Как да се грижим за пъпчето на новороденото

09/02/2021, 15:03:15
Как да се грижим за пъпчето на новороденото

09/02/2021

  Няколко минути след раждането пъпната връв, която свързва бебето с плацентата се клампира и се прерязва на разстояние 1,5 см. от коремчето на новороденото, след което се връзва. На мястото на пъпната връв остава остатък с дължина 2-3 см. който след време изсъхва и пада.

  Кога пада пъпния остатък и какви грижи да полагаме през това време?

  Падането на пъпчето обикновено става между 5-тия и 15-тия ден след раждането. През това време е важно да поддържате мястото чисто за да го предпазите от инфекция. При всяко преобличане е добре да почиствате пъпния остатък с памуче, напоено със спирт без интензивно търкане. Може да поставите стерилна марличка, която да го предпазва от замърсяване и досег с памперса. Не е препоръчително да се използва пудра, за да не се образува коричка от засъхналата кръв, която създава благоприятна среда за развитие на бактерии.

  След падане на пъпчето кожата отдолу може да изглежда влажна в продължение на няколко дни. Възможно е да се отделя секрет с кървави жилки, което е нормално. Препоръчва се почистването с памучен тампон и спирт да продължи още 3 дни, след което не са необходими специални грижи.

  Как да къпем бебето преди падането на пъпчето?

  При къпане на новороденото трябва да се внимава да не се мокри пъпния остатък. За целта може да използвате специални водоустойчиви лепенки за пъпче по време на къпане. Другия вариант е да не къпете бебето във вана, а под течаща вода. Сложете мека пелена в областта на пъпчето, хванете бебето с длан откъм гърдичките и коремчето като придържате пелената и измийте внимателно главичката, дупето, гръбчето. Достатъчно е да измивате добре зоната на пелените.

  Ако все пак сте намокрили пъпчето, подсушете го и дезинфекцирайте със спирт.

  Как да разберем дали пъпчето се е инфектирало?

  Лекото зачервяване и кървене на пъпчето в първите дни е нормално, но дали става въпрос за инфекция може да установи само педиатър. Обикновено симптомите на инфекция са:

  • Гноен секрет от раната
  • Пъпчето става подуто и болезнено
  • Кожата около пъпчето се зачервява
  • При сериозна инфекция може да се наблюдава повишена телесна температура при бебето

  Най-честото усложнение е възпаление на раничката, което може да се разрасне в гранулом.

  Потърсете лекарска помощ ако:

  • Пъпния остатък не е паднал след 15-тия ден
  • Кървенето от раничката продължава повече от 3-4 дни след падане на пъпния остатък
  • Забележите зачервяване, оток или жълтеникав секрет от раната
  Тагове:
  Няколко минути след раждането пъпната връв, която свързва бебето с плацентата се клампира и се преря

  Имейл бюлетин

  Изпрати