24 гестационна седмица

29/07/2020, 09:45:28
24 гестационна седмица

29/07/2020

  Бебето

  Дължина: 32 см.

  Тегло: 600-650 гр.

  Бебето расте с бърза скорост. То вече има режим на сън и бодърстване, който може да усетите по различната активност през денонощието. Лицето му е напълно оформено, има си мигли, вежди и коса, която вече още не е пигментирана. Продължава бурното развитие на белия дроб. Образуват се специални епителни клетки, които отделят сърфактант, който е важен за нормалното дишане на новороденото. Ускорено се развива и мозъкът.

  Бъдещата майка

  Подуването и крампите в краката, които може да имате от няколко седмици, вероятно продължават и дори стават по-осезаеми. Почивка, хладен душ, мазане с охлаждащ гел, вдигане на краката на възглавница би трябвало да помагат.

  Киселините и подготвителните контракции също са типични симптоми за последните седмици, които ще ви съпътстват и напред във времето до края на бременността. напомняме, че Бракстън Хикс контракциите не са болезнени, отминават бързо и са нерегулярни. При поява на чести, продължителни или болезнени контракции непременно се консултирайте с лекар.

  Възможно е да ви мъчат хемороиди, особено ако имате запек, който е често явление през бременността. пийте повече вода и хапвайте плодове и зеленчуци както и храни, богати на фибри като овесения ядки, ленено семе, пълнозърнест хляб. Прясното мляко може да ви помогне за запека, а киселото мляко – за нормално храносмилане, тъй като съдържа пробиотици.

  Хладък душ може да облекчи дискомфорта от хемороидите. Ако болката е силна, консултирайте се с лекаря, има медикаменти за локална употреба, които са безвредни по време на бременност.

  Прегледи и изследвания

  Между 24 и 28 гестационна седмица е стандартния срок за скрининг за гестационен диабет при жени с рискови фактори за такъв. Скринингът се препоръчва за бъдещи майки с фамилна обремененост за диабет, жени с наднормени тегло или инсулинова резистентност, данни за гестационен диабет при предишна бременност, предишно раждане на дете с тегло на 4 кг. или прекомерно тегло на плода при настоящата бременност.

  Извършва се кръвен тест след прием на глюкоза, който отчита стойностите на кръвна захар и инсулин в организма.

  Бебето Дължина: 32 см. Тегло: 600-650 гр. Бебето расте с бърза скорост. То вече има режим на сън

  Имейл бюлетин

  Изпрати