Как да научим детето да се облича и защо да го оставяме само да избира дрехите си?

01/10/2020, 12:36:14
Как да научим детето да се облича и защо да го оставяме само да избира дрехите си?

01/10/2020

  Самостоятелността и доброто самочувствие се изграждат с дребните ежедневни успехи, които децата постигат, с малките крачки към тяхната независимост. Само през първите години от живота си детето трябва да усвои толкова много неща – да ходи, да се храни само, да се облича, да изгради тоалетни навици, да се пази от опасности, да спазва правила, да общува пълноценно с другите, да контролира емоциите си и т.н. Всеки напредък, всяко ново умение повишава неговата увереност и изгражда самостоятелност, която ще му е необходима през целия живот.

  Несъмнено, за нас възрастните, е много по-лесно бързо да облечем и нахраним детето отколкото да изчакаме търпеливо то да го направи само, особено ако не разполагаме с много време. Децата са несръчни, а и често се разсейват и се бавят когато трябва да свършат някоя задача. В дългосрочен план обаче не правим услуга нито на себе си, нито на детето ако вършим вместо него неща, с които то може да се справи само.

  Кога детето може да започне да се облича само?

  На около 2 - 2.5 години (при някои и малко по-рано) повече деца са способни да се облекат и съблекат (разбира се без закопчаване на ципове и копчета). Става дума за лесни за нахлузване и събличане дрехи, съобразени с възрастта.

  Между 4 и 5 години детето е способно да се облича напълно самостоятелно без чужда помощ.

  Как да насърчим детето да се облича само?

  Започнете със събличането

  Още когато е съвсем малко, с ловки движения детето сваля шапката, ръкавиците и чорапите си, а дори и обувките, ако са без връзки. Едно 10 месечно може да си събуе чорапите поне 40 пъти на ден и това е добре познато на почти всеки родител :)

  При приготовленията за лягане оставете детето да свали всичко от себе си, без памперса. Кажете му „ето, вече си голям, събличаш се сам, скоро ще може и да се обличаш“. Задължително го похвалете накрая колко е пораснало и колко добре се е справило.

  Обяснявайте какво правите

  Още от най-ранна възраст говорете с детето за обличането. Оставете дрешките, с които ще бъде на купчинка на леглото и по време на обличането обяснявайте всяка стъпка:

  „Обуваме гащите като първо промушваме едното краче, после другото“

  „Сега слагаме блузката като промушваме главата“

  „Накрая закопчаваме копчетата“

  Изберете подходящи дрехи

  Няма как да очакваме малкото дете да се справя лесно с дънки с ципове или ризки с копчета. Основната част от гардероба на детето следва да бъде от лесни за нахлузване дрехи без много елементи по тях, поне до 4 годишна възраст.

  Организирайте гардероба

  Детето ще бъде по-мотивирано да се облече само, ако го оставите да избере дрехите си и ако те са на една ръка разстояние. Държейки ги на високите рафтове в гардероба, вие ги правите недостъпни за него и посланието, което то получава е, че изборът на дрехи и обличането е работа на мама, а не негова. Преподредете гардероба, така че ежедневните дрешки да са на ниско и удобно за детето, място. Разпределете ги на такива за вкъщи/за навън/за детската градина. Дайте му възможност само да реши какво да облече (като разбира се на съответния рафт сте сложили подходящи за сезона и мястото дрехи). Това ще му даде самочувствие и увереност, че вече е голямо и може да взима решения.

  Ако смятате, че многото дрехи ще объркат детето и то ще бъде затруднено да реши какво да облече, извадете два комплекта дрехи и го попитайте кой от тях избира.

  В магазина също може да се доверите на неговия избор. Ако пазарувате заедно подберете няколко дрешки според сезона, за който търсите, които са подходящи като размер, материя, дебелина и цена и го попитайте коя иска.

  Защо да оставяме детето само да избира дрехите си?

  Възможност за себеизразяване

  На около 2 години детето започва да изпитва нужда да докаже себе си, да се отдели от мама и да се покаже като самостоятелна личност. Затова и в тази възраст повечето деца отговарят на всичко с „не“ и „няма“ за да отстояват мнението си. Изборът на дрехи е един чудесен начин да дадете възможност на детето да се себеизрази и да му покажете, че има право на мнение.

  Развитие на чувство за отговорност

  Колкото повече решения взима детето ви, толкова повече се развива неговото чувство за отговорност. Оставяйки му избор му показвате, че вече не е бебе, а голямо дете, на което може да се гласува доверие. Това важи особено в случаите, в които сте взели детето в магазина и сте му дали възможност да избере дрехите си.

  Изграждане на стил и индивидуалност

  Насърчаването на детето да показва своята индивидуалност и да се гордее с нея от най-ранна възраст ще го направи уверено и независимо в бъдеще. Оставяйки го само да избира дрехите си му помагате да изгради свой собствен вкус и да развие чувство за естетика. По време на избора може да използвате момента да поговорите с детето за това как се съчетават различни цветове, щампи, материи и т.н. Разбира се, този разговор е удачен за деца на поне 5 години.

  Учите го да уважава тялото си

  Въпреки, че ние обличаме децата когато са малки не бива да забравяме, че това все пак е тяхното тяло и то не е наша собственост. Оставяйки детето само да решава коя дреха да бъде върху тялото му, всъщност му показваме, че то е важно и че никой няма право да се разпорежда с него. Това може да спести много проблеми в бъдеще.

  Улеснявате живота си

  Битката за дрехите е една от тези, които не си струва да водите. Наистина. Повечето деца имат предпочитания, имат любими дрехи и държат да ги носят постоянно. Някои от съчетанията са нелепи, но това не бива да ви притеснява. Напълно е възможно детето ви да поиска да излезе навън с раиран панталон и блуза на точки. И какво от това? Пробването на различни съчетания ще му помогне да изгради модния си вкус и чувство за естетика. Няма как да се научи кои са подходящите комбинации ако не опита.

  В общуването с децата е добре да избираме битките си и да избягваме ненужни такива. Те и без това трябва да се съобразяват с много правила, затова е добре да им оставяме избор поне за нещата, за които е възможно. Вместо всяка сутрин да се карате за дрехите за детската градина, по-добре изпратете детето си щастливо, че носи това, което иска. За да избегнете ситуация, в която решава да тръгне с къси панталонки или рокля с презрамки през зимата, просто приберете всички несезонни дрехи на недостъпно, за него място и оставете само подходящи такива.

  Самостоятелността и доброто самочувствие се изграждат с дребните ежедневни успехи, които децата пост

  Имейл бюлетин

  Изпрати