Хранене на дете с аутизъм - възможни проблеми

29/10/2020, 10:34:25
Хранене на дете с аутизъм - възможни проблеми

29/10/2020

  Родителите на деца от аутистичния спектър срещат ежедневни предизвикателства в отглеждането им. Една от основните трудности, с които се сблъскват е придирчивото им хранене, което обикновено е ограничено и еднообразно.

  Въвеждането на нови храни в менюто може да бъде изключително трудно и дори невъзможно. Първата стъпка към преодоляване на проблема е установяване на причината за негативното отношение на детето към храната и страха от опитване на нови вкусове.

  Установяване на храносмилателни проблеми

  Когато детето започне да проявява сериозни претенции към храната или покаже трайна липса на апетит е нужна консултация с гастроентеролог, който да отхвърли евентуален здравословен проблем.

  Детето може да изпитва дискомфорт, който е трудно да обясни или локализира. Най-честите причини за това са:

  • Киселинен рефлукс - д-р Джоузеф Леви, детски гастроентеролог, който работи с деца с аутизъм, отбелязва, че при тях рефлуксът се наблюдава много често. Според него промените в поведението като хиперактивност, плач и раздразнителност съвпадат с изявите на киселинния рефлукс.
  • Запек – децата с аутизъм често страдат от забавен метаболизъм, който в комбинация с ограниченото им хранене, става причина за поява на запек.
  • Еозинофилен езофагит – хронично възпаление на хранопровода, най-често причинено от алергия. То води до силен дискомфорт при преглъщане и детето чувства, че се задушава когато храната преминава през гърлото му.
  • Диария – най-често се дължи на невъзможност за усвояване на определени захари, нарушен чревен баланс или нездравословен хранителен режим.

  Освен чисто физиологични причини може да има и поведенчески такива, които водят до придирчиво хранене.

  Децата с аутизъм може да изпитват различни трудности с храненето като:

  Сензорни проблеми – детето може да изпитва непоносимост към определени текстури и силно предпочитание към други. Много деца предпочитат меки, кремообразни храни като кисело мляко или сладолед, а други хрупкави като препечен хляб или солети.

  Недоразвита орална мускулатура – децата, които настояват да ядат само меки храни или очакват храната им да се пасира до късна възраст може да имат проблем с дъвкателната мускулатура и консумацията на твърда храна за тях може да бъде трудна, изморителна и болезнена.

  Ограничено меню:

  • Детето яде около 10-15 храни или по-малко;
  • Отказва една или повече групи храни;
  • Предпочита въглехидрати;
  • Отказва храни с определена консистенция;
  • Преживява емоционални сривове по време на хранене;
  • Предпочита един вкус (сладко или солено);
  • Предпочита храни от един и същ цвят;
  • Получава гадене при опитване на нови храни;
  • Настоява да се храни винаги в една и съща чиния;

  Как да се справим с проблемното хранене?

  На първо място е важно да разберете, че детето не проявява капризи или инат, а чувства реални физически, неврологични реакции при контакт с определени храни, които го карат да се чувства зле. Важно е да знаете и че вие не сте виновни за хранителните проблеми на детето си. Лишаването от друга храна или от храна изобщо както и насилственото хранене НЕ водят до желания резултат.

  Лечение на храносмилателни нарушения и алергии

  Ако детето има здравословни проблеми, хранителни алергии или непоносимости те трябва да бъдат установени и лекувани преди да правите опити за обогатяване на менюто. Детето няма да е склонно да опитва нови неща и да се храни нормално ако изпитва болка или дискомфорт.

  Приоритет

  Не се опитвайте да се справите с всички проблеми с храненето наведнъж. Това е грешка, която ще изнерви и вас и детето. Поставете си малка първоначална цел и я следвайте. Това може да бъде детето да опита нова храна, дори и само една хапка или просто да стои спокойно по-дълго време на масата.

  Ако целта е била детето да стои на масата 10 минути и тя е постиганата, не се изкушавайте да настоявате за „още малко“. Увеличавайте времето постепенно и не си поставяйте прекалено високи цели.

  Имайте реалистични очаквания

  Няма как да изисквате детето ви да промени храненето си изведнъж. Нормално е да срещнете и определена съпротива когато очаквате от детето ви да промени поведението си по време на хранене – плач, хленчене, агресия. Бъдете търпеливи и знайте, че правите каквото е нужно.

  Водете дневник на храненията

  Добре е да си записвате какво яде детето при всяко хранене, така ще имате реален поглед както вие така и лекарят и ще може да следите напредъка.

  Използвайте любимите храни

  Ако детето ви изпитва непоносимост към миризмата на някоя храна може да опитате постепенно да я интегрирате в ястия с други съставки, които обича. Така смесването на храните ще намали интензитета на миризмата, към която детето е прекалено чувствително.

  Намаляване на стреса

  Емоционалното състояние на детето влияе върху храносмилателните проблеми и апетита му. Детето може да стане придирчиво към храната или дори да откаже да се храни в резултат на силен стрес – тръгване на детска градина или училище, поява на ново дете в семейството, развод и т.н. Не добавяйте нови храни в менюто на детето в такъв момент, а изчакайте критичния период да отмине.

  Похвали, а не наказания

  Поощрявайте детето да опитва нови храни, но не бъдете твърде настоятелни и не го наказвайте когато откаже да го прави. Хвалете го всеки път когато опита нещо ново и има напредък в поведението по време на хранене.

  По материали от: childmind.org/article/autism-and-picky-eating/

  Тагове:
  Родителите на деца от аутистичния спектър срещат ежедневни предизвикателства в отглеждането им. Една

  Имейл бюлетин

  Изпрати