28 гестационна седмица

24/11/2020, 10:39:38
28 гестационна седмица

24/11/2020

  Бебето

  Дължина: 38 см.

  Тегло: 1000-1200 гр.

  През тази седмица обикновено бебето вече е заело позиция за раждане – с главата надолу. Дори и това да не се е случило, няма повод за притеснение, през следващите седмици вероятно ще се обърне.

  Бебето вече може да отваря очите си и да мига. През тази седмица започва растежа на миглите. Тече ускорено развитие на мозъка, формират се гънки и различни зони, развива се мозъчната тъкан. Продължава натрупването и на мастна тъкан. Ако бебето се роди през тази седмица, то има сериозни шансове да оцелее, въпреки че ще има трудности с дишането в следващите няколко седмици.

  Бъдещата майка

  С напредването на бременността се увеличават и симптомите, причинени от дискомфорта на нарастващия корем и качените килограми.

  Задух

  Уголемената матка притиска диафрагмата, обемът на циркулиращата в тялото кръв е увеличен и това допълнително натоварва сърцето, което се стреми да осигури нуждата на тялото от повече кислород. Вследствие на това може да изпитвате лек задух от време на време.

  Проблеми с храносмилането

  Подуване на корема, киселини, газове – всичко това е нормално за напреднала бременност. За да контролирате тези неприятни състояния, избягвайте храните, които ги провокират – пикантни, мазни, пържени храни, бобови, тесто, захар, газирани напитки.

  Безсъние

  Проблемите със съня също може да се задълбочат с напредване на бременността. от една страна заради активните движения на бебето, от друга заради големия корем, който пречи да заемете любимата си поза за сън, а от трета заради бушуващите хормони. Възглавница за бременни, която подкрепя кръста или поставяне на възглавница между краката може да облекчат положението.

  Мускулните крампи и подготвителните контракции също са нормално явление през този период.

  Болка в кръста и краката

  Бебето вероятно вече е заело, подходяща позиция за раждане, което от една страна е чудесна новина, но от друга има някои дискомфорти за вас. Главата му може да притисне седалищния нерв, в резултат на което от време на време може да чувствате стрелкаща болка в долната част на гърба, кръста и краката. Възможно е да усетите и мравучкане или изтръпване на крака. Краткото раздвижване може да помогне в тези случаи.

  Бебето Дължина: 38 см. Тегло: 1000-1200 гр. През тази седмица обикновено бебето вече е заело пози

  Имейл бюлетин

  Изпрати