Защо пълзенето е важно?

18/02/2021, 10:50:58
Защо пълзенето е важно?

18/02/2021

Децата, които пълзят прохождат по-уверено и стабилно

  Пълзенето е важен етап от живота на бебето, който крие редица ползи за неговото развитие. То изисква добра координация между четирите крайника, баланс на тялото, здрави коремни, шийни и вратни мускули и укрепва целия организъм. Това създава предпоставка за опознаване на собственото тяло и неговите възможности, поддържане на добра координация между ръцете, краката и очите, както и създаване на умение за безопасно падане, което е особено важно при прохождането.

  Основни ползи от пълзенето:

  • Развиват се мускулите, координацията и баланса
  • Развиват се зрителните умения на бебето, което се научава да прави разлика между това един обект да бъде на заден или на преден план
  • Пълзенето развива координацията между лявото и дясното полукълбо на мозъка
  • Бебето развива умение да се ориентира по-добре в заобикалящото пространство
  • Изгражда се здрава, естествена извивка на гръбначния стълб
  • Бебето става по-уверено в собствените си възможности

  Уменията, придобити в процеса на пълзене ще бъдат от полза на детето не само при прохождането, а дори и по-късно в предучилищна и училищна възраст. Те осигурява правилна стойка, добър захват на ръката при писане, имат отношение към уменията за танцуване, спорт, бягане, свирене на музикален инструмент, дори подпомагат овладяването на процеса на четене.

  Основното предимство на пълзенето е, че бебето опознава терена у дома без опасност от нараняване, след което прохожда стабилно и уверено, докато дете, което е пропуснало пълзенето, по-често прохожда с тичане, нестабилно и вероятността от контузия е по-голяма.

  Обикновено бебето се научава да пълзи на възраст от 6 до 10 месеца. Колкото по-рано започнем да му предоставяме свободно пространство, където да се движи, толкова по-скоро ще се научи да пълзи. Ако бебето прекарва времето си основно в кошара, количка, люлка или проходилка, то може въобще да не овладее умението да пълзи, след като няма възможност да тренира движенията си и да укрепне мускулите си.

  Пълзенето преминава през два етапа. Първият се състои в провлачване по повърхността по коремче, а вторият е същинското пълзене на четири крака. Всеки един от двата етапа е важен за развитие на мускулния тонус, моторно-двигателните и визуалните умения.

  Как да стимулираме детето да пълзи?

  Много важен етап е пставяне на бебето по корем още на третата седмица след раждането. Отначало е добре бебето да прекарва в тази позиция не повече от 30 секунди като на ден като постепенно увеличаваме времето. На 2 месеца, мъникът може да прекрава около 5 минути на ден по корем, а когато стане на 5 месеца времето се увеличава до 15 минути. Приблизително на тази възраст детето ще започне да се обръща от корем по гръб, а после и на обратно.

  След като детето навърши 5-6 месеца е добре да му осигурите свободно и безопасно пространство на пода, където да тренира уменията си за придвижване.

  Постелете меко одеяло и наредете играчки в различните крайща на одеялото. Оставете бебето самостоятелно да се движи и търкаля в опита си да достигне желаните играчки. Препоръчително е играта да се случва на пода, а не на леглото за да може бебето да усеща твърда опора под себе си. Първоначално е възможно бебето да мрънка и плаче с протегната ръчичка към желания предмет. Най-доброто, което можете да направите е да го оставите самичко да намери начин как да стигне до него като си придавате вид, че сте много заета и не се поддавате на мрънкането. Децата са много изобретателни когато искат нещо и намират различни начини да стигнат до него чрез търкаляне и завъртане, чрез провлачване по корем или приплъзване на дупе в седящо положение...

  Дори и тези форми на пълзене да изглеждат трудни или смешни за вас, не бързайте да го поправяте и да му показвате как се прави, а го оставете да експериментира и да намери най-добрия начин за себе си.

  Оставеното, на пода дете, най-често бързо и успешно се научва да пълзи, а след това и да ходи уверено и стабилно.

  Тагове:
  Пълзенето е важен етап от живота на бебето, който крие редица ползи за неговото развитие. То изисква

  Имейл бюлетин

  Изпрати