25 гестационна седмица

29/07/2020, 09:48:49
25 гестационна седмица

29/07/2020

  Бебето

  Дължина: 33-35 см.

  Тегло: 650-700 гр.

  Бебето продължава да наддава сериозно на тегло и натрупва подкожни мазнини. Развиват се нервните окончания и сетивността и бебето вече реагира на допир. Всички органи и системи функционират. Продължава бурното развитие на белия дроб. Развиват се и гласните струни и вече са готови да издават звук.

  Бъдещата майка

  С напредване на бременността, запекът и хемороидите може да стават все по-често явление. Пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, млечни храни, много течности и движение може да помогнат за намаляване на оплакванията.

  Заради забавената перисталтика на червата може да страдате от затруднено храносмилане, изразяващо се в тежест, подуване на корема и киселини. Избягвайте пикантни, мазни и тежки храни. Хранете се на малки порции и не пийте вода непосредствено след ядене. Избягвайте късната вечеря.

  Крампите в краката, болките в кръста, подготвителните контракции, продължават и през тази седмица. Отново напомняме, че нерегулярните и безболезнени контракции са напълно нормални за този период на бременността. ако често страдате от мускулни спазми на краката или стягане на корема, консултирайте се с вашия лекар, който може да прецени да изпише магнезий. Пийте повече вода и не се натоварвайте физически.

  Поддържайте отлична дентална хигиена, тъй като може да започнат проблеми със зъбите и венците. Мийте зъбите поне 2 пъти дневно и използвайте конец и вода за уста.

  Нарастващата матка притиска пикочния мехур, който може да доведе до често уриниране. Това е напълно нормално, но ако уринирането е придружено с парене е нужно изследване на урина за наличие на бактерии.

  Изследвания

  Напомняме, че между 24 и 28 г.с. се прави скрининг за гестационен диабет при бременни, които са с повишен риск за развитие на такъв.

  През втория и третия триместър е възможно да се развие желязодефицитна анемия, която се коригира с подходящите добавки. Доказва се с кръвно изследване на хемоглобин и желязо.

  Бебето Дължина: 33-35 см. Тегло: 650-700 гр. Бебето продължава да наддава сериозно на тегло и нат

  Имейл бюлетин

  Изпрати