Масаж и гимнастика на бебето - кога и как

13/01/2021, 12:02:43
Масаж и гимнастика на бебето - кога и как

13/01/2021

Масажът подобрява микроциркулацията на кръвта, съдейства за правилен растеж и развитие на бебето, осигурява добър сън и здрава емоционална връзка с родителя

  Масажът може да започне веднага щом бебето възвърне теглото си от раждането, което обикновено се случва скоро след изписването от родилния дом.

  Масаж и гимнастика не се прилагат при деца с:

  • Повишена телесна температура
  • Тежка форма на рахит в активна фаза
  • Заболявания на кръвта
  • Ингвинална херния
  • Тежки инфекции на кожата
  • 2 дни след ваксинация

  Ако детето ви е родено преждевременно, консултирайте се с педиатър относно подходящия момент за започване на масаж.

  Защо масажът и гимнастиката са важни?

  Редовното прилагане на масаж и гимнастика закалява детето, стимулира кръвообращението, подобрява функцията на всички органи и системи. Също така развива двигателната активност на детето, подобрява емоционалното му състояние, тъй като действа успокояващо.

  Гимнастиката стимулира рефлекторните движения, укрепва мускулите и подготвя тялото за пълзене и ходене.

  Масажът и гимнастиката са особено полезни при деца с повишен или понижен мускулен тонус, лош апетит, ниско тегло, често боледуващи деца, както и такива генетично предразположени към затлъстяване.

  Кога е подходящото време за масаж?

  Важно е детето да не е гладно, да не плаче и да не бъде твърде неспокойно. Добре е масажът да се прави 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него. Повечето родители предпочитат времето непосредствено след баня, но за целта не чакайте последния момент когато бебето е вече огладняло. Помещението трябва да е с комфортна температура около 23-25 градуса.

  Как се прави масаж?

  • Поставете детето на подходяща повърхност (например на спалнята или плота за повиване), съблечете го като най-добре махнете и пелената за да може кожата да диша за няколко минути.
  • Средната продължителност на масажа е около 10-15 минути.
  • Ставите и гръбначния стълб не се масажират.
  • Желателно е да използвате бебешко олио или мляко.

  Ръчички

  С едната си ръка хванете ръчичката, а с палеца на другата поглаждате дланта на бебето, стигайки до всяко пръстче. Масажирайте нежно ръката от вътрешната и външната страна от китката към рамото като пропускате ставите.

  Гърдички

  С ветрилообразни движения следвайте хода на ребрата. Поглаждайте бебето внимателно без натиск.

  Коремче

  Правете нежни кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Масажът на коремчето действа успокояващо на бебето и облекчава коликите.

  Крачета

  Движете пръстите си по цялото ходило на бебето и поглаждайте крачето от глезена към бедрото. Не натискайте, но и се опитайте да не гъделичкате бебето. Избягвайте ставите.

  Гръбче

  Обърнете бебето по корем и с длани поглаждайте мускулите на гърба като избягвате гръбначния стълб.

  Гимнастика след навършване на 2 месеца

  Гимнастиката е чудесно средство за тонизиране на тялото, укрепване на мускулатурата, а и за забавление. Условията са бебето да е навършило 2 месеца и да тежи над 2 килограма. Останалите фактори, свързани с масажа са в сила и тук – детето трябва да е спокойно, от последното хранене да са минали 50-60 минути, стаята да е с приятна температура.

  Гимнастика с ръце

  Ръчичките на бебето се хващат и кръстосват пред гърдите. След това се повдигат и разтварят встрани.

  Гимнастика с крака

  Детето е по гръб. Крачетата се хващат за стъпалата и се сгъват и разгъват сякаш бебето кара велосипед. След това се допират последователно до пода/леглото, имитирайки тропане.

  Крачетата се сгъват в коленете и се допират до коремчето. Упражнението има добър ефект при колики и запек. След навършване на три месеца крачетата може да се повдигат с изпънати коленни стави.

  Тагове:
  Масажът може да започне веднага щом бебето възвърне теглото си от раждането, което обикновено се слу

  Имейл бюлетин

  Изпрати