Мога ли да пия кафе по време на бременност?

01/11/2021, 16:02:27
Мога ли да пия кафе по време на бременност?

01/11/2021

  Медицинската общност все още няма твърдо становище относно приемът на кафе по време на бременност. Според някои проучвания умерената консумация на кофеин не вреди на развиващото се бебе, докато според други е редно жената напълно да избягва кафето през деветте месеца.

  Повечето проучвания се обединяват около мнението, че до 200 мг. кофеин на ден не вреди.

  На какво количество кафе се равнява това?

  • В стандартна чаша от 200 мл. кафе има около 100-150 мг. кофеин
  • Ако кафето е разтворимо, концентрацията е по-ниска – чаша от 200-250 мл. съдържа около 70-80 мг. кофеин
  • Кофеин се съдържа и в други храни и напитки като шоколад (5 мг. в млечния и до 35 мг. в черния за 50 мг. продукт), черния чай (25-50 мг. за чаша от 250 мл.), кока кола, какао и други
  • Някои медикаменти също съдържат кофеин – това обикновено са обезболяващи средства и такива, изписвани при мигрена.

  Как влияе кофеинът на бременността?

  Кофеинът повишава леко кръвното налягане и сърдечната честота. Също така увеличава количество произведена урина. По време на бременността, заради допълнителното натоварване на бъбреците, кофеинът се изчиства по-бавно от тялото, което може да доведе до нервност, проблеми със съня, повишено уриниране, гадене, замаяност.

  Част от кофеинът, който приемате преминава през плацентата, достига до бебето и навлиза в неговия кръвен поток. На организма на развиващото се бебе му е нужно много повече време за да преработи кофеина, което означава, че то е изложено на неговото действие за много по-дълго. С напредване на бременността, вашето тяло също преработва кофеина по-бавно отколкото в началото. Може да усетите повишена чувствителност към кафето, каквато не сте имала преди – нервност, безсъние, сърцебиене.

  Според някои проучвания дори умереният прием на кофеин (до 200 мг. дневно) може да доведе до намалено тегло на бебето при раждане. Причината за това, е че кофеинът води до свиване на кръвносните съдове на плацентата, което може да стане причина за намален растеж на плода.

  Множество проучвания смятат, че повишения прием на кофеин се свързва с нарастващ риск от спонтанен аборт или раждане на мъртво бебе, но други не установяват подобна зависимост.

  Заключение

  Тъй като научната общност все още няма твърдо становище по въпроса, то дали да консумирате кафе по време на бременност, е индивидуално решение за всяка жена. Ако не може да се откажете от любимата си напитка, то придържайте се към следните съвети:

  • Пийте една чаша кафе на ден
  • Ако ви е трудно опитайте да намалите консумацията постепенно или преминете към безкофеиново кафе
  • Приемате кафето сутрин за да не пречи на съня ви
  • Не прекалявайте с други източници на кофеин като черен чай, шоколад и газирани напитки
  • Приемайте достатъчно вода, тъй като диуретичния ефект на кафето може да доведе до дехидратация
  • Ако страдате от главоболие, нервност или смущения на съня прекратете временно приемът на кофеин

   

  Тагове:
  Медицинската общност все още няма твърдо становище относно приемът на кафе по време на бременност. С

  Имейл бюлетин

  Изпрати