27 гестационна седмица

09/09/2020, 13:31:01
27 гестационна седмица

09/09/2020

  Бебето

  Дължина: 37 см.

  Тегло: 900-1000 гр.

  Бебето отваря и затваря очи, тъй като вече движи клепачите си. Развива се рефлексът за гълтане и сукане, а бебето го упражнява като гълта околоплодна течност. Мускулатурата му нараства и укрепва, натрупва се мастна тъкан и скоро то ще изглежда съвсем както при раждането. Продължава бурното развитие на мозъка, оформят се гънки.

  Бебето хълца и вие може да усетите това по характерно туптене, създаващо леки вибрации в корема ви. Хълцането е абсолютно нормално и е свързано с развитието на дихателната система, тъй като плода се упражнява да диша. Вкусовите рецептори са изострени и бебето усеща вкуса на вашата храна чрез амниотичната течност, особено ако хапнете нещо пикантно, солено или кисело.

  Бебетата, родени през 27 гестационна седмица се водят изключително недоносени, но имат добри шансове за оцеляване.

  Бъдещата майка

  Нарастващата матка вече сериозно притиска стомаха и пикочния мехур, което води до киселини и тежест след нахранване, както и до нужда от често уриниране. Възможно е дори да имате симптоми, наподобяващи на цистит. В такъв случай е необходимо да изследвате стерилна урина, за да се изключи вероятна инфекция, тъй като я опасна за бременността.

  Млечните жлези се подготвят за кърмене, така че е възможно да забележите капки коластра по зърната, както и да чувствате напрежение в гърдите.

  Болките в гърба и кръста може да се усилят заради изместения център на тежестта.

  Заради увеличения приток на кръв и промяната в хормоналните нива може да се появи кървене от носа или запушен нос. Тези симптоми не изискват конкретно лечение, но ако се случват често и водят до сериозен дискомфорт, консултирайте с гинеколога за предписване на медикаменти, облекчаващи състоянието.

  Съвети

  Раждането наближава и е добре да започнете да се подготвяте за него. Това може да направите като четете полезна информация – литература, статии и други материали или се запишете на училище за родители. Добре е да се запознаете с различни етапи на родилния процес, както и с техники за леко раждане.

  Може да започнете да подготвяте дома за идването на бебето, ако вече не сте го направили.

  Продължава бурното развитие на мозъка, нервната и имунната система на плода и за да ги подпомогнете е добре да хапвате полезни протеини и мазнини – риба, авокадо, маслини, яйца, месо, млечни продукти, броколи, киноа, елда, леща, зеленолистни зеленчуци.

  Пийте течности и се движете умерено за да намалите крампите в краката, болките в кръста и дискомфортът от отичането на крайниците.

  Хидратирайте кожата на тялото си за да избегнете появата на стрии. Освен на корема, обърнете внимание на гърдите, горната част на ръцете и бедрата, тъй като те също са изложени на разтягане.

  Използвайте качествена слънцезащитна козметика, тъй като бременността може да направи кожата ви по-чувствителна към UV лъчите.

  Ако се чувствате добре и бременността протича нормално може да пътувате, да прави секс и да бъдете физически активна. Възползвайте се от това сега, тъй като през следващите седмици корема ще ви натежава все повече и може да изпитвате дискомфорт при много от тези дейности.

  Бебето Дължина: 37 см. Тегло: 900-1000 гр. Бебето отваря и затваря очи, тъй като вече движи клепа

  Имейл бюлетин

  Изпрати