Биохимична бременност

08/04/2022, 16:11:44
Биохимична бременност

08/04/2022

  Биохимична бременност, позната още като химическа бременност, е състояние, при което оплодената яйцеклетка не успява да се имплантира в матката и не се развива ембирион. След като закрепването към стената на матката е неуспешно, оплодената яйцеклетка в крайна сметка бива изхвърлена чрез кървене около или след датата на очаквания менструален цикъл.

  Какво точно се случва?

  По време на сливането на сперматозоида и яйцеклетката се случва оплождането и зиготата (оплодената яйцеклетка) започва да расте чрез бързо делене на клетките. Понякога поради различни фактори, по време на този процес настъпват грешки (хромозомни аномалии). В резултат на тях, зиготата не се имплантира успешно в матката и не се развива здравословна бременност. Ако яйцеклетката не успее да се прикрепи напълно към маточната стена ще настъпи менструално кървене. В повечето случаи жената дори няма да разбере, че е имала биохимична бременност. Понякога обаче, цикълът може да закъснее няколко дни и тестът за бременност да бъде положителен.

  Симптоми на биохимична бременност

  Обикновено състоянието няма никакви симптоми или те са подобни на тези на ПМС – болки и напрежение в гърдите, болки ниско в коремната област, леко зацапване преди цикъл. Може да се наблюдава малко по-обилно кървене, но не е задължително. Изхвърлянето на яйцеклетката се случва още в самото начало (4-5 г.с. т.е около датата на менструацията). Това е причината да липсват осезаеми симптоми при повечето жени.

  Какви са причините за неуспешното зачеване?

  Най-честата са причина са хромозомни аномалии. Те могат да настъпят при всяко оплождане и това не означава, че мъжът или жената имат здравословни проблеми, нито че химическата бременност ще се повтори. Грешките при деленето на клетките могат да се случат по всяко време и често не бива откривана медицинска причина за тях. Все пак повишен риск се наблюдава в следните случаи:

  • Проблеми с кръвосъсирването (тромбофилия)
  • Заболяване на щитовидната жлеза
  • Ендометриоза
  • Нелекувани полово-предавани инфекции

  Имплантационно кървене или химическа бременност?

  Ако забележите зацапване или кървене след положителен тест за бременност, това не означава непременно, че имате биохимична бременност. Възможно е да имате т.нар. имплантационно кървене, което се забелязва при някои жени в момента на закрепване на ембрионът към матката. Леко розово или кафеникаво зацапване може да наблюдавате в дните около очакваната менструация още преди да разберете, че сте бременна (около 5.г.с) и дори след това (около 9 г.с.), което в миналото се е наричало „цветна бременност“. Причината за него е, че в началото ембрионът не изпълва цялата кухина на матката и част от ендометриумът може да се отдели и да настъпи леко кървене. То обаче прилича по-скоро на зацапване, не е болезнено и спира бързо. Ако кървенето прилича на нормален менструален цикъл е възможно да става дума за биохимична бременност. Всяко кървене, настъпило след положителен тест за бременност изисква консултация с гинеколог, тъй като може да става дума за различни състояния, някои от които могат да бъдат овладени. Силни коремни спазми, придружени с обилно кървене говорят по-скоро за спонтанен аборт.

  Биохимична бременност след ин витро

  Химическата бременност може да настъпи както при естествено забременяване така и след ин витро оплождане. Обичайно между 9 и 14 дни след процедурата се правят кръвни изследвания на жената, които измерват нивата на ЧХГ и показват дали е настъпила бременност. Понякога обаче имплантацията е неуспешна и бременността не се развива.

  Забременяване след биохимична бременност

  Макар, че биохимичната бременност настъпва много рано (още преди да може да бъде регистрирана с ултразвук), ако отдавна правите опити за зачеване и сте видяла положителен тест, е напълно нормално да се чувствате много разочарована. Няма причина да се тревожите за последващо забременяване обаче, защото настъпването на химическа бременност по никакъв начин не означава, че ще имате проблеми в бъдеще. Повечето ранни спонтанни аборти се случват поради хромозомни аномалии и вие няма какво да направите.

  При настъпване на биохимична бременност не се изискват медицински интервенции. Следващият цикъл се очаква по обичайното време. При три последователни биохимични бременности се препоръчва гинекологичен преглед и провеждане на изследвания при двамата партньори.

  Настъпването на биохимична бременност не намалява шансовете за зачеване и износване на следваща бременност.

  Тагове:
  Биохимична бременност, позната още като химическа бременност, е състояние, при което оплодената яйце

  Имейл бюлетин

  Изпрати