Как да направим детето злоядо

18/06/2020, 17:01:05
Как да направим детето злоядо

18/06/2020

Една лъжичка за мама, една за баба...

  Може би си мислите, че заглавието е шега? Кой би искал злоядо дете? Точно така – никой, но макар и хумористична, статията има за цел да покаже как несъзнателно отблъскваме децата си от храната.

  13 правила за създаване на злоядо дете:

  1. Насилвайте детето да си изяжда винаги всичко, дори когато видимо не е гладно. Може да си държи храната в бузата, но не му позволявайте да става от масата докато чинията не остане празна. Така ще се научи, че има правила и че няма нужда да слуша собственото си тяло, а вие по-добре знаете колко трябва да изяде. (С тази точка ще постигнете „две в едно“ – намразване на храната и трупане на излишни килограми).

  2. Не се хранете заедно. Нека детето сяда само на масата. Ако все пак седнете заедно, но то не иска да опита сготвената храна, направете му нещо различно, само за него – сандвич с кашкавал или мляко с мюсли. И така всяка вечер. По-добре е все пак да хапне нещо, нали? Най-вероятно скоро менюто му ще се свежда до 5-6 неща.

  3. Никога не гответе заедно и не го включвайте по никакъв начин в приготвянето и сервирането на храната. Дайте му да разбере, че малките деца нямат място в кухнята. Иска да измие зеленчуците за салата, да си намаже филийка или да сложи прибори за вечеря? – Не!

  4. Давайте му често лакомства между храненията. Бонбон преди вечеря? Разбира се. Солети на площадката в 11 часа, точно преди обяд? Какъв е проблема? Всъщност доброжелателите на детските площадки ще свършат тази работа вместо вас. Разнообразието от бисквити, солети и царевични пръчици никъде другаде не е толкова голямо. Най-добре купете и вие няколко пакета и щедро черпете чуждите деца, особено в часовете преди обяд или вечеря.

  5. В никакъв случай не давайте на детето да се храни само дори то да изявява желание за това. Нали ще се изцапа и ще разпилее половината храна по пода? Ако посяга към лъжицата вие я дърпайте и не му давайте да държи храна в ръчичка.

  6. Използвайте полезната храна като ултиматум, а захарта – като жадувана награда. Например: „ако си изядеш супата, ще получиш сладолед за десерт“. Предайте му посланието: „супата е гадна, но ако се насилиш да я изядеш ще получиш нещо наистина хубаво – захар (независимо под каква форма).

  7. Ако детето падне и се удари или се разстрои по друга причина, всеки път му давайте нещо сладко за да се успокои. Награждавайте с торти и бонбони за постижения и послушание. Така може да сте убедени, че емоционалното хранене ще стане част от живота му от най-ранна възраст. А когато порасне и има проблеми в личния живот, в работата или е под напрежение, сладкото ще "оправя нещата".

  8. Още от бебе го научете да се храни с телефон или таблет в ръка. Разсейвайте го постоянно с нещо за да си изяде цялата храна „между другото“. В никакъв случай не го оставяйте да се концентрира върху яденето защото може да осъзнае, че вече не е гладно и да спре преди храната да е свършила. Ако трябва извикайте бабата на помощ. Нека прави самолетчета, да го гони с лъжицата и да повтаря „една лъжичка за баба, една за дядо…“.

  9. Изпадайте в паника всеки път когато детето откаже да яде, жалвайте се на близки и роднини (в присъствието на детето, уверете се, че ви чува!). И обратно – всеки път когато хапне нещо здравословно, бъдете във възторг и го награждавайте с нещо сладко. Покажете му колко лесно може да ви манипулира чрез храненето си.

  10. Не създавайте режим на хранене и давайте на детето да яде по всяко време.

  11. Винаги имайте вкъщи пълен шкаф със сладки и солени изкушения за да дразните детето. Отваряйте го често и хапвайте нещо, не наблягайте на домашно приготвената храна.

  12. Вманиачете се в здравословното хранене (другата крайност на точка 11), научете детето още от 7 месечна възраст колко е важно да яде само био храни без пестициди, нитрати и консерванти. Нека опита чия и спирулина преди да е опитвало краставица. Обяснявайте му постоянно колко е важно да се храни безглутеново (въпреки че няма непоносимост към глутен), колко опасен е казеинът, как трябва да консумира само яйца от свободни кокошки, дива риба и месо от пасищни животни. Непрекъснато обяснявайте колко лоши неща ще му се случат ако яде вредни храни и давайте цветущи примери със страшни болести. Изнасяйте лекции на всички вкъщи по темата и изпадайте в истерия ако някой хапне тестено изделие или НЕ био ябълка.

  13. Когато детето порасне, ако е малко по-пълно, натяквайте му го непрекъснато. Подлагайте го постоянно на най-различни диети (които вие не спазвате) и бъдете вечно недоволни от резултата.

  Целта на този текст не е да ви критикува или да ви изкарва неспособни родители. Почти всички някога сме прилагали някои от тези или други „трикове“ за да накараме детето да хапне. Причините детето  да отказва храна не се свеждат само до горе изброените. Всъщност хората, чийто деца ядат всичко с апетит, нямат представа колко трудно и отчайващо понякога е да имаш злоядо или свръх капризно дете.

  Целта на този текст е просто да ви посочи някои неща, върху които си струва да се замислите и ако се припознаете в някоя точка, да промените подхода. Както и да обърнете внимание на евентуалните „капани“, ако тепърва ви предстои захранване.

  Ако вече сте прилагали някои от подходите многократно може да е трудно да промените правилата, но не е невъзможно. Вижте тук повече по темата – как да се справим със злоядото дете.

  Тагове:
  Може би си мислите, че заглавието е шега? Кой би искал злоядо дете? Точно така – никой, но мак

  Имейл бюлетин

  Изпрати