30 гестационна седмица

16/02/2021, 15:12:40
30 гестационна седмица

16/02/2021

  Бебето

  Дължина: 40 см.

  Тегло: 1300-1400 гр.

  Бебето вече има еластична, розова кожа и достатъчен слой подкожна мазнина, която ще му помогне да регулира телесната си температура след раждането. То почти няма пространство в матката и през следващите седмици движенията му ще стават все по-ограничени. След тази седмица бебето започва да произвежда червени кръвни клетки – еритроцити, които участват в доставянето на кислород до всички негови тъкани и органи. Вероятно често усещате как мъникът хълца (изразява се в ритмични движения, наподобяващи туптене на определно място), това е нормално и се дължи на поглъщането на околоплодни води.

  Бебето се усмихва, отваря и затваря очички, реагира на светлина и звук, смуче си палеца и дори може да образува сълзи. Косата и ноктите му продължават да растат, а костите укрепват.

  Бебето започва д складира в организма си желязо, фосфор, калций, които ще са му жизнено необходими през първите месеци след раждането.

  Бъдещата майка

  Най-честите симптоми през тази седмица:

  Киселини и запек

  Продължават храносмилателните проблеми като киселини и запек, дъжащи се на тежестта на матката и хормонални промени. Избягвайте мазни, тежки, пикантни или твърде кисели храни, както и обилното хранене. Хапвайте често, на малки порции, приемайте достатъчно плодове, зеленчуци, пълнозърнсти храни, риба, кисело мляко. Повечето медикаменти против киселини и запек са безвредни за плода и могат да се приемат след консултация с лекар.

  Отоци на краката

  Отичането на краката е най-изразено надвечер и при горещо време. Ако подвуането започва още от сутринта и не отминава въобще са необходими допълнителни изследвания за да се изключи прееклампсия или друг здраволосвен проблем. Следете редовно кръвното си налягане.

  Умора

  Някои бременни жени чувстват умора още от първите седмици на бременността та до самия край. При други тя настъпва по-късно, но през третрия триместър е почти неизбежна. Умерената физическа активност е полезна, но не се астоявайте дълго време права.

  Запушен нос, ринит или кървене от носа

  Всички тези проблеми се дължат на промяната в хормоналните нива. Увеличеният кръвен поток причиниява набъбване на лигавицата, което може да доведе до запушване на носа или лесно кървене при спукване на капиляри.

  Недостиг на въздух

  Един доста неприятен симптом в напреднала бременност е усещането за недостиг на въздух, дължащо се на притискането на диафрагмата от нарастващата матка.

  С наближаването на раждането, вероятно нарастват и вълнението и тревогата, свързани с него. Четенето на книги или полезни статии за леко раждане, ще ви помогнат да се справи по-лесно със стреса. Добра идея е да се запишете и на курс за бъдещи родители, ако вече не сте го направили. 

  Бебето Дължина: 40 см. Тегло: 1300-1400 гр. Бебето вече има еластична, розова кожа и достатъчен с

  Имейл бюлетин

  Изпрати