Заекване при децата

23/04/2021, 13:46:48
Заекване при децата

23/04/2021

  Заекването се среща сравнително често във възрастта между 2 и 5 години. То може да бъде временно нарушение на речевата способност, което да изчезне спонтанно или да се наложи намесата на специалист и ефективна терапия.

  Заекването се изразява в:

  • Повторение на определени срички, думи или фрази
  • Удължаване или прекъсване на думите
  • Неизговаряне на определен звук или сричка

  Какви са причините за заекване?

  Генетична предразположеност - деца, които имат заекващи близки роднини имат три пъти по-голяма вероятност да развият нарушение на речта.

  Неврологични проблеми – нарушената дейност на нервната система може да доведе до изоставане в развитието и нарушаване на начина, по който мозъка предава информацията, свързана с говора към мускулите.

  Лоши речеви навици и неблагоприятни модели на подражание

  Стрес и психически травми – много често заекването се появява в резултат на силен стрес, уплаха и тревожност.

  Заекването се проявява по-често при деца със лесно възбудима нервна система, силно емоционални и в моменти на тревожност. Понякога то възниква след стресови събития – тръгване на детска градина, раждане на ново дете в семейството, развод, смърт на близък човек. Затова психо-емоционалните причини често се разглеждат като фактор за отключването му.

  Първи прояви на заекването и как влияе то на развитието на детето

  Първите признаци обикновено се проявяват когато детето е на около 2 години, но родителите не винаги обръщат внимание толкова рано, тъй като се смята, че в този период все още е нормално детето да не говори добре. В ранна възраст речника търпи сериозно развитие и заекването може да се проявява и да отшумява периодично.

  Ако след 3 годишна възраст детето продължава да заеква е нужно да се проведе консултация със специалист.

  Ако проблемът не бъде овладян до 5-6 годишна възраст, заекването започва да се отразява на ежедневните дейности и развитие на детето. То му пречи да общува свободно с останалите и да изкаже своите мисли, чувства и желания. Детето може да се почувства неразбрано, различно, отхвърлено. Може да започне да избягва околните и да се затвори в себе си. Усещането, че има проблем го кара да се чувства непълноценно и се отразява на самочувствието му, а по-късно и на предаставянето му в училище. Затова навременната консултация с логопед и започването на терапия са изключително важни.

  Кога е време да потърсим помощ?

  Ако след навършване на 3 годишна възраст детето има говорни проблеми, които ви притесняват е удачно да направите консултация със специалист, който да прецени доколко сериозен е проблемът и дали е необходима терапия.

  Задължително се обърнете към логопед ако детето ви е на 5 години и проявява някои от следните признаци:

  • Повтаря многократно цели думи или фрази
  • Повтаря отделни звучи
  • Удължава фразите
  • Избягва общуване, затваря се в себе си
  • Извършва специфични движения или мимики когато заеква

  Как да помогнем на заекващото дете?

  • Не говорете за проблема с други хора пред детето дори и да играе на около и да изглежда, че не ви слуша.
  • Не настоявайте детето да говори правилно през цялото време и не акцентирайте твърде много вниамние върху проблема. Това не означава да се правите, че закеването не съществува, а просто да не прекалявате със забележките. Ако постоянно поправяте детето или го критикувате е много вероятно то да се затоври в себе си и да избягва общуването.
  • Не карайте детето да говори когато е превъзбудено и закеването се увеличава. Ако усетите, че то се разстройва и разговорът му става неприятен защото не може да се справи, то опитайте да му отвлечете вниманието с дейности, които не изискват говорене и отложете разговорът за по-късно.
  • Не прекъсвайте детето и не го карайте да започва отначало. Не довършвайте изреченията му.
  • Намалете динамиката на семейния живот, избягвайте бурните спорове и викове у дома. Опитайте се самите вие да говорите бавно, спокойно и ясно. Това може да е трудно ако сте свиканали да говорите бързо или на висок тон, но подобна промяна ще се отрази много положително на детето ви.
  • Не се правете, че не забелязвате проблема. Въпреки, че не бива да акцентирате върху него и да критикувате детето, обяснете му в какво се състои говорния му проблем и че решение има и то ще успее да се справи с него. Не си мислете, че е малко и не разбира. Още на около 3 годишна възраст децата усещат, че са различни. Те чуват, че другите не говорят като тях, усещат реакциите на околните и се чувстват подтиснати. Ако се правите, че всичко е наред детето може да се почувства съвсем само и бепомощно срещу проблема си. Затова без да демонстрирате тревжоност му обяснете какво представлява заекването и че с помощта на логопед, то ще го преодолее. Проявете разбиране и покажете подкрепа.
  • Никога не се подигравайте на детето и не го имитирайте! Не допускайте и други членове на семейството да го правят! Чувството ще бъде пагубно за него.
  Заекването се среща сравнително често във възрастта между 2 и 5 години. То може да бъде временно нар

  Имейл бюлетин

  Изпрати