Проходилката - за и против

19/08/2020, 11:57:27
Проходилката - за и против

19/08/2020

  Проходилката е една от най-използваните вещи в периода на прохождане на бебето, която осигурява забавление за детето и глътка въздух за мама. През последните години споровете дали е редно да слагаме бебето в проходилка се задълбочиха, а тези уреди бяха набедени за вредни. Така ли е наистина?

  Естественото развитие на детето преминава през различни етапи и всеки от тях е много ценен и не бива да се пропуска.

  Кои са те:

  • Бебето започва да седи седнало без опора – 6-9 месеца;
  • Пълзи, претъркаля се или се приплъзва за да достигне желаните от него места – 6-10 месеца;
  • Бебето започва да се изправя на два крака като се държи за опора (шкаф, легло) – 8-11 месеца;
  • Започват първите крачки, които детето прави, придържайки се за опора и скоро след това то е способно да обиколи по-голямата част от стаята, държейки се за мебелите – 9-12 месеца;
  • Бебето започва да се пуска за кратко от опората и да прави плахи самостоятелни крачки – 10-15 месеца;
  • Същинското прихождане – бебето се чувства достатъчно уверено, пуска се от опората и тръгва да върви само – 10-18 месеца;

  Прохождането е важен процес, който трябва да се случи естествено и не бива да се дирижира или форсира заради нетърпението на възрастните!

  Да подпомагаме ли прохождането с проходилка?

  Всъщност проходилките за сядане тип „паяк“ реално не подпомагат и не ускоряват прохождането на бебето, а просто го забавляват и му осигуряват начин за придвижване докато се научи да ходи самичко. Можем да кажем, че бебето прохожда въпреки проходилката, а не благодарение на нея!

  Предимства на проходилките

  Единственото предимство на подобни играчки е, че забавляват детето, сравнително безопасно и по този начин осигуряват кратка почивка за родителите.

  Недостатъци на проходилките

  За съжаление привлекателните играчки за прохождане имат сериозни недостатъци:

  Ограничават пълзенето

  Повечето бебета започват да правят опити за пълзене на възраст между 6 и 10 месеца. Това е много важен етап от тяхното развитие. Децата изучават движенията на тялото си и следват собствения си инстинкт за мобилност. Развива се координацията между ръцете и краката, създава се усещане за баланс, укрепва мускулатурата. Ако детето използва проходилката твърде често или проходи много рано с помощ от родителите, които го държат за ръчички, то може да пропусне този толкова ценен етап от развитието си.

  Създават лъжливо чувство на увереност

  От огромно значение е детето да изгради усет и само да преценява във всеки един момент колко да натоварва тялото си. При придвижването с проходилка крачетата не участват особено, те само задават посока, но не крепят тялото, както е при нормалното ходене.

  Притъпяват инстинктите

  Заради лъжливото чувство на опора децата може да загубят рефлекс за предпазване с ръчички при падане и удрят директно лицето си в пода. Това е временно и когато детето спре да използва проходилката постепенно ще отшуми.

  Заместват ходенето с опора

  Освен пълзенето, изправеното ходене с опора, е още един важен етап преди същинското прохождане, който не бива да се пропуска. Детето се учи да се изправя и да стои стабилно на крачетата си, развива координацията си, преценява до къде може да стигне, научава се да пада контролирано като прикляква, подпира се или просто сяда.

  Детето просто се вози

  Всъщност забавните играчки неправилно са наречени проходилките защото те по никакъв начин не улесняват прохождането, а даже го забавят. В проходилката детето само се вози. Според проучвания модерния уред дори забавя прохождането с около 3 седмици.

  Ограничават детето

  Колелата стигат първи до желаното място, а бебето често няма достъп до него. Това, безспорно е удобно за родителите, но не и за детското любопитство и желание за опознаване на света наоколо.

  Не укрепват мускулатурата

  Измества се центъра на тежестта, като в проходилката детето просто виси на седалката и не усеща тежестта на крачетата си. Не се развиват добре мускулите и ставите, тъй като детето не ходи, не става и сяда, а просто се изтласква напред.

  Преобръщане

  Проходилката може да се преобърне при достигане на праг, ръб или друга неравност, особено ако детето се вози твърде бързо. Ако имате стълби вкъщи, не използвайте проходилка!

  Как стои въпроса с проходилките за бутане – уокъри?

  Walkers – проходилките са играчки за бутане, които дават опора на детето, без да му позволяват да сяда или да се придвижва с твърде бърза скорост. Те са по-добрия вариант от проходилките за сядане, тъй като при тях детето се движи, използва крачетата си, а играчката служи само за опора.

  Добре е да се използват когато детето вече се изправя и ходи с помощта на опора и стои стабилно на краката си.

  Ако все пак решите да използвате проходилка, обърнете внимание на следното:

  • Изберете здрава и стабилна проходилка;
  • Не слагайте детето в проходилка преди да е навършило минимум 8 месеца;
  • Не оставяйте детето да прекарва твърде много време в проходилката – до 20-30 минути на ден са достатъчни. Дайте му възможност да играе и пълзи на земята. Проходилката трябва да се използва с мярка по-скоро като вид забавление, а не с цел прохождане;
  • В никакъв случай не поставяйте детето в проходилка или бънджи преди още да може да стои самостоятелно седнало, ако има проблеми с опорно-двигателната система, нисък мускулен тонус или страда от рахит;

  Заключение

  Ако се използва умерено, с цел развлечение, проходилката не е толкова страшна и няма да навреди на детето, стига да не замества останалите умения, които то трябва да придобие в етапа на прохождане.

  На тези уреди трябва да се гледа като на играчки, а не като на средства за прохождане и времето в тях трябва да бъде силно ограничено.

  Детето трябва да прекарва достатъчно време на земята и да бъде оставяно, без чужда помощ, да усвои незаменимите умения да пълзи, да се изправя с опора, да сяда само, да пада безопасно и да върви, придържайки се за опора.
  Тагове:
  Проходилката е една от най-използваните вещи в периода на прохождане на бебето, която осигурява заба

  Имейл бюлетин

  Изпрати