Грижи за бебето през първия месец

26/11/2019, 14:26:44
Грижи за бебето през първия месец

26/11/2019

  През първият месец бебето расте толкова интензивно, че имате чувството, че се променя не с дни, а с часове! Предстоят много вълнуващи мигове – опознаване, свикване с новата ви роля на родители и адаптация на бебето към средата на живот.

  Физически показатели

  • Тегло – през първия месец от живота си бебето наддава между 500 и 1000 гр.
  • Ръст – височината на бебето нараства с 2 до 4 см.
  • Гръдна обиколка – увеличава се с около 2,5 см.
  • Обиколка на глава – нараства с около 2 см.
  • Двигателна активност

  Движенията на ръцете и краката на бебето са хаотични. Когато се намира в период на покой, телцето му се свива, краката се прибират към тялото, главата е леко наклонена настрани. Бебето се стреми да заеме позата, в която е стояло през последните седмици в утробата. Може да се наблюдават мускулни конвулсии.

  Бебето свива юмручетата си неволно, стряска се от внезапни шумове.

  Към края на първият месец може да започне да прави опити да изправя главата си когато е по корем, но все още не може да я задържи изправена. В края на месеца бебето вече се опитва да извива глава в страни ако нещо провокира интересът му.

  Първи преглед

  По време на първият преглед се измерва обиколката на главата и гърдите на бебето. Преглеждат се бедрените стави, за евентуални луксации. Преслушват се сърцето и белите дробове. Лекарят проверя рефлексите на бебето, тенът на кожата. Първият преглед представлява домашно посещение от личния педиатър на бебето и се случва до 48 часа след изписване от родилния дом. Не се притеснявайте да задавате всички въпроси, които ви идват на ум.

  Хранене

  Препоръчително е бебето да се храни само с майчина кърма. При липса на такава възможност кърмата се замества с адаптирано мляко, подходящо за новородени. Винаги приготвяйте млякото спрямо указанията на опаковката.

  Ако срещате затруднения с кърменето и изцеждането, потърсете съвет от консултант по кърмене.

  През първият месец обикновено бебето има нужда от храна на всеки 1.5 – 3 часа, но е възможно тези интервали да варират.

  За пълноценното хранене на кърменото бебе може да следите по честотата на изхожданията и наддаването на тегло. Нормално е бебето да има поне 6 мокри памперса на денонощие. Ако бебето се храни с адаптирано мляко, през първият месец то изяжда от 90 до 120 мл. на хранене. Разбира се, възможно е понякога да поема по-малко мляко и да огладнее по-рано от очакваното.

  Бебето дава сигнали за глад, които се изразяват в отваряне на устатата, лапане на ръчичките, хленчене, нервност, плач.

  Не будете бебето за хранене. Здравото бебе само ще даде знак когато е гладно. Ако детето има по-тежка жълтеница или друг здравословен проблем педиатъра може да ви посъветва да го будите на определени интервали. Във всички други случаи обаче, оставете дребосъка сам да определя режима си. Предлагайте на бебето вода, но не се тревожете ако отказва да пие. Пеленачетата, които поемат достатъчно кърма или адаптирано мляко си набавят необходимите течности чрез тях и рядко искат вода. Възможно е все пак бебето да пие вода особено през лятото когато температурите са твърде високи.

  Сън

  През първият месец бебето спи около 18-20 часа на денонощие. Обикновено се буди само за хранене или ако изпитва някакъв дискомфорт. Възможно е да е по-активно през нощта, а да спи повече през деня. Това ще се оправи с течение на времето.

  Слагайте бебето да спи по гръб с глава настрани. Поддържайте в стаята температура 20-22 градуса и не завивайте бебето прекалено много. Използвайте леки завивки, съобразени със сезона и температурата. Подпъхвайте одеялото отстрани под матрака за да не се завие бебето през глава. Не поставяйте възглавници или играчки в леглото му.

  Зрение и слух

  Новороденото дете вижда, но все още не може да фокусира погледа си и не вижда ясно обекти на разстояние по-голямо от 25 см. Слухът се развива още вътре в утробата, но в началото бебето реагира само на по-високите тонове. Постепенно то придобива способността да чува звуци с по-слаба честота. При силен шум мъника се стряска. Гласът на мама го успокоява, тъй като го познава още от утробата.

  Нежната, класическа музика и белият шум са популярни начини за успокояване на плачещо бебе.

  Масаж и гимнастика

  Масажът е много приятен и полезен за бебето. Добре е той да започне да се прави в края на първия месец – около 4 седмици след раждането, а при деца родени с ниско тегло, може да се изчака да достигнат 4 кг.

  Масажът се прави само ако бебето е спокойно, в настроение и му харесва.

  Сменяйте положенията на бебето в леглото.

  Усещането за допир у новороденото е силно развито и най-лесния и ефективен начин да го успокоите и да му дадете усещане за сигурност е като го гушкате. Бебетата обичат да бъдат прегръщани и милвани, а изследвания доказват, че децата, които през първите няколко месеца след раждането си са имали физическа близост с родителите си са по-спокойни, израстват по-уверени и боледуват по-малко.

  Поради слабото развитие на другите сетива, в началото бебето опознава най-интензивно света чрез допир. Затова е важно и материите, до които се докосва – дрехи, спално бельо да са нежни, меки и хипоалергенни. Грапавата и груба материя силно дразни бебетата и може да предизвика кожни проблеми.

  Общуване

  Основната форма на комуникация на бебето през първият месец е плачът. Много скоро след раждането обаче мъникът ще започне да се усмихва, отначало само на сън.

  Емоционалната връзка с бебето се създава чрез кърмене, гушкане, носене, говорене, масаж. Това е много важно както за него, така и за вас. Очния контакт е един от най-достъпните начини за общуване на тази възраст. Гледайте бебето в очите и му говорете нежно.

  Къпане и хигиена

  Сменяйте памперса веднага след като се изцапа. След акане мийте дупето на бебето под течаща вода без измивни препарати. Ако забележите наченки на зачервяване намажете кожата с крем против подсичане. Винаги почиствайте момиченцата отпред назад за да избегнете инфекции на пикочните пътища. Къпете бебето или през вечер. По-честото къпане изсушава нежната бебешка кожа. В началото винаги след къпане мажете дребосъка с бебешко олио или мляко за тяло.

  Колики

  Според детските книги коликите започват около 21-вия ден след раждането на бебето, но практиката показва, че това може да се случи и по-рано. Бебето може да страда от колики дори в първите дни след раждането. Освен колики новороденото може да проявява други признаци на стомашен дискомфорт, дължащ се на твърде бързо хранене и поемане на въздух, недобро оригване, рефлукс, поемане на твърде големи количества мляко, запек. Ако мислите, че вашето бебе има колики или друг вид дискомфорт, консултирайте се с педиатъра. Той може да ви препоръча капки или чай против колики или специално адаптирано мляко против рефлукс или запек, ако бебето е на изкуствено хранене. За да облекчите бебешките колики опитайте се да обърнете внимание дали се появяват след като сте консумирали определена храна и кърмите бебето. Избягвайте газообразуващи храни като бобови култури, ядки, зеле. Внимавайте и с млечните продукти. Ако детето се храни от биберон, уверете се, че струята мляко не е твърде бърза тъй като по този начин то гълта много въздух по време на хранене. Направете масаж на коремчето на бебето, опитайте се да го оригнете, полюлейте го. Може да му направите и топла вана.

  Бебешко акне

  Представлява обрив по лицето, което се среща при около 20% от бебетата. Може да се обостри при плач или ако кожата на детето е в контакт с груби текстилни тъкани. Акнето може да се появи веднага след раждането или в първите седмици след това. Не се налага специфично лечение, акнето минава от самосебе си до няколко месеца. Поддържайте кожата чиста и избягвайте допира до твърди и груби материи.

  Плачът

  Плачът е единственото средство за комуникация на пеленачето. Въпреки че дългият плач може да ви безпокои, опитайте се да запазите самообладание и бедете търпеливи. Скоро ще започнете да разпознавате причините поради които бебето плаче. Най-често те са:

  • Глад
  • Преумора, нужда от сън
  • Бебето е мокро и трябва да смените пелената
  • Дискомфорт като сърбящ обрив, подсичане, претопляне, преохлаждане
  • Колики
  • Нужда от смяна на позата
  • Нужда от гушкане

  Успокояване

  Не се притеснявайте да гушкате бебето си винаги когато то има нужда от това. Близостта с вас му е абсолютно необходима и няма да го разглези. Може да забележите, че бебето се успокоява по-бързо ако го гушнете настрани или през корема.

  Пускането на успокояваща музика или бял шум може да подейства добре на бебето. Предложете на мъника биберон.

  Първите разходки

  Повечето педиатри съветват първото извеждане на детето да бъде след като то стане на 10-14 дни. Разбира се това зависи и от метеорологичните условия. През студения сезон е добре бебето да се извежда на терасата за 5-10 минути няколко дни като постепенно се увеличава времето и едва след това да бъде първата разходка навън. Бебето трябва да излезе за първи път при температура над 10 градуса, тихо и спокойно време, без валежи и мъгли. Разходката продължава 15-30 минути. Всеки ден времето може да се увеличава.

  Най-важно през първият месец на бебето

  Ориентирайте се по поведението и показателите на бебето за това колко често трябва да го храните и не се опитвайте да спазвате твърд режим с точно определени часове. Ако бебето е спокойно, жизнено, активно, пълни памперсите и наддава нормално значи храната му е достатъчна;

  Не се притеснявайте, че ще разглезите бебето. Гушкайте го и го носете колкото иска, на тази възраст то не може да плаче манипулативно;

  Уверете се, че сте осигурили безопасност – слагате бебето да спи по гръб и няма опасност да се завие през глава, в кошарата му няма плюшени играчки или възглавници. Не го завивайте и навличайте прекалено, не дръжте много висока температура поради риск от претопляне;

  Обърнете внимание на себе си и възстановяването си. Раждането е травматично, а кърменето и безсънието са изтощителни. Погрижете се за себе си, спете винаги когато имате възможност. През първият месец се съсредоточете около грижите за бебето и почивката, а домакинската работа, по възможност, оставете на друг.

  Тагове:
  През първият месец бебето расте толкова интензивно, че имате чувството, че се променя не с дни, а с

  Имейл бюлетин

  Изпрати