Идеи за подобряване на храненето на капризни деца

03/11/2020, 10:32:05
Идеи за подобряване на храненето на капризни деца

03/11/2020

  Имате ли злоядо или твърде капризно към храната дете? Знаете ли, че проблемите с храненето имат връзка със сензорната преработка?

  Споделяме съветите на Алиша Гроган - детски ерготерапевт, майка на три деца и създател на онлайн програма за капризни по отношение на храненето деца „Mealtime Works“.

  Храненето е изцяло сетивно преживяване. Преди да започнем да ядем поглеждаме храната и получаваме визуална представа за нея. Това е първата трудност при злоядите деца. Много често те решават, че няма да опитат дадена храна само когато я погледнат преди да са я помирисали, пипнали или вкусили.

  Следващата стъпка е именно ароматът. Той също доставя информация на нашите сетива за това каква е храната, която предстои да ядем. Дали мирише вкусно или не. Придирчивите деца често намират миризмата на повечето храни за неприятна.

  Текстурата на храната също може да се окаже проблем за злоядото дете. Много често децата предпочитат храни с определена консистенция – хрупкави като солети или чипс, или пък меки и кремообразни като кисело мляко.

  Вкусът е следващото усещане, с което капризното дете се сблъсква, опитвайки дадена храна.

  Как да подобрим сензорната преработка на детето по отношение на храната?

  Рисуване с подправки

  Рисуването с подправки помага на злоядите деца да се чувстват комфорт около различни миризми. То представлява забавна сензорна дейност, която може да намали свръхчувствителността на детето към ароматите и да му помогне да ги възприема по-добре. Използвайте обикновени подправки, които имате в кухнята и употребявате в повечето ястия – канела, индийско орехче, кимион, куркума, карамфил и други подправки на прах. Сипете около една чаена лъжичка от всяка подправка в малка купичка или чашка. Добавете една чаена лъжица вода и разбъркайте. С помощта на четка за рисуване, заедно с детето направете картини с различни цветове. Докато приготвяте боите се редувайте да помирисвате подправките. Описвайте ги като сладка, пикантна и т.н. като избягвате определения като „хубава“ или „неприятна“.

  Игра с ориз

  Играта с пясък или други песъчливи текстури като брашно или сух ориз подобрява сензорната преработка на придирчивите относно текстурата на храната, деца. Може да опитате игра с цветен ориз. В малки пликчета се слага различен цвят боя за яйца, една лъжица оцет и 80-100 гр. ориз. Пликчетата се завързват и разтръскват енергично за да може боята да се разпредели по целия ориз. След това ориза се изсипва в тава, застлана с хартия за печене като внимавате да не смесвате отделните цветове. Тавата се слага във фурната на 180 градуса за 10-15 минути. Целта е ориза за изсъхне.

  След като изстине разпределете цветовете в отделни купички и дайте на детето възможност да си смесва цветовете в друг голям съд. Или пък изсипете целия ориз в леген и предложете на детето да играе с кофичка и лопатка за пясък, чашки, лъжички, бъркалки.

  Редовната игра в пясъчник също подобрява сензорните възприятия, фината моторика и въображението.
  Може да предложите на детето също така да сортира в различни буркани или купички варива като леща, боб, макарони.

  Движение преди хранене

  За много деца е трудно да стоят неподвижно на масата по време на хранене и това се превръща в основна причина да приключват бързо вечерята си. За да помогнете на детето да толерира по-дълго седене на масата опитайте да му осигурите поне 15-20 минути физическа активност преди хранене.

  Това може да бъде бягане навън или каране на велосипед, скачане на батут или въже, игра с топка, катерене или гимнастика.

  Гответе заедно

  Готвенето е сетивна дейност и е желателно да включвате вашето дете в нея редовно. От съвсем малка възраст децата могат да мият плодове и зеленчуци или да подават купички, бъркалки и т.н. По-големите могат да участват в рязането на храните или оформянето на питки, бисквити и др.

  Участвайки в готвенето детето ще докосва съставките, ще ги помирисва, а много вероятно ще пожелае и да ги опита. Това му дава възможност да опознава храната без натиска или очакването, че трябва да я изяде.

  Източник - https://ilslearningcorner.com/5-surprising-sensory-activities-to-help-picky-eaters/

  Тагове:
  Имате ли злоядо или твърде капризно към храната дете? Знаете ли, че проблемите с храненето имат връз

  Имейл бюлетин

  Изпрати