Ранни симптоми на бременност

01/11/2021, 14:30:15
Ранни симптоми на бременност

01/11/2021

Бременна ли съм?

  Признаците на бременност се дължат на хормоналните промени, които настъпват в организма на жената след зачеване. Бъдещите майки имат индивидуални усещания, които са различно изразени при всяка жена. Също така симптомите при първа или поредна бременност може да се различават, независимо, че вече сте подготвени и знаете какво да усещате. Несъмнено най-явен признак е липсата на менструация. При много жени това е единствен симптом, докато други усещат най-различни неразположения.

  Най-често срещаните симптоми на ранна бременност

  Липса на менструация

  Закъсняването на менструалния цикъл обикновено е първия симптом, на който жената обръща внимание. Към този момент е напълно вероятно да няма никакви други признаци на бременност. Много жени усещат характерни симптоми на ПМС (предменструален синдром) – болки и придърпване ниско в корема, чувствителност на гърдите, повишен апетит, често уриниране, но менструация не настъпва. За да се потвърди или отхвърли бременността е нужно да направите тест за бременност и да се посетите акушер-гинеколог, тъй като съществуват и други причини за липса на цикъл.

  Усещане за слабост и замаяност

  Хормоналните промени може да доведат до по-ниска кръвна захар, промени в кръвообращението и кръвното налягане, които стават причина за прималяване, виене на свят и лека отпадналост. Тези симптоми може да се появят около датата на очакваната менструация или дори няколко дни преди това.

  Повишена чувствителност на гърдите

  Подуване и болезненост на гърдите може да се наблюдават както при овулация и ПМС така и при ранна бременност. Под влиянието на естроген, прогестерон и човешки хорион-гонадотропин, гърдите може да се усещат наедрели, болезнени, а зърната по-чувствителни.

  Гадене

  Гаденето се проявява при около 80% от бременните жени четири до осем седмици след зачеването. Обикновено започва след закъснението на цикъла при вече установена бременност. В редки случаи може да се появи по-рано. Особено ако менструацията е нередовна, именно гаденето кара много жени да си направят тест за бременност. То може да се провокира от определени храни, миризми, да се проявява само от време на време или да бъде почти постоянно. За щастие, повечето жени спират да изпитват гадене, след влизане във втори триместър.

  Коремни спазми

  След като ембрионът се имплантира в матката, тя започва да се разтяга и тялото се подготвя за износване на плода. Това може да доведе до спазми ниско в корема, подобни на менструалните. Тази болка е напълно нормална и не се нуждае от лечение.

  Леко вагинално кървене

  Лекото вагинално прокървяване, което наподобява по-скоро на зацапване се проявява при около 25 % от бременните жени в периода на имплантацията. Това обикновено се случва около седмица преди очаквания цикъл, но може и да съвпадне с него. Разликата от нормалната менструация е, че зацапването е оскъдно и розово или кафяво на цвят.

  Промяна във вагиналния секрет

  Още в началния етап на бременността може да се наблюдава по-обилен вагинален секрет като това не е свързано с чувство на дискомфорт.

  Подуване на корема

  Увеличеното ниво на прогестерон забавя функцията на храносмилателната система. Това може да доведе до запек и усещане за подуване на корема. Около дните на очаквания цикъл може да се чувствате подпухнала и трудно да закопчвате дънките си.

  Често уриниране

  Честите позиви за уриниране може да се наблюдават още е началото на бременността. Обикновено се проявяват около шестата седмица и са свързани с повишеното кръвообращение и хормоналните промени. В последствие под натиска на увеличената матка уринирането може да стане още по-често.

  Промяна в апетита

  Някои бременни имат повишен апетит в самото начало докато при други той се понижава, особено ако изпитват гадене. Възможно е също така да усещате нетипично желание за определени храни, които по принцип не харесвате или обратното – миризмата на любима храна да ви отблъсква.

  Промени в настроението

  Много жени стават силно емоционални по време на бременността заради резките промени в хормоналните нива. Този симптом може да е един от първите и да се прояви още две-три седмици след зачеването.

  Кога да направим тест за бременност?

  Домашните тестове за бременност могат да отчетат такава поне 1 ден след закъснението на менструалният цикъл. Това означава, че ако по принцип менструацията ви настъпва на 28-мия ден, най-рано може да направите теста на 29-ти ден. Възможно е обаче в този ранен период той да даде отрицателен резултат, а жената всъщност да е бременна. Ако цикълът липсва, повторете теста 5-7 дни след закъснението му. Ако отново е отрицателен, посетете гинеколог, тъй като причините за липсваща менструация може да са различни.

  Домашните тестове за бременност изследват в урината нивото на наречен ЧХГ (човешки хорион-гонадотропин). Те обаче реагират когато то е поне 25 mUI, а това ниво се достига между 4 и 12 дни след импланирането на ембриона в матката. Самото имплантиране обикновено се осъщестява между 8 и 10 дни след зачеването. Това е причината, поради което няма смисъл да се прави тест за бременност преди да има закъснение на цикъла, тъй като вероятността да даде фалшиво отрицателен резултат е голяма.

  Дори втората черта да е бледа, това означава наличие на бременност. В такъв случай най-добре се обадете и запишете час при акушер-гинеколог.

  Тагове:
  Признаците на бременност се дължат на хормоналните промени, които настъпват в организма на жената сл

  Имейл бюлетин

  Изпрати