Грижи за бебето през втория месец

12/02/2020, 16:06:34
Грижи за бебето през втория месец

12/02/2020

  Физически показатели:

  Тегло – увеличава се с 500 до 1000 гр. средно 800 гр.

  Ръст – увеличава се с 2-3 см.

  Обиколка на главата – нараства с 1,5 см.

  Поведение на бебето

  През втория месец се удължават периодите на бодърстване до около 6-8 часа на денонощие. Между първия и втория месец бебето спи около 16 часа на денонощие. Въпреки това то най-вероятно все още често се буди през нощта.

  Постепенно вътреутробното положение на тялото започва да се променя, ръцете и краката се изправят. Бебето вече са усмихва, а някои бебета дори започват да гукат преди да навършат 2 месеца. Въпреки това основния начин за комуникация си остава плачът.

  Говорете нежно на бебето, пейте му, правете смешни физиономии, усмихвайте се. Ако то ви гледа в очите с интерес, маха с ръчички и подритва с крачета, но е спокойно и изглежда доволно значи общуването му харесва и може да продължите. Малките бебета бързо се претоварват с емоции и изморяват, така че е добре да следвате знаците, които показват, че бебето има нужда от почивка: отвръща поглед от вас, плаче и изглежда раздразнено, прозява се. Това показва, че стимулите са му дошли в повече и има нужда да поспи. Прекратете играта и му помогнете да заспи.

  Не играйте с бебето, не го слагайте по корем и не му показвайте интересни предмети и играчки когато е гладно или му се спи тъй като резултатът най-вероятно ще е нервно и разплакано бебе. На тази възраст е много важно първо физиологичните нужди да са задоволени след което идва ред на емоционалните.

  През този месец вероятно ще получите първата съзнателна усмивка от вашето бебе!

  Хигиена, масаж, физическо развитие

  Температурата на водата за къпане трябва да е около 37-38 градуса т.е да е приятно топла. Използвайте бебешка неагресивна бебешка козметика без силни аромати. Достатъчно е бебето да се къпе 2-3 пъти седмично, а през останалите дни да се мие само зоната на памперса. Желателно е да миете дупето на бебето след всяко изхождане по голяма нужда, а мокрите кърпи да използвате само докато сте навън. След това при първа възможност измийте областта на памперса с вода. Добре е поне два-три пъти седмично кожата на бебето да се маже с емолиент, след баня. Зоната на пелените се маже при признаци на зачервяване или обрив.

  Режете редовно ноктите на детето, които на таз възраст растат доста бързо. Много родители отбелязват, че им е по-лесно да го правят докато бебето спи.

  Масажът подпомага кръвообращението, стимулира обмяната на веществата и укрепва мускулатурата на бебето. Прави се най-малко един час след хранене. масажирайте ръчичките, крачетата, коремчето. Поставете детето по корем и масажирайте гръбчето. Масажът трябва да продължи докато на бебето му е приятно, но не повече от 5 минути и при признаци на дискомфорт трябва да спре.

  Слагайте бебето по корем на леглото, периодично, по няколко пъти на ден. Правете го най-малко два часа след нахранване защото при притискане на коремчето има риск от връщане на мляко. Постепенно увеличавайте времето за да стимулирате детето да задържа главата си изправена. Ако бебето става раздразнително, прекратете упражнението и опитайте по-късно. Уверете се, че не е гладно, не му се спи и се чувства комфортно.

  С наближаване на втория месец движенията на ръцете и краката на бебето започват да става по-координирани. Бебето става по-активно. Погледът му вече е фокусиран, а не блуждаещ. Мъника хваща всеки предмет, който докосне дланта му (например вашия пръст), също така може да след предмет, поставен на близо с очи за кратко.

  Хранене

  Най-добрата храна за бебето е майчината кърма. През този период то все още няма нужда от нищо друго освен от кърма, но е добре да предлагате малко вода от време на време. Не се притеснявайте ако детето отказва да я пие. Някои бебета пропиват вода много късно, други я харесват още от раждането си. Не давайте вода когато детето е гладно за да не си напълни коремчето с нея вместо с мляко. Предлагайте по малко след хранене и между храненията.

  Около шестата седмица след раждането може да настъпи „лактационна криза“ – майката има чувството, че кърмата й намалява, детето иска да суче по-често и е неспокойно. В този момент много майки решават да включат бебешка формула от страх, че кърмата им недостига, но тези притеснения обикновено се оказват неоснователни. Това е период, който се дължи на увеличените нужди на бебето, тъй като то навлиза във фаза на бърз растеж, с което апетита му нараства. Слагайте бебето да суче по-често и за 2-3 дни кърмата ще се регулира. За да може да осигурите адекватно производство на мляко, приемайте достатъчно течности, уверете се, че си набавяте нужните хранителни вещества. Хапвайте извара, кисело мляко, риба, месо, овес, бадеми, плодове и зеленчуци. Контрастните душове сутрин и вечер също може да подпомогнат увеличаването на лактацията. Ако чувствате, че не може да се справите с кърмаческата криза потърсете съвет от опитен педиатър или консултант по кърмене.

  Ако бебето се храни с адаптирано мляко е много важно да спазвате пропорциите зададени на опаковката за съответното количество. Бебетата на тази възраст най-често изяждат от 110 до 130 мл. мляко на едно хранене и се хранят приблизително през 3-4 часа. Разбира се е възможно е ако бебето е хапнало по-малко, да огладнее по-скоро. Също така заради фазата на засилен растеж е много вероятно да търси мляко малко по-често. Не го лишавайте, но се уверете и че не преяжда. На кутиите с формула обикновено са изписани ориентировъчните количества мляко, които трябва да приема детето за 24 часа според възрастта и теглото си. Бебето може вече да е започнало да прави нощна пауза от 5-8 часа без храна, което ви осигурява малко повече сън. Ако все още се буди често обаче, не се притеснявайте и не пробвайте да го „залъгвате“ с вода или биберон защото ако действително е гладно, това надали ще даде резултат.

  Помагайте на бебето да се оригне след всяко хранене.

  Успокояване

  Коликите си остават основната, но не единствена причина за плач и през този месец. Ако бебето плаче неутешимо пробвайте да го повийте и полюлеете. Може да прочетете повече за това – да повиваме ли бебето. Сложете го в слинг и се разходете– от топлината на тялото ви и движенията то вероятно ще се успокои и унесе. Може да пробвате да го разходите и с количка или да го сложите в люлка като преди това се уверите, че е подходяща за възрастта му. Белия шум, издаван от сешоар, прахосмукачка, пералня или приложение на телефона често действа успокояващо и приспивно на бебетата.

  В случай на колики, направете масаж на коремчето, помогнете на мъника да се оригне, направете му топла вана, гушкайте го с притиснато коремче във вашето тяло.

  Може да предлагате залъгалка за успокояване и приспиване.

  Тагове:
  Физически показатели: Тегло – увеличава се с 500 до 1000 гр. средно 800 гр. Ръст – уве

  Имейл бюлетин

  Изпрати