Да повиваме ли бебето

10/02/2020, 14:43:49
Да повиваме ли бебето

10/02/2020

Какви са ползите от повиването и как да го направим правилно

  В недалечното минало всички бебета са били повивани. Постепенно тази практика губи популярност, но днес отново интереса към нея се завръща.

  Старият метод на повиване с опъване на крачетата категорично е отхвърлен като неправилен, а днес се прилага основно метода на д-р Карп, който препоръчва плътно повиване без пристягане.

  Защо не трябва да пристягаме крачетата?

  Новородените се раждат с крачета, отворени настрани и сгънати в коленцата т.нар поза „жабче“. Важно е крачетата да бъдат в естествената си поза докато укрепнат тазобедрените стави. Повиването с опънати крачета, което по насилствен начин ги държи изправени е доказано вредно!

  Трябва ли да повиваме бебето?

  Не е задължително. Някои бебета се успокояват по-лесно и заспиват когато са повити. Също така имат по-спокоен и продължителен сън. При други обаче повиването не оказва съществена полза. Ако вашето бебе има колики, неспокойно е, плаче много, заспива трудно и се буди често, може да опитате да го повиете. Целта на повиването е да се създаде топло и уютно пространство, наподобяващо майчината утроба, в което бебето се чувства сигурно и защитено. Повиването успешно имитира топла прегръдка и може да ви бъде от полза когато бебето плаче продължително време или когато се буди често и е раздразнително щом го сложите в креватчето.

  Какви са ползите от повиването?

  Запазване на телесната топлина

  Бебета лежат неподвижно, което понякога може да доведе до липса на топлина. Това често става причина те да търсят прегръдката на мама и усещането за топлина тяло до тяло. Меката пелена може да помогне на бебето да запази телесната си топлина. Разбира се пелената не трябва да е твърде дебела както и температурата в стаята да не е прекалено висока защото има риск от претопляне.

  Намаляване на плача и раздразнението

  Повиването оставя усещане за уют и сигурност, които бебето е чувствало в утробата в продължение на месеци и които намира сгушено в прегръдките на мама или в слинг. Инстинктивно бебето усеща, че ако е оставено само то не може да оцелее (в природата това е факт). И макар че днес на бебета е осигурена безопасна среда в детската стая и бебешкото легло, те не го знаят и понякога плачат защото имат нужда бъдат гушнати. Повиването може да окаже благоприятно влияние в тези случаи. Практиката показва, че много раздразнителни и преуморени бебета се успокояват и заспиват щом бъдат повити. Всъщност по време на плач бебето може да маха активно с ръце и крака, което допълнително го превъзбужда и му пречи да заспи. Щом бъде повито, много скоро се успокоява.

  Успокояване рефлекса на Моро

  Бебетата имат вроден рефлекс да се захващат за тялото на носещия ги. Забелязали ли сте бебето ви изведнъж да се стряска и да разтвори ръце настрани? Понякога това може да бъде придружено с плач. Това е т.нар. рефлекс на Моро, които имат всички бебета през първите 4-5 месеца от живота си. Разпервайки ръце бебето търси в пространството нещо, за което да се хване за да не падне. Когато усети, че е само в свободното пространство то може да изпита страх, да стане неспокойно и да заплаче. Повиването с ръчички, спуснати до тялото предотвратява стряскането и буденето на бебето.

  До кога може да се повива бебето?

  Повиването може да започне още в първите дни след раждането и да продължи до момента, в които бебето започне да се обръща само. До края на втория месец се повива цялото тяло, включително и ръчичките. След третия месец ръчичките трябва да се оставят свободни тъй като бебето често поставя ръка или пръстче в устата си и така развива добра координация ръка-уста.

  Как да повием бебето?

  Разгънете пелената и я поставете на леглото, настрани, както е показано на картинката. Прегънете горния ъгъл надолу и сложете бебето върху пелената с лице нагоре. Главата и врата на бебето трябва да остават над прегънатия ъгъл. Хванете единия край на пелената и я преметнете от едната страна на бебето. Прегънете долния край на пелената над рамото на бебето. Оставете малко място за да могат крачетата да се движат. Преметнете и втората страна на пелената над бебето и пъхнете края отдолу.

  За улеснение следвайте инструкциите на картинката:

  Съвети за безопасност при повиване:

  1. Материята на пелената трябва да е лека, дишаща, не бива да спарва и дразни кожата на бебето. За лятото са подходящи леки пелени от мусолин или тензух. Пелената или одеялото не бива да са много плътни.

  2. Винаги проверявайте дали не сте повили бебето много стегнато или хлабаво. Прекалено хлабавите пелени могат да покрият лицето на бебето и да създадат риск от задушаване. Много стегнатите пък могат да причинят дискомфорт, да затруднят дишането и да доведат до проблеми с развитието на тазобедрените стави. Ако бебето плаче силно когато е повито, опитва да се измъкне от пелената, зачервено е или се поти, това може да е знак, че му е твърде топло, пелената е стегната или изпитва друг дискомфорт. В такъв случай го разповийте.

  3. При повиване ръчичките на бебето трябва да бъдат спуснати надолу, плътно до тялото, а карчетата да бъдат повити хлабаво, така че коленцата да останат е естествената поза „жабче“ и да могат свободно да ритат.

  Тагове:
  В недалечното минало всички бебета са били повивани. Постепенно тази практика губи популярност, но д

  Имейл бюлетин

  Изпрати