31 гестационна седмица

25/03/2021, 09:37:59
31 гестационна седмица

25/03/2021

  Бебето

  Дължина: 41 см.

  Тегло: 1500 гр.

  Бебето все повече започва да прилича на оформено човече. То става все по-силно и активно, но тясното пространство вече ограничава неговите движения и ритничетата може да намалеят. В белия дроб се оформят алвеолите, които са важни за поемане на първата глътка въздух при раждане. Тяхното развитие продължава до 8-та година на детето.

  Храносмилателната система е почти напълно развита и готова за живот извън утробата. През последния триместър развитието на мозъка е много интензивно, непрекъснато се образуват нови връзки между нервните клетки и се оформят сетивата на бебето.

  Бъдещата майка

  Следенето на кръвното налягане е важно през този период на бременността. Нужно е да наблюдавате и за наличие на отоци по крайниците. Ако страдате от такива, то е добре да изследвате урината за наличие на белтък за да се отхвърлят съмнения за сериозни усложнения като прееклампсия. В случай, че отоците се появяват само в края на деня, кръвното ви налягане е нормално и не се открива белтък в урината, нямате повод за притеснение. Ако обаче отоците се появяват още от сутринта и са налични постоянно, консултирайте се с проследяващия лекар.

  Желателно е да пуснете кръвно изследване, показващо стойността на хемоглобина и желязото в организма ви, тъй като анемията се среща сравнително често в напреднала бременност.

  Поради бурното развитие на мозъка и нервната система на плода е желателно да включите в менюто си храни, богати на мастни киселини и протеини– риба, ядки, яйца, авокадо, маслини.

  Храните с високо съдържание на желязо ще помогнат да повишите хемоглобина си. Такива са: месо, субпродукти като дробчета, яйца, бобови култури, овесени ядки, спанак, броколи, натурален шоколад.

  От зърната на гърдите ви вече може да се отделят капчици коластра, това е нормално тъй като организмът се подготвя за кърмене. Възможно е подготвителните контракции да зачестяват. Ако са безболезнени и непостоянни нямате повод за притеснение, но ако са прекалено на често и особено на равни интервали изискват консултация с гинеколог.

  Запек, хемороиди, киселини и често уриниране са типични симптоми за този срок на бременността. Може да намалите дискомфорта с балансирано хранене, добра хидратация и повече движение. Ако това не помогне обърнете се към проследяващия лекар, който може да ви предпише подходящи безвредни медикаменти.

  Бебето Дължина: 41 см. Тегло: 1500 гр. Бебето все повече започва да прилича на оформено човече. Т

  Имейл бюлетин

  Изпрати