29 гестационна седмица

01/02/2021, 13:54:19
29 гестационна седмица

01/02/2021

  Бебето

  Дължина: 39 см.

  Тегло: 1100-1300 гр.

  През тази седмица мозъкът навлиза в етап на ускорено развитие. Затова е полезно бъдещата майка да приема достатъчно желязо, омега 3, фолиева киселина и белтъчини с храната. Мускулите и белите дробове също се развиват бурно.

  Кожата започва да се изглажда тъй като вече има натрупана подкожна мазнина и бебето все повече прилича на оформено човече, което ще гушнете след няколко седмици.

  Движенията на бебето стават все по-координирани и то реагира силно на стимули като звук, светлина, допир. Ако детето се роди през тази седмица, то има значителни шансове за оцеляване, но ще прекара дълъг престой в неонатологично отделение.

  Бъдещата майка

  Бременността напредва, а с нея може да се засилят и типичните за периода оплаквания:

  Суха, сърбяща кожа и стрий

  Разтягането и изпъването на кожата водят до тези неприятни симптоми. Може да опитате да намалите дискомфорта чрез използване на овлажняваща козметика и прием на много течности.

  Подуване на краката

  По-силно изразено е в горещото време. Нормално е да се проявява главно следобед и вечер и особено ако сте прекара повече време права. Хладък душ, почивка на легло и използване на охлаждащ гел ще облекчат неприятния оток.

  Обилен вагинален секрет

  Това е симптом, който може да присъства от самото начало на бременността, та чак до самия ѝ край. За да сте спокойни, че не става дума за вагинална инфекция е добре периодично да се прави микробиологично изследване на секрета.

  Запек

  Метаболизмът ви е забавен, движението на червата е затруднено и запекът е напълно очаквано явление. Приемайте повече фибри, плодове, зеленчуци, супи, бульони, чай, вода. Ако не можете да преодолеете запека с натурални средства, гинекологът може да предпише подходящи медикаменти.

  Хемороиди

  За съжаление хемороидите се наблюдават често през третото тримесечение на бременността, особено ако имате проблем с тях още от преди зачеването. Запекът допълнително усложнява ситуацията. Ако болката е силна, лекарят може да предпише успокояващи свещички или крем.

  Често уриниране

  Матката става все по-голяма и оказва сериозен натиск върху пикочния мехур. Това води до често уриниране, което е напълно нормално. Не ограничавайте приема на течности с цел да намалите посещенията в тоалетната, тъй като добрата хидратация е важна за вашето здраве както и за развитието на бебето.

  Бебето Дължина: 39 см. Тегло: 1100-1300 гр. През тази седмица мозъкът навлиза в етап на ускорено

  Имейл бюлетин

  Изпрати