Най-честите проблеми при приучване към гърне и как да ги решим

11/06/2021, 16:19:34
Най-честите проблеми при приучване към гърне и как да ги решим

11/06/2021

  Приучването към гърне трябва да се случва постепенно и търпеливо. При някои деца това става бързо и естествено, но други срещат сериозни трудности. Както и да се движи процесът при вас, най-важното, което трябва да запомните е никога да не го превръщате в битка!

  Кои са най-честите проблеми, с които се сблъскват родителите, приучвайки детето да използва гърне?

  Детето отказва да седне на гърнето

  Това е първият и най-често срещан проблем. Причината за него обикновено е, че детето все още не е готово да се раздели с памперса. От друга страна ако започнете да предлагате гърнето твърде късно също може да срещнете съпротива. Улучването на точния момент не е лесна задача, но с малко повече търпение ще се справите. Следете знаците, които ви дава детето и го слагайте на гърнето в подходящия момент – например веднага след ставане от сън, след хранене и т.н.

  Ако детето е над 2 годишна възраст и отлично знае за какво служи гърнето, но все пак отказва да го ползва, не настоявайте прекалено и не го наказвайте. Опитайте със седалка на тоалетната чиния. Всъщност много деца се научват да използват тоалетна директно по този начин.

  В случай, че детето не приема нито един от двата варианта, то направете пауза от няколко дни и опитайте пак.

  Детето се изхожда веднага след като стане от гърнето

  Това е често срещан проблем при ранно приучване към гърне. Ако се случва редовно, вероятно детето все още не е готово да се раздели с памперса и е по-добре да направите почивка и да опитате след няколко седмици.

  Детето използва гърнето по голяма нужда, но не и по малка

  Контролирането на пикочния мехур е по-трудно от това на червата и изисква повече време и тренировки за да се усвои. Затова много деца управлява изхождането по голяма нужда доста по-умело отколкото уринирането в продължение на седмици. Просто проявете търпение, поздравете детето когато се изпишка в гърнето и продължавайте процеса без да драматизирате грешките.

  Детето ползва гърнето по малка нужда, но по голяма настоява да получи пелена

  Това е обратния на горния проблем, но също се среща често, особено при деца над 2 години. В повечето случаи децата или се наакват в гащичките като застават на определено място (често скрити зад дивана, масата или другаде) или искат памперс и се изхождат в него. Ако слагате пелена за сън, много деца започват да чакат този момент за да ходят по голяма нужда. Това вероятно е знак, че детето може да контролира нуждите си физически, но не е емоционално узряло да се раздели с памперсът. Не го насилвайте, но му предложете след като сложите пелената да отиде близо до гърнето или в тоалетната, тъй като това все пак е стъпка напред. Не оставяйте памперсът за сън твърде дълго, тъй като после детето ще трябва да се бори с навика си да се изхожда в леглото.

  Детето плаче когато види гърнето

  Това се случва когато малчуганът е стресиран от опитите да се премахнат пелените. Възможно е в яслата да са били твърде настоятелни да използва гърне или вие да сте прекалили с упорството. Понякога проблемът дори не е свързан със самия процес, а детето просто преминава през труден период – раждане на бебе в семейството, тръгване на детско заведение, прохождане, болно е, расте му зъбче и т.н. В такива ситуации децата стават нервни и трудно усвояват нови навици. Ако продължите да настоявате и се карате на детето това ще доведе до още по-силен отказ да използва гърнето. Затова отново е нужно търпение и малко почивка. Ако проблемът продължава и след няколко дни, вземете ново гърне и го сложете на място, различно от предишното. Не карайте детето да го използва, но може да му обещаете награда в случай, че го направи.

  Детето ползва гърнето през деня, но се напишква насън

  Това е напълно в реда на нещата, тъй като контролирането на уринирате насън е по-трудно отколкото в будно състояние. Често детето се събужда в последния момент и сънено не успява да се стиска. Въпреки това не използвайте пелена за сън твърде дълго. Насърчавайте детето да използва гърнето непосредствено преди лягане и след ставане. Ако се събуди през нощта го заведете да пишка и му обяснете да ви повика ако усети позив за ходене до тоалетна. Разбира се, в началото ще има инциденти, затова просто се въоръжете с протектор за матрак, резервни чаршафи и пижами и естествено – търпение.

  Тагове:
  Приучването към гърне трябва да се случва постепенно и търпеливо. При някои деца това става бързо и

  Имейл бюлетин

  Изпрати