Антихистамини по време на бременност

07/02/2022, 15:50:24
Антихистамини по време на бременност

07/02/2022

Може ли да се приемат антихистамини по време на бременността?

  Около 25% от бременните жени страдат от някакъв вид алергия. Най-често тя е към домашен прах, акари, козина, мухъл, полени и цъфтящи растения. Разпространени са и хранителните алергии. Бременността е период, през който в организма на жената настъпват редица промени, които може да доведат както до временно отслабване, така и до засилване на съществуващата алергия.

  Основните медикаменти, използвани за лечение на алергични реакции са антихистамините. Те се предписват на много бременни жени, страдащи от различни алергии.

  Безопасни ли са антихистамините през бременността?

  Съвременните антихистамини се считат за безопасни през периода на бременността, въпреки че са необходими още проучвания за това. (Източник). Това, за което трябва да внимавате е да не използвате деконгестанти (медикаменти, отбъбващи носната лигавица, например – кслометазолин, ефедрин и други). Те се използват за намалява отока на лигавицата и възстановяване на нормалното дишане. Тъй като свиват кръвносните съдове, тяхната употреба не се препоръчва по време на бременност, особено през първия триместър. Ако използвате назални антихистамини, винаги гледайте съдържанието им!

  Различни проучвания за употребата на антихистамини по време на бременност, включително мета-анализ на повече от 200 000 жени, не показват повишение на тератогенния риск от тези лекарства при хората.

  Някои проучвания върху животни с определени антихистамини са показали тератогенни ефекти, но досега не са докладвани случаи на тератогенност при хора.

  Най-разпространените анхистамини и тяхната употреба по време на бременност:

  Зиртек (Cetirizine dihydrochloride)

  Няма доказателства, че бременните жени, приемащи цетиризин, имат по-висок шанс да имат бебе с вроден дефект. Не са открити връзки между употребата на цетиризин по време на бременност и преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото в нито едно от трите проучвания, които изследват тези резултати. (Източник).

  Ксизал (Levocetirizine dihydrochloride)

  Ксизал е един от най-често предписваните медикаменти за лечение на алергии. Проучвания при животни не показват повишен риск от поява на вродени увреждания. Липсват контролирани проучвания при хора. (Източник). На база тези данни, може да се приеме, че при употребата на Ксизал по време на бременност, не се очаква повишен риск от увреждане на плода, преждевременно раждане или мъртво раждане. Въпреки това, медикаментът трябва да се използва само ако наистина е необходимо и ползите превишават възможните рискове.

  Ериус (desloratadine)

  Проучвания при животни показват намален шанс за имплантация, повишен риск от ниско тегло и забавени рефлекси, настъпили при дози най-малко 50 пъти по-високи от препоръчваната дневна доза. Проучванията при хора са ограничени и няма данни за поява на малформации или други преки или косвени вредни ефекти върху човешкия плод. (Източник). Употребата е оправдана само ако евентуалните ползи надвишават рисковете.

  Кларитин (loratadine)

  Кларитин е антихистамин от съвременно поколение, с висока ефективност, добра поносимост и не предизвиква сънливост. Проучвания при животни не са установили тератогенност или ембриотоксичност. Липсват достатъчно данни за употреба при хора, но не се очакват увреждания на плода или усложнения през бременността. (Източник).

  Алегра (fexofenadine hydrochloride)

  Проучвания при животни не са установили проблеми със забременяването, както и увеличен риск от спонтанен аборт или вродени дефекти при плода. Проучвания при хора не доказват повишен риск от преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло. (Източник).

  Заключение

  Въпреки, че повечето антихистамини от ново поколение не показват повишен риск за протичането на бременността или раждане на дете с малформации, е добре да се има предвид, че всяко лекарство може да повлияе на развитието на плода, особено през първите 14 седмици. Затова, приемайте антихистамини само по лекарско предписание! Имайте предвид, че нелекуваната алергия застрашава сериозно вашето здраве. Не се притеснявайте да посетите алерголог и да приемате предписаните лекарства в подходящи дози. 

  Тагове:
  Около 25% от бременните жени страдат от някакъв вид алергия. Най-често тя е към домашен прах, акари,

  Имейл бюлетин

  Изпрати