  Телевизията и електронните игри също могат да бъдат източник на стрес. Гледането на екрана за продължително време натоварва детския мозък и очните мускули, което води до главоболие, напрежение, сънливост и дори агресия. Вижте повече – Колко време трябва да прекарват децата пред екрана?

  Четене

  Според научно проучване, няколко минути на ден прекарани в четене намаляват нивата на стрес, забавят пулса, нормализират дишането и помагат за отърсване от лошите мисли. Четете приказка на малките деца всеки ден, а големите насърчете да четат сами.

  Балансирано хранене

  Множество прочувания показва връзката между нервното, хиперактивно поведение и нестабилните нива на кръвна захар. Нездравословното хранене води до хормонален дисбаланс, отслабен имунитет, проблеми със съня, нервност и тревожност. Намалете захарта и бързите въглехидрати и включете повече пресни плодове и зеленчуци, бобови храни, месо, яйца, риба, сурови ядки. Вижте повече – Как да насърчим децата да ядат зеленчуци?

  Здрав сън

  Осигурете подходяща среда за сън – хладна и проветрена стая, удобно легло и възглавница, тъмнина, спокойна обстановка. Спазвайте часа за лягане всяка вечер за да не се нарушава биологичния ритъм на детския организъм. Изградете си рутина преди сън и я спазвайте. Уверете се, че детето не си ляга твърде късно когато е много изморено.

  Ако малчугана се буди през нощта и е неспокоен вследствие на стрес, не се притеснявайте, нормално е да има такива периоди, те обикновено отшумяват сами.

  Ако въпреки всички усилия, проблемите продължават твърде дълго или се задълбочават, консултирайте се с детски психолог.

  Тагове:
  Децата също като нас възрастните, са податливи на стрес, а техните механизми за справяне с него са д

  Имейл бюлетин

  Изпрати